Mental Balans

Hur tampas man med att vara på en annan plats i livet än sina vänner?

23 maj, 2018

Vi lever i en värld där vi dygnet runt har möjligheten att jämföra oss med andra via sociala medier. En bekants till synes perfekta liv är alltid synligt på Instagram, och Facebook kan när som helst göra oss medvetna om att vår nya kollega har förlovats sig med drömprinsen på en paradisö. 

Men även om vi innerst inne vet att majoriteten av det vi ser på nätet oftast är en skev bild av verkligheten, är det svårt att sluta sukta över, jämföra sig med eller ibland till och med önska att man levde ett annat liv än sitt eget. Vi på Her Way vill därför dela med oss av några tips på hur man bäst tampas med att vara på en annan plats i livet än sina vänner.

1. Du fokuserar på fel person

Det må låta klyschigt, men den enda person du bör jämföra dig med är dig själv och den du var igår. För genom att ständigt jämföra dig själv med dina vänner och var i livet dom befinner sig i relation till dig, lägger bara du dyrbar tid och energi på en ickesyssla som varken kommer ge dig något eller leda någonstans.

Vi menar, om Hannah Widell inte jämför sig med Amanda Schulman, eller Isabella Löwengrip med Pingis Hadenius – vad är då vitsen att vi, du eller någon annan grym powerbabe ska jämföra sig med sina bästa vänner och female partners in crime?

2. Kan dom, kan du  

Det kanske låter simpelt, men det är faktiskt inte så mycket svårare än så – för med rätt perspektiv kan andra människors framgång faktiskt vara givande för oss. I en intervju med den amerikanska onlineplattformen Man Repeller menar den välkände amerikanska psykologen och författaren, Lisa Firestone, att vi istället för att ifrågasätta varför vi inte har vad våra vänner har, så borde vi alltid fråga oss själva vad vi kan lära från våra vänner och deras framgång.

Så istället för att sukta över din väns lycka och välgång, försök istället att se hens framgång som ett utmärkt sätt att identifiera dina egna ambitioner, drömmar och mål. Vem vet, kanske kan ni uppfylla dom tillsammans!

3. Ditt liv är någon annans dröm

När vårt fokus går åt till att konstant jämför våra liv med andras är det lätt att vi glömmer bort vad det är vi själva faktiskt har. Men oavsett om det handlar om att ha ett gulligt husdjur, en härligt partner eller ett inspirerande jobb, så är faktum det att vi alla har något som någon annan drömmer om. Och med det i åtanke, tänk att vi så ofta tar det för givet.

4. Vem var du för tre år sen?
Samtidigt som forskning menar att vi är som lyckligast av att leva i nuet, kan det ibland vara värt att stanna upp och tänka på vem man var, och vart i livet man befann sig för tre år sen. För att påminna dig själv om att livet inte är så monotont och ensidigt som det ibland kan kännas, skriv ner fem saker som har hänt under de senaste åren som ditt tre år yngre jag bara skulle våga drömma.

Sannolikheten är stor att du på enbart 36 månader har uppfyllt fler mål och drömmar än vad du tidigare insett eller gett dig själv cred för. Så var stolt över dig själv och vad du åstadkommit, våga inspireras av dina vänners framgång och glöm aldrig att your dreams don’t work unless you do.

Text Elin Beattie

    Her Way Gift Guide För Kvinnor av Kvinnor