De flesta av oss har växt upp runt ett knapphetstänk när det kommer till jobberbjudanden. Från tidiga tonår talar omvärlden om för oss att det är svårt att få ett jobb, att man tveklöst bör tacka ja till de jobberbjudanden man får, och att jobb heter jobb för att det är jobbigt att arbeta. Men vet du vad? Det där dags att sticka hål på dessa lögner. Ditt jobb ska fylla dig med glädje och vara roligt – så tro inte blint på att du behöver ta första bästa jobberbjudande som dyker upp. Nedan följer sju punkter som är värda att ha i åtanke innan du tackar ja till ett jobb.
1. Finns det rum att växa?
När man får ett jobberbjudande är det lätt att enbart tänka på tjänsten som man blir erbjuden här och nu – men förhoppningsvis kommer förfrågan om ett jobb från en arbetsplats där du kan tänka dig att utvecklas och växa. Så fråga både dig själv och din nya chef om det finns rum till just det. Är detta en tjänst som med tiden kan bli något större? Kan just den här arbetsplatsen hjälpa dig att nå dina fulla potential?
2. Är lönen som du tänkt dig?
Det finns en risk att ingångslönen gällande ditt jobberbjudande inte är den exakta lön du vill ha – men det behöver inte betyda att du måste säga ’tack och hej’ riktigt än. Förhoppningsvis ger företaget dig snabbt en chans att bevisa din förmåga, och att lönen förhöjs på grund av detta. Om en löneförhöjning dock inte är möjlig kan du alltid förhandla dig till andra arbetsförmåner så som möjligheten att jobba hemifrån, få fler semesterdagar, få en ny jobbdator, att företaget betalar eventuella resekostnader, etc.
3. Hur ser personalomsättningen ut?
Har du fått ett jobberbjudande från ett företag med en hög personalomsättning kan det vara läge att vara på sin vakt. Självklart kan detta problem handla om ett oturligt antal felanställningar, men chansen är tyvärr hög att många nya ansikten på en kort tid tyder på en dålig arbetsmiljö. Känner du dig orolig kan det vara smart att ta kontakt med några av de anställda och ärligt fråga dom hur dom ser på saker och ting. Kom ihåg att långa anställningar ofta tyder på en hög trivsel på jobbet.
4. Behöver du pendla?
En nyligen publicerad kartläggning av våra pendlingsvanor visar att 150 000 svenskar pendlar minst 15 mil enkelväg för att nå sina jobb, samt att 1.7 miljoner pendlar till en helt annan kommun. Så om ditt jobberbjudande innebär att du behöver pendla så vet du att du är långt ifrån ensam. Men bara för att närmare 20% av Sveriges befolkning pendlar, behöver det inte betyda att pendlandet är något för dig. Så innan du tackar ja till ett jobb där du behöver spendera relativt lång tid med att ta dig till och från jobbet – fråga dig själv om det är värt det? Kanske kan du övertyga chefen att få jobba under tiden du pendlar (om ditt färdsätt är buss eller tåg) så att timmarna på kontoret blir färre?
5. När förväntas du att vara tillgänglig?
Trots att många av oss vill kunna stänga av jobbhjärnan när vi lämnar arbetsplatsen för dagen så finns det företag som förväntar sig mer. Vissa arbetsplatser och företagskulturer kräver att deras anställda ska prioritera jobbet oavsett tid på dygnet – något som är oerhört viktigt att veta om innan man tackar ja till det där jobberbjudandet. Är du osäker på företagskulturen hos arbetsplatsen som just erbjudit dig ett jobb? Våga fråga. Våga även vara ärlig med vad du kan (och inte kan) tänka dig att göra när du lämnat jobbet för dagen. Vill du inte vara tillgänglig 24/7, så säg det. Ditt jobb ska vara roligt, inte ångestframkallande.
6. Kommer du behöva lämna din comfort zone?
Att lämna sin comfort zone kan låta läskigt – men det är något som din nya arbetsplats bör peppa dig att göra. Får du ett jobberbjudande där du enbart förväntas att göra the bare minimum och aldrig utvecklas eller växa (varken som individ eller anställd) så kommer dina arbetsuppgifter snabbt kännas tråkiga och meningslösa. Visst, till en början kommer du känna dig oövervinnerlig eftersom allt känns lätt – men efter några veckor kommer du känna dig apatisk och omotiverad. Så innan du tackar ja till ett jobberbjudande, våga ta upp just dessa funderingar och fråga hur företaget hjälper sina anställda att växa. Vill du veta mer om vikten av att positiva utmaningar på jobbet? Lär vår artikel Från prestationsångest till kreativitet; så hittar du ditt flow på arbetsplatsen.
7. Är företaget villigt att jobba för dig?
När man får ett jobberbjudande känns det nästan alltid som om man ska vara tacksam och bara tacka och ta emot. Men så är inte fallet. Ett seriöst företag väljer sina anställda med omtanke – något som i sin tur innebär att när du får ett jobberbjudande så får du det för att du är du. Företaget vill ha dig, och ingen annan. Och detta är något som du kan använda till din fördel. Vi säger inte att man ska få storhetsvansinne och börja ställa ultimatum, men förstå att du är speciell. Och baserat på den insikten kan du förklara för företaget vad du förväntar dig av tjänsten, och att du är intresserad av att tacka ja om dom lyckas möta dina förväntningar. Glöm aldrig att du är minst lika värdefull för dom, som dom är för dig.
Text Elin Beattie