Du har äntligen hittat drömjobbet, men suckar djupt när du tänker på ditt dammiga CV som inte har uppdaterats på år. Men att skriva ett CV behöver inte vara lika svårt, tråkigt eller ensidigt som det en gång var. Her Way har läst på om ämnet, uppdaterat våra CV-kunskaper och kan nu ge dig de bästa tipsen och tricksen till hur du skapar ett vinnande CV som ger dig jobbet du vill ha.
Stick ut
Det kan vara svårt att veta hur man ska sticka ut i ett hav av hundratals andra vita A4-papper med svart text – men när man lär sig att den genomsnittliga rekryteraren enbart spenderar sex sekunder på ett CV innan hen bestämmer sig för om det är intressant nog för att läsas, förstår man vikten av att sticka ut.
Ditt CV är ett företags första intryck av dig, så stoltsera med dina bästa kreativa sidor genom att skapa ett CV med en riktig kickass design. Pinterest och Etsy har hundratals inspirerande mallar som man respektfullt kan apa efter, eller köpa för en relativt billig peng.
Håll det kort
Då din kommande chef med största sannolikhet är en väldigt upptagen person är det viktigt att hålla sig kort. Försök därför att hallå ditt CV så kort som möjligt, men utan att kompromissa med det viktiga. Förhoppningsvis klarar du av att få med det nödvändigaste på en A4-sida – men om inte, är det okej att använda två.
Rubriker, text och stavfel
Se till att ha korta rubriker och texter, och att du stryker allt som är oväsentligt för den specifika rollen du söker. Eftersom ditt CV ska vara lättläst och se professionellt ut är det viktigt att du inte blandar olika typsnitt eller textstorlekar. Det är heller aldrig kul att upptäcka ett stavfel efteratt CV:t är inskickat, så be alltid en familjemedlem, kollega eller kompis att korrekturläsa allt du har skrivit när du själv är nöjd med slutresultatet.
Låt inte texten bli inte en klyscha
Är du ”självgående”, ”entusiastisk”, ”stresstålig” och ”målinriktad”? Härligt! Men vi kan nästan lova dig att så är även majoriteten av alla andra som söker samma jobb som du. Så istället för att blint förlita dig på klyschiga adjektiv, försök att beskriva dina positiva egenskaper med ett par ord – för visst låter ”jag sätter höga mål och försöker alltid slå dom” mycket bättre än ”målinriktad”?
Strukturera mera
Bara för att ett CV måste vara strukturerat på ett visst sätt, betyder inte att det måste vara tråkigt. Försök istället att se på ditt CV som en filmtrailer om ditt liv, där enbart de bästa och mest relevanta bitarna får plats. Nedan följer en organiserad lista på åtta specifika punkter som bör ingå i varje CV, men hur du sen väljer att formulera dig eller designa CV:t är helt upp till dig.
Ditt CV bör innehålla följande:
Kontaktuppgifter
Namn, telefonnummer och mailadress. Vissa väljer även att lägga till personnummer, adress och hemsida eller LinkedIn-profil.
Målsättning
Här ska du berätta om kommande steg i din karriär, gärna genom att nämna både kort- och långsiktiga mål.
Personlig profil
Beskriv vem du är som person och hur din livssituation ser ut. Men kom ihåg att hålla det kort och fokusera enbartpå det positiva.
Anställningar
Fokusera endast på de tidigare jobb och praktikplatser som är relevanta för det jobb du söker. Skriv något kort om varje anställning och fokusera inte bara på jobbrollen, utan även på vad du lärde dig under tiden hos företaget.
Utbildningar
Även här är det viktiga hålla sig kort och att välja vad som är relevant. Har du tillexempel tagit examen från universitetet är det högst osannolikt att en kommande arbetsgivare vill veta var du gick på gymnasiet och vad du fick för betyg.
Kurser
Har du tagit specifika kurser som du tror kan hjälpa dig i rollen du söker, bör du nämna dom här.
Övriga meriter
Här skriver du ner allt annat som du anser är meriterande för tjänsten du söker. Några exempel är: datakunskaper (Wordpaketet, InDesign, Photoshop, etc.), språkkunskaper, ideellt arbete och körkort.
Referenser
Att skriva ”Referenser lämnas gärna på begäran” fungerar alldeles utmärk.
De flesta företag vill ha två referenser, så se till att ha två självklara personer i åtanke för varje jobb du söker.
Vad händer sen?
Många som skickar in CV:n tänker att dom nu har gjort allt dom kan, och lämnar därför processen åt sitt öde. Dock vill vi på Her Way slå ett slag för att faktiskt våga höra av sig till arbetsgivaren under själva ansökningsprocessen för att fråga hur det går eller om det är något man behöver komplettera. Genom att göra detta visar du inte bara att du verkligen är intresserad av tjänsten, men även att du är villig att göra det lilla extra. Och du, glöm aldrig att ibland kan ett samtal vara allt som behövs för att få en boll i rullning.
Text Elin Beattie