Mental Balans

5 saker framgångsrika kvinnor gör innan läggdags

9 maj, 2018

Att jobba sent inpå kvällen har allt för länge setts som ett bevis för att en anställd är betydelsefull och dedikerad, men ska man verkligen behöva jobba 12 timmar om dagen för att ta sig dit man vill? Vi på Her Way har listat fem saker framgångsrika kvinnor gör innan läggdags – och det innefattar inte maximalt med skärmtid eller att skicka jobbmail från mobiltelefonen.

1. Lämna jobbet på jobbet

Vi har alla varit där; skämts över av att vara den första som lämnar kontoret när det är dags att gå hem. Men kan Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg stänga ner datorn och lämna jobbet vid 17:30, för att spendera tid med nära och kära, så kan vi också det!

Känns inte en nio timmars arbetsdag nog? Försök då att vakna några timmar tidigare varje morgon och ägna din nyfunna tid till att i lugn och ro svara på jobbmail och planera arbetsdagen som du har framför dig. Kvällarna är till för att varva ner och att reflektera över dagens positiva händelser – inte att stressa över det som inte hanns med.

2. Meditera mera

För den som är ny i meditationsvärlden kan det låta som en flummig syssla att sätta sig in i – men dess hälsofördelar så som minskad stress, förbättrad koncentration och ökad självmedvetenhet är för bra för att ignorera. Så låt dig inspireras av kända meditationsentusiaster och powerkvinnor så som Oprah Winfrey, Jennifer Aniston och svenska Josefin Dahlberg och se till att göra meditationen till en daglig rutin redan idag.

Tre tips på meditationsappar: Insight Timer, Calm – Meditate, Sleep, Relax och Headspace: Meditation & Mindfulness.

3. Planera din morgondag

En gemensam egenskap hos många framgångsrika kvinnor att dom väldigt sällan lämnar saker åt slumpen, utan istället planerar och förbereder så mycket det går. Jessi Burrone, seniorredaktör och ledande fotograf på laurenconrad.com, menar att nyckel till en enkel och stressfri morgon är att förbereda de flesta av morgondagens sysslor kvällen innan. Så gör som Jessi, och många andra powerkvinnor med henne, och minimera dina chanser för en stressig morgon genom att välja ut en härlig outfit och laga morgondagens lunch redan ikväll.

4. Skippa skärmen och maxa sömnen

Chansen är stor att du spenderar största delen av din arbetsdag framför en datorskärm, men chansen är nog ännu större att det sista du ser innan du somnar är skärmen på din mobil. Dock har forskningen visat att skärmtid innan läggdags stör och försämrar våra sömnmönster, så det är nog dags för oss alla att omvärderar våra vanor.

Powerkvinnan Arianna Huffington (en av grundarna till The Huffington Post) är en av de som tidigt bestämde sig för att göra sovrummet till en skärmfri zon för att till hundra procent värdesätta sömnen. Arianna menar nämligen att hemligheten till ett mer produktivt, inspirerande och gladare liv ligger i en god natts sömn. Så istället för att ta med dig telefonen in i sovrummet, ha som vana att lägga den på laddning i lägenheten en timme innan läggdags. Under din skärmfria timme hinner du inte bara med din skönhetsrutin och att borsta tänderna, du hinner även med att varva ner på riktigt.

5. Skriv bort stressen

Tankar och idéer brukar komma till oss vid de mest slumpartade tider på dygnet, och nu när telefonen (förhoppningsvis) har blivit utbytt mot en vanlig väckarklocka, kan det vara smart att alltid ha penna och papper liggandes på nattduksbordet. Många powerkvinnor brukar använda de sista fem-tio minuterna innan läggdags till att skriva en tacksamhetslista, reflektera över dagen som varit eller planera morgondagen.

En annan idé kan vara att snabbts skriva ner dina mål på ett papper, så att du precis innan du släcker lampan kan läsa igenom målen och påminna dig själv vad det där du jobbar för att uppnå. Avslutar du dagen på ett positivt och inspirerande sätt kan vi lova dig att det i morgon kommer kännas lättare att genomföra det du strävar efter att få gjort.

Text Elin Beattie

    Her Way favoriter