fbpx
0
Mental Balans

Varför det kan vara produktivt att dagdrömma

11 april, 2018

”Sluta dagdrömma.” ”Vakna.” Fokusera.” ”Var realistisk.” Hur många gånger har man inte hört ovanstående ord från människor i sin närhet som tror sig veta bättre än en själv? I åratal har dagdrömmandet setts som en lat, icke-produktiv syssla – men är det verkligen sant? Vi på Her Way har läst på om ämnet och kan med hjälp av både forskning och en minst sagt inspirerande power kvinna förklarar hur man på bästa sätt kan använda dagdrömmandet till sin fördel.

Vi dagdrömmer mer än vi tror

Enligt en studie från Harvard University går så mycket som 30% – 46.9% av vår vakna tid åt till att dagdrömma. Det, i sin tur, betyder att vi i snitt spenderar minst fyra timmar och 48 minuter per dag på att låta tankarna sväva iväg.

Samtidigt som ovanstående siffror kan låta oroväckande, borde du inte låta dig skrämmas – forskare har nämligen kommit fram till att dagdrömmande är positivt för ens intelligens- och kreativitetssynpunkt. Så ser du dig själv som en dagdrömmare kan det mycket väl vara så att du är både mer kreativ och intellektuell än de personer som irriterat säger åt dig att sluta ha huvudet i det blå.

Dagdröm: en bro mellan fantasi och verklighet

Om man kunde tävla i konsten att dagdrömma så skulle den amerikanska, dubbelamputerade, power kvinnan Aimee Mullins definitivt stå på prispallen.

Idag är Aimee känd världen över som bland annat föreläsare, atlet, skådespelare och modell – men vore det inte för hennes konst att bemästra dagdrömmandet redan som liten, så vore chansen stor att hennes liv skulle kunna ha sett väldigt annorlunda ut.

Som barn spenderade Aimee så pass mycket tid på barnsjukhus, fysiskt obenägen att lämna sin sjukhussäng, att hon började använde hjärnan och dagdrömmandet som verktyg för att upptäcka världen runt omkring henne.

Aimee tror stenhårt på att vi människor kan förverkliga våra drömmar och fantasier genom att dagdrömma, då hon menar att dagdrömmandet inte är något annat än en bro mellan fantasi och verklighet. Under sin minst sagt inspirerande TedTalk ’Daydreaming: the bridge between imagining and creating’ säger Aimee:

”Inga av mina största äventyr har förverkligats genom att jag har varit realistisk i mitt tänkande. Jag har aldrig sett en tydlig väg framför mig, så saker och ting har alltid varit tvungna att bli verkliga i mitt huvud innan dom har kunnat bli verkliga någon annan stans. […] Jag designade min framtid genom att dagdrömma den.”

Genom att dagdrömma kan vi använda hjärnan som ett verktyg till att hitta nya lösningar på problem – och hjärnforskningen håller med! Det är nämligen så att våra hjärnor, när vi dagdrömmer, får tillgång till information som tidigare varit utom räckhåll – vilket i sin tur kan resultera i nya idéer, en ökad kreativitet och lösningar på tidigare olösta problem.

Så dröm utan begränsningar och låt fantasin flöda, för vem vet vilka briljanta idéer som kommer till dig härnäst? Tänk positivt, dröm stort och designa din egen framtid, precis som Aimee. Försök använda dina fyra timmar och 48 minuter så väl som möjligt, och kan vi nästan lova dig att det kommer ge frukt.

Text Elin Beattie

    Nyhetsbrev