fbpx

Powerporträtt: Iman Malmberg

Iman Malmberg rullar ut yogamattorna på golvet. När hon får se resultatet på de första proverna av den produkt hon arbetat månader på att ta fram, inser hon vad det är hon har skapat. Her Way har träffat Iman Malmberg, grundare till företaget Grounded Factory som tillverkar ekovänliga yogamattor.

När Iman var 20 år introducerades hon till yogan. Att vidareutbilda sig inom kostrådgivning, näringslära och till yogalärare gick hand i hand med den sunda livsstil hon lyckades grunda med hjälp av yogan.

När Iman var mammaledig boomade den hälsosamma trenden i Sverige och alla butiker fylldes snygga träningskläder. Vad Iman saknade var yogamattor som var lika lekfulla och färgglada precis som alla dessa träningskläder i  butikerna. Hon var ute efter något som andades mindre hippie-känsla och även kunde tilltalad chica storstadstjejer som ville matcha sin investerade träningsgarderob men någonting som stack ut. Idén till Grounded Factory föddes.

Iman teamade upp med två kvinnliga designers som precis hade flyttat till Sverige och var i behov av jobb. Tillsammans tog de fram den första Grounded Factory-kollektionen av yogamattor. I startskedet fann Iman även en affärspartner i sin vän Anja Forsnor, författare och hälsoredaktör på svenska Elle. Det blev en framgångsrik kombination med Imans holistiska bakgrund och Anjas erfarenhet inom Pr- och marknadsföring. Iman berättar även hur de lyckades nå ut och dra sig nytta av lanseringen av sina ekovänliga yogamattor när yogaboomen nådde Sverige. Idag säljs Grounded Factorys produkter hos ett 40-tal olika leverantörer I Sverige och Europa.

 Grounded Factory erbjuder ekovänliga yogamattor med vackra prints på. Grounded Factory erbjuder ekovänliga yogamattor med vackra prints på.

Varför just yoga?

När jag var 19 år så fann jag yogan och blev faktiskt rent tagen av hur det fick mig att må och hur positivt det påverkade mig. Det blev en form av terapi. Och jag tror faktiskt aldrig att jag kommer bli färdig med yogan, utan alltid att det kommer finnas utrymme att utvecklas.

Vad har format dig till den du är idag?

Tid och erfarenhet skulle jag säga, även om jag har svårt att veta vem jag är än idag. Jag tror någonstans att allt som händer en i livet knyts samman till den man slutligen blir. Jag tänker att vad som har resulterat i att jag fann yogan, alla resor jag gjort, att jag har blivit mamma men även personliga trauman som har format mig. Mina resor har skapat förståelse för andra kulturer och människor, skapat en tolerans genom att jag fått lämna min bekvämlighetszon. Som kvinna har man även otroligt mycket press på sig och stress kring karriären, att man alltid måste försvara och förklara sig med allt man gör.

“En uppoffring jag har fått handskas med som egenföretagare är processen att inte kunna vara hemma och vila upp sig ordentligt trots att man känner sig utbränd, när allt man egentligen behöver är att ligga hemma i sängen och gråta.”

Motgångar, rädslor eller uppoffringar som du har mött under ditt entreprenörskap?

Den psykiska ohälsa som jag har tampats med, min pappas bortgång men även min skilsmässa. Det var läskigt att skiljas från det hem man en gång byggt upp tillsammans och behöva börja om på nytt.

En uppoffring jag har fått handskas med som egenföretagare är processen att inte kunna vara hemma och vila upp sig ordentligt trots att man känner sig utbränd, när allt man egentligen behöver är att ligga hemma i sängen och gråta. Just när jag befann mig i den situationen så kunde jag inte ta ut någon lön till mig själv…

När jag startade mitt företag fanns det massor som jag inte kunde. Som egenföretagare har jag varit tvingats till att lära mig lite av varje, exempelvis att bli digital, ekonomi och marknadsföra mig. Som entreprenör lär man sig så himla mycket, det slår vilken utbildning som helst. Man kan alltid lära sig eller ta hjälp av andra!

Var samlar du kraft?

På vårt lantställe som ligger precis vid vattnet. Som vuxen så har jag börjat måla och pilla med växter. Ju äldre jag blir, desto större längtan har jag att komma bort från storstan och ta mig ut i naturen. Jag älskar även att ligga och chilla och läsa en bok eller att spendera tid med mina barn. De lockar fram det lekfulla i mig och ger mig en ursäkt till att tacka nej till alla sociala måsten, något som annars tillhör vardagen som entreprenör.

Vad är nästa steg i karriären?

Wellness industrin har verkligen boomat och folk satsar mer på sig själv och den personliga utvecklingen. I våras lanserade vi kaftaner som passar den chica och urbana kvinnan som vill ta sig från yogastudion direkt till AW:n med sina väninnor och dricka vin.

Alla kaftaner produceras i den enda etiska fabriken på Bali, där personalen har sjukvårdsförsäkring, mammaledighet och möjlighet till att få mikrolån om de vill starta sin egen verksamhet. Det betyder oerhört mycket!

Nyligen så lanserade vi även en resekollektion med yogamattor som är tunnare och väger mindre än våra vanliga mattor. De är perfekta att ta med sig när man är på resande fot.

 Text Nathalie Rajic Foto Nadja Endler

Vad skulle du vilja föra med dig till nästa generations powerkvinnor?

Tro på dig själv och våga misslyckas. Man kan aldrig lyckas om man inte testar och man kan oftast mer än vad man tror. Äldre kvinnor jag har mött, som redan gjort sin resa och funnit sig själv är oftast ödmjukare och villiga att samarbeta än många yngre tjejer. För många av de yngre kvinnorna har ofta en tendens att armbåga sig fram. Vi måste lyfta varandra, inte se varandra som ett hot och sluta fokusera på “whats in it for me?

Text Nathalie Rajic

Foto Nadja Endler

Du kanske även gillar

Tillsammans mer keramiker Sofie Berg har vi tagit fram en limiterad upplaga av handgjorda rökelsefat för rökelsestickor och Palo Santo. En vacker inredningsdetalj som bringar lugn och harmoni i ditt hem och tillför det lilla extra till ditt self- care altare. De vackra rökelsefaten i keramikfaten är handgjorda med kärlek i Malmö.
Tillsammans mer keramiker Sofie Berg har vi tagit fram en limiterad upplaga av handgjorda rökelsefat för rökelsestickor och Palo Santo. En vacker inredningsdetalj som bringar lugn och harmoni i ditt hem och tillför det lilla extra till ditt self- care altare. De vackra rökelsefaten i keramikfaten är handgjorda med kärlek i Malmö.
Året var 2011 och Jenny Holmén arbetade som jurist i London, men det fanns ett problem: hon kunde inte hitta bekväma och kvinnliga kläder att klä sig i på sig på jobbet – och hennes väninnor och kvinnliga kollegor höll med. För tio år sedan kunde Jenny väldigt lite om den modebransch hon idag befinner sig i, men när hon insåg att det fanns en faktisk efterfrågan på sköna och snygga kläder för den moderna kvinnan var hon inte sen med att agera. Den potentiella affärsmöjligheten lockade, och när Jenny gick på mammaledighet samma år bestämde hon sig för att doppa tårna i modebranschens okända vatten.
Året var 2011 och Jenny Holmén arbetade som jurist i London, men det fanns ett problem: hon kunde inte hitta bekväma och kvinnliga kläder att klä sig i på sig på jobbet – och hennes väninnor och kvinnliga kollegor höll med. För tio år sedan kunde Jenny väldigt lite om den modebransch hon idag befinner sig i, men när hon insåg att det fanns en faktisk efterfrågan på sköna och snygga kläder för den moderna kvinnan var hon inte sen med att agera. Den potentiella affärsmöjligheten lockade, och när Jenny gick på mammaledighet samma år bestämde hon sig för att doppa tårna i modebranschens okända vatten.

Mer inspiration till din inbox!