Text Fanny Bjuväng
Inte kreativt lagd säger du? Tänk om säger vi! Oavsett vad du jobbar med så behöver du då och då använda ditt kreativa sinnelag för att kunna lösa vissa arbetsuppgifter. Även du som redan jobbar med din kreativitet kan ibland fastna i gamla vanor och tappa gnistan som behövs för att kunna skapa.
Vi på Her way guidar dig till hur du kan hitta din inre kreatör för att kunna leverera bättre slutresultat OCH ha kul på vägen dit!
1. Bara börja!
Du behöver inte veta exakt hur slutresultatet ska bli innan du sätter igång. Ibland fastnar vi i alltför mycket planerande och hakar upp oss på smådetaljer. Tiden går och ingenting blir gjort. Kanske går det emot din natur att inte planera allt till punkt och pricka men vi vill uppmuntra dig till att bara sätta dig ner och börja. Ofta kan vi få en annan överblick på vad som egentligen behövs prioriteras när vi väl sätter igång och jobbar, vilket också gör det enklare att kunna planera för ditt arbete under arbetets gång. Kreativiteten sätter också igång när vi släpper vårt logiska, strategiska tänkande; Win-win! Du får saker gjorda och har kul samtidigt!
2. Leta inspiration
Inspiration kan komma som en blixt från en klar himmel men för det mesta måste vi jobba lite mer för att faktiskt hitta den. Har du fastnat i din arbetsprocess? Ge dig ut på en inspirations-jakt! Sätt på din favoritpodd och gå en sväng i din omgivning, gå in i en bokaffär, ta en promenad i naturen, sätt på musik du gillar och dansa en stund. Det viktiga är inte vad du gör utan hur det får dig att känna! Finns det något som skapar lite extra kittel i magen? Bra! Bygg vidare på det och se hur du kan använda dig av det i ditt arbete.
3. Lek mera
Minns du hur lekande lätt du skapade saker som barn? Barn har öppna sinnelag och dömer sällan idéer som ”bra” eller ”dåliga”, de bara gör och leker fram det som de vill skapa. Hur skulle det vara att släppa på dina egna förväntningar och begränsningar och börja leka lite mer? Gräv lite i ditt minne; vad tyckte du var kul att göra som barn? Kanske är det just en stunds legobyggande som du behöver just nu för att trigga igång skaparglädjen och hitta peppen till att skapa andra saker. Låter det flummigt? Kanske, men faktum är att lekande aktiverar centren i hjärnan som boostar din kreativitet!
4. Njut av processen
När chefen eller kunden hänger över dig och kontrollerar ditt arbete så kan det vara svårt att slappna av och faktiskt tycka att det är särskilt kul att jobba. Här är det viktigt att påminna sig själv om varför man ens påbörjade projektet. Finns det någon del av arbetet som du tycker bättre om än någon annan? Tycker du t.ex. att det roligt att skriva, fokusera på att göra den delen så njutbar som möjligt genom att skriva den bäst formulerade årsrapporten någonsin. Kan man göra sin bokföring på ett lite kreativt vis? Kanske inte men att leta efter nya sätt att göra det på kan vara underhållande nog!
5. Våga misslyckas!
Ordet ”Misslyckas” kanske inte ens finns med i din vokabulär men bare with us:
Det är jättebra att sikta högt och vara så ambitiös som möjligt, speciellt om du har höga krav på dig att prestera från din arbetsgivare. Men vi vill hävda att kreativitetens fiende nummer ett är perfektionismen. När vi sätter ribban för högt skapar vi krav som begränsar oss, får oss att må dåligt och gör arbetet till ett måste istället för att vara en rolig och utvecklande process.
Det är inte farligt att misslyckas. Visst det kan göra ont och ge självförtroendet en rejäl törn men du lär dig av det. Jo det låter som en trött klyscha, vi vet. Men sänk dina krav och nöj dig med ”good enough” och se vart det leder dig. Jo, du vågar! Kör!
6. Ta en paus
Du har en deadline som du måste passa och pulsen höjs bara när du tänker på det, men ett framstressat och pressat arbete blir sällan särskilt bra. Ta en stund för att ladda dina batterier och främja din arbetslust. Även en bosslady kan behöva lägga upp fötterna på soffan och slappa lite då och då. En 10 minuters meditationsstund eller liten sovstund kan göra under för din ork och därmed för din kreativitet. Planera in små pauser under din arbetsdag och se vad som händer när du vilar dig till effektivitet.