LinkedIn är den business- och anställningsorienterade onlinetjänsten som minst sagt har tagit världen med storm. Med närmare 600 miljoner användare världen över genererar sajten upp till tre gånger mer konversationer än både Twitter och Facebook, samtidigt som tre av fyra rekryterare nu använder sociala mediesajter precis som denna för att hitta kommande stjärnor och talanger. Och när drygt 100 miljoner av LinkedIns användare antingen sitter på chefspositioner, eller är viktiga beslutstagare inom affärslivet innebär det rent krasst att 20% av dina LinkedInkontakter faktiskt har makten och möjligheten att erbjuda dig ett jobb. Hur grymt är inte det!?
Så hur gör man då för att sticka ut bland mer än en halv miljard användare? Vi kan lova dig att det inte är lika svårt som det låter! Nedan följer sex enkla tips för hur du på bästa sätt förvandlar din LinkedIn-profil till en magnet för grymma jobbmöjligheter.
Profilfoto
Det här med att en bild säger mer än tusen ord får vi nog ta och hålla med om när det gäller LinkedIn. Visste du till exempel att en LinkedIn-profil med ett foto har visat drar till sig 21 gånger mer sidvisningar och 36 gånger mer meddelanden än en fotolös profil? Så om du inte redan har ett foto, är det minst sagt dags att skaffa ett! Men innan du hastigt laddar upp första bästa bild, kom ihåg att LinkedIn är till för business och inte pleasure. Stämmer nedanstående kriterier in på det foto du tänkte välja?
– Relativt nytaget
– Ljust och bra kvalitet
– Hela ansiktet syns
– Du är professionellt klädd
– Låt din inre Boss Lady lysa igenom!
Rubrik
Med tanke på att ditt namn, profilfoto och rubrik är det första en rekryterare ser när hen letar lämpliga kandidater på LinkedIn, kan det vara bra att veta hur man skriver en rubrik som sticker ut. Samtidigt som vissa anser att man bör hålla sig till det gamla hederliga ‘titel och arbetsplats’, tycker andra att man bör ta ut svängarna för att bli sedd. Låt oss ta Aleksa Narbutaitis, Creative Director på SimplyBe. Agency som ett exempel: istället för att ha en rubrik som säger ‘Creative Director at SimplyBe. Agency’, väljer Aleksa att minst sagt sticka ut med rubriken ‘I’m a Prism. Give me anything and I’ll make it beautiful.’ Vi på Her Way säger kör på det du känner dig mest bekväm med! Dock kan det vara bra att komma ihåg att om din faktiska jobbtitel inte finns med i rubriken, kan personer och företag ha svårt att veta vad du faktiskt jobbar med.
Profil
Vi vet att det här med snabba profilsammanfattningar är svårt, men det behöver inte vara så svårt som du tror. Försök istället att se din profil/introduktion som ett intro till vem du är, vad du kan och vad du vill göra i jobbsammanhang. Låt företag veta vad du kan göra för dem genom att ha en “vad-jag-kan-göra-för-er-orienterad” profil där du nämner tidigare jobbrelaterade problem som du har varit med och löst. Låt rekryterare veta redan från början varför just du är bäst på det du gör. Och du, tre till fyra korta paragrafer räcker!
Erfarenhet
Låt dina arbetslivsfarenheter vara short and sweet – du behöver faktiskt inte ge ut mer information än jobbtitel, arbetsplats och datum. Men hur ska folk då få reda på alla grymma saker du har gjort under din tid på en arbetsplats, frågar du dig. Det är det ditt CV är till för! Informationen på LinkedIn är mer eller mindre en teaser för det som i CV-väg komma skall, och ett bra sätt för ett företag att ha nog arbetsrelaterad information för att kunna kontakta dig om dom vill veta mer.
Kompetenser, Intyg & Rekommendationer
Att “skryta” över sina kompetenser, intyg och rekommendationer kan kännas jobbigt – men du bör vara stolt över hur grym du faktiskt är! Har du till exempel nyligen lämnat ett jobb, be då din gamla chef eller manager att ge dig en ärlig (och förhoppningsvis härlig) rekommendation. Och när det gäller kompetenser, våga fråga ett par kollegor eller tidigare kunder att intyga att du faktiskt kan din sak.
Var aktiv
Syns du inte, finns du inte – så se till att vara aktiv! Nedan följer några exempel på hur man lätt blir sedd och hörd på LinkedIn:
– Följ, gilla och prenumerera på företag som intresserar dig. Detta gör det lätt för dig att gilla, kommentera och dela diverse uppdateringar och inlägg när dom väl dyker upp in din feed.
– Gör dig känd som en resurs. Om någon frågar efter hjälp, se till att vara den som hjälper till genom att svara på frågor, introducera dig själv (eller andra), samt länka till relevant content.
– Kvalitet före kvantitet. Stressa aldrig ihop ett inlägg eller en profiluppdatering “bara för att”, utan se till att ta din tid så att det du väljer att visa upp för dina LinkedIn-kontakter är något du kan stå för och vara stolt över.
– Be aldrig om ett jobb. Istället, gör dig känd med “rätt” sorts människor och låt dina statusar och inlägg sköra resten. Hit them with your best shot, helt enkelt. Fire away!
Text Elin Beattie