fbpx

Att våga byta bana

Trots att fenomenet ’karriärstege’ har funnits sedan den industriella revolutionen, dikterar längtan efter pengar, status och ett konstant klättrande på karriärstegen fortfarande mångas liv. Man vill bli rik, uppskattad och framgångsrik – men ibland kan man undra till vilket pris? Nyhetsartiklar och TV-program har under de senaste åren lyft det svenska samhällsproblemet där unga kvinnor stressar sig sjuka på grund av yrkeslivets växande krav, samtidigt som studier visar att runt en halv miljon svenskar faktiskt är missnöjda med sina jobb. Rent logiskt verkar det som att många av oss skulle må bra av att byta bana, men hur gör man egentligen? Och varför ska det kännas så svårt?

Vi behöver förstå vår hjärna
När vi står inför olika val, händelser och förändringar är det som om vi blir slagna av två kraftfulla vågor som har skickats ut av hjärnan. Den första vågen kickar igång på en tiondels sekund och är en primitiv och emotionell respons som har skickats ifrån amygdalan. Rent teoretiskt är denna respons oerhört viktig då den under en väldigt lång tid har haft som huvuduppgift att hålla oss vid liv genom att berätta för oss om vi behöver fly eller fäkta. Men i en värld där vi allt som oftast inte är i behov av att akut lägga benen på ryggen eller slåss för vår överlevnad, kan denna respons ofta leda till förvirring.

Dock ebbar den som tur ut lagom tills att vi nås av den den andra vågen. Den här vågen är en rationell respons som skickas från den främre frontalloben – den delen av hjärnan som jobbar med att utvärderar våra alternativ, samt att försöka förutsäga konsekvenserna av en handling eller förändring. Helt plötsligt går vi från att enbart lyssna på vår primitiva överlevnadsrespons, och börjar istället att rationellt väga alternativen mellan A och B. Om jag gör detta, hur får det mig att känna? Kommer denna förändring att vara bra för mig? Är det värt ansträngningen? Tack vare att den primitiva responsen blir trumfad av vårt rationella tänkande har vi nu möjligheten att se en specifik händelsen ur ett större perspektiv, istället för att enbart gå på den akuta överlevnadsinstinkten som inte gillar förändringar.

Att vara ett vanedjur
Genom att kunna tänka rationellt kan man tro att det ska gå relativt lätt att peppa sig själv till förändring – men tyvärr är människan ett vanedjur, och vanedjur är av naturen rädda för förändring. Vi känner oss bekväma med att göra vad vi alltid gjort, och väljer gärna det säkra före det osäkra eftersom våra hjärnor föredrar att göra det dom brukar göra. Detta av den enkla anledningen att repetition kräver mindre energi. Våra hjärnor älskar nämligen att spara energi, så om vi inte utmanar dom att göra något nytt, kommer våra hjärnor automatiskt att göra samma val om och om igen. Kort och gott: för att få till någon sorts förändring måste vi aktivt driva våra hjärnor till att tänka utanför ramarna. Vi måste vara modiga nog att pusha oss själva utanför vår komfortzon. Och ja, förändring är läskigt. Det är svårt. Men vad är alternativet? Att leva ett liv du inte trivs med, ett liv som inte känns du?

Förändring är läskigt
Ja, att bana nya vägar är svårt. Det är superläskigt att sätta ner foten för att sedan styra stegen mot något annat. Man vill ju inte misslyckas. Men är det så att man vill göra något annat från det man gör nu, ja då är det ju bara dumt att streta emot. För det är väl klart att just du ska vara lycklig? Allt vi vet med säkerhet är att vi har ett liv, och det livet är här och nu. Just därför har vi listat våra sju bästa tips på hur du finner modet till att ta de första läskiga stegen ut i det okända, i hopp om att byta bana gällande livsstil eller karriär:

1. Jämför jobb och karriär. Vad det är som känns bra respektive dåligt på ditt nuvarande jobb? Är det själva arbetsplatsen, eller karriären i sig som skaver? Vi har nog alla haft ett jobb där vi vantrivts, så försök först och främst att klura ut vad det är som inte känns helt rätt. Är det själva arbetsplatsen som gör dig ledsen kanske det rent utav handlar om att söka ett nytt jobb där du blir värdesatt för den grymma personen och medarbetare du faktiskt är. Handlar problemet å andra sidan om själva karriären verkar det vara dags för ett nytt och spännande kapitel i ditt liv. Grattis!

2. Hitta tillbaka till dig själv. Har man gjort något under en längre tid kan det vara svårt att komma ihåg vem man egentligen var innan man började. Man tror att man vet vem man är, samt kommer ihåg vem man var, men oftast är det så att vi inte känner oss själva lika väl som vi faktiskt tror. Så våga experimentera med vad det är du vill göra! Sätt dig ner med papper och penna och skriv en lista på alla de saker som gör dig glad. Vad har du för intressen? Vad för aktiviteter har du alltid varit sugen på att testa men aldrig riktigt vågat? Vad är det som gör dig lycklig? Vad får dig glad? Hur vill du att ditt liv ser ut? Vad får dig att skratta? Vad vill du ha mer av i livet? Och vad för något önskar du tog upp mindre av din tid? Inga drömmar är för stora. Du är här för att leva, inte behaga – så utgå alltid från dig själv. Glöm vad andra tycker och tänker, ditt liv handlar om dig.

3. Skriv upp dina mål. När du väl har kommit fram till vad det är du vill göra är det dags att skriva upp dina mål. Oftast blir det svårt att förverkliga alla drömmar på en och samma gång, så skriv gärna upp vad det är du drömmer om så att du kontinuerligt påminns om vad det är du vill uppnå. Är drömmen t.ex. att gå från ett busy storstadsliv till att köpa en gård på landet, kommer denna förändring med största sannolikhet inte ske över en natt – men genom att börja med att dela upp drömmen i mindre delmål kommer den med största sannolikhet kännas lättare att ta sig an.

4. Börja planera. När du väl vet vad du har för drömmar och mål är det dags att börja planera för hur du aktivt ska skapa det liv du vill leva. Sätt realistiska delmål och tänk ut en plan för hur du ska nå dom. Ingenting är omöjligt, men ju mer du vet om din ditt nya yrke eller livsstil desto lättare kommer du att nå dit. Gör det till en vana att läsa på och göra grundlig research om ämnet. Kunskap är makt och ju mer du vet, desto lättare blir det.

5. Ta hjälp av ditt nätverk. Det kan lätt kännas som om man går igenom en så pass stor förändring ensam, men glöm inte att du har ett enormt nätverk av familj, vänner, arbetskollegor och affärsbekanta vid din sida. Våga vara öppen angående din specifika situation och dina drömmar – men framförallt: våga fråga om hjälp. Vem vet, någon i ditt nätverk kanske känner till en kvällskurs som passar dig perfekt just nu. Eller tänk om en gammal jobbarkompis skulle förvandlas till ett fenomenalt bollplank. Vågar man inte fråga, får man inget veta.

6. Ha ett öppet sinne. Du vet att du vill ta dig från A till B, men ibland är vägen dit varken rak eller enkel. Att börja om på ruta ett kommer ofta med sina egna motgångar, så försök att ha ett öppet sinne på vägen mot dina drömmar. Den här resan är trots allt helt ny för dig, så ta hand om dig själv på vägen. Var inte rädd för att lägga i en extra växel när du känner att det behövs, men se även till att stanna och ta en paus när du har känner att du kört lite för långt. Och vem vet, kanske leder ett sidospår till något nytt och spännande som du inte ens visste fanns. Så dumpa kraven och njut av resan!

7. Tro på dig själv. Men viktigast av allt när det kommer till att våga byta bana är att våga tro på sig själv! Ja det är läskigt att göra något helt nytt (och vi är nog alla duktiga på att komma med undanflykter), men om det är något du verkligen vill göra så är det klart att du ska göra det. Det är dags att kasta ut oron vid vägrenen och göra oss av med den där mentala vägspärren vi har byggt på i allt för många år. Vi måste släppa alla uppbyggda och påhittade förväntningar gällande hur en karriär och ett liv ”ska” se ut – för framgång ser olika ut för oss alla. Vi lever bara en gång, och det livet är nu – så låt oss alla vara all lite mer orädda i jakten på de drömmar som gör just vårt liv värt att leva.

Text Elin Beattie

Du kanske även gillar

Juni och sommaren är äntligen – och så är även mångas efterlängtade semesterveckor! Men oavsett var, hur och när du tar ledigt, brukar det alltid finnas en inneboende stress när det kommer till att lämna kontoret och checka ut. Men du, det finns sätt att minimera den där ledighetsstressen som så lätt kryper sig på. I den här artikeln delar vi med oss av våra 5 bästa tips på hur du enkelt kan strukturera ditt arbete inför semestern för att minimera känslan av arbetsrelaterad stress innan du tar långledigt.
Juni och sommaren är äntligen – och så är även mångas efterlängtade semesterveckor! Men oavsett var, hur och när du tar ledigt, brukar det alltid finnas en inneboende stress när det kommer till att lämna kontoret och checka ut. Men du, det finns sätt att minimera den där ledighetsstressen som så lätt kryper sig på. I den här artikeln delar vi med oss av våra 5 bästa tips på hur du enkelt kan strukturera ditt arbete inför semestern för att minimera känslan av arbetsrelaterad stress innan du tar långledigt.
Vissa kallar hybridarbete framtidens arbetsform, samtidigt som andra är mer skeptiska. Men oavsett vad din inställning till detta relativt nya fenomen är, så är sanningen ändå den att en hybrid arbetsform med stor sannolikhet kommer att bli det “nya normala”. Men vad betyder hybridarbete egentligen?
Vissa kallar hybridarbete framtidens arbetsform, samtidigt som andra är mer skeptiska. Men oavsett vad din inställning till detta relativt nya fenomen är, så är sanningen ändå den att en hybrid arbetsform med stor sannolikhet kommer att bli det “nya normala”. Men vad betyder hybridarbete egentligen?
Våren är äntligen här, och livet känns lite lättare att leva. Världen går från beiget, brunt och grått, till en explosion av dofter och färger. Kanske är det även så att våren är en tid då du återupptäcker sig själv. På vilket sätt har du utvecklats sedan solens strålar sist värmde din hud? Och vem vill du vara nu när du äntligen har vaknat ur din dvala? Om 2022 är året då du vill vidareutveckla din karriär är det här artikeln för dig! Nedan följer våra 5 bästa tips om hur du lägger i en ny karriärrelaterad växel, och smart tar dig från A till B:
Våren är äntligen här, och livet känns lite lättare att leva. Världen går från beiget, brunt och grått, till en explosion av dofter och färger. Kanske är det även så att våren är en tid då du återupptäcker sig själv. På vilket sätt har du utvecklats sedan solens strålar sist värmde din hud? Och vem vill du vara nu när du äntligen har vaknat ur din dvala? Om 2022 är året då du vill vidareutveckla din karriär är det här artikeln för dig! Nedan följer våra 5 bästa tips om hur du lägger i en ny karriärrelaterad växel, och smart tar dig från A till B:

Mer inspiration till din inbox!