Mental Balans

Så blir du mer närvarande – 5 enkla tips

27 juni, 2018

Kanske har din semester redan börjat, eller så är den snart på ingång. Oavsett vad så är sommar och semestertider kanske den bästa tiden av alla för dig som vill öva på att bli mer närvarande. Luften är fylld av dofter, marken är klädd med blommor och havet svalkande. Här ger vi dig 5 enkla tips på hur du kan bli mer närvarande. Att njuta av skönheten och känna lyckan i nuet helt enkelt.

1.     Använd alla sinnen

Hör sommarregnet smattra mot rutan, känn doften av kaprifol, njut av smaken av nypotatis och se vågorna rulla in mot stranden. Det är när vi använder alla våra sinnen vi är som mest närvarande. Tillåt dig att bara vara i nuet och låt sinnena uppleva fullt ut.

2.     Detoxa mobilen

Älskade, underbara, beroendeframkallande mobil. När Sverige är som vackrast och de fina stunderna som flest, ja det är faktiskt då du ska öva på att låta mobilen ligga kvar i väskan lite oftare. Hur lockande det än kan vara att vilja föreviga alla fina sommar-moments blir minnena starkare om du verkligen upplever dem fullt ut istället för genom kameralinsen. Stäng av notifikationer, ta inte med mobilen vart du än ska och låt den ligga i väskan när du träffar dina vänner.

3.     Andas & meditera

En superkraft som ofta glöms bort är andningen. Genom meditation låter du inte bara andningen göra dig mer närvarande – det sänker stressnivån, ökar koncentrationsförmågan och balanserar humöret.  Är du ny på det här med meditation? Börja med 5 minuter om dagen. Sätt dig ner, blunda och fokusera på din andning, en bild eller ett ord.

4.     Träna

Att träna är en av de allra bästa verktygen för att känna sig mer närvarande. Jogga, gå en powerwalk, simma, boxas, dansa – what ever makes it for you! Känn hur dina muskler arbetar, hur svetten rinner och efteråt – hur endorfinerna pumpar ut i din kropp och tankarna blir klarare.

 

5.     Känn tacksamhet

Avsluta varje dag med att reflektera över vad du är tacksam för just idag – det kan vara allt ifrån din fina mamma som alltid finns där till att rosorna slagit ut eller hur skön kvällspromenaden var. Tacksamhet är en av de viktigaste nycklarna till att känna närvaro.

Text Line Jeppsson-Varga

    Her Way Favoriter skapat för Kvinnor av Kvinnor