Mental Balans

5 saker jag önskar att jag visste när jag var 20

11 juli, 2018

Att gå från ungdom till nybliven vuxen kan vara lika läskigt som spännande. Vi alla minns säkert de funderingar och våndor vi drogs med som 20-åringar, men som med tiden löste sig. Här följer fem saker vårt unga jag hade behövt veta.  

1. Uppskatta att du inte är som alla andra
”Jag måste ut och festa, flirta och köpa tajta jeans”. Du känner dig stressad över att följa dina vänners intressen och åsikter vilket resulterar i att du glömmer bort vem du vill vara. Men stanna upp ett tag och tänk om! För om du är precis som alla andra, kan vem som helst även ersätta dig. Men vem kan ersätta en person som vågar ha egna tankar och intressen? Det kommer hjälpa dig i din framtida karriär, men även i ditt privatliv.

2. Sneakers är inte lika med en framtidsinvestering
Du får din första regelbundna lön på ditt första jobb efter studenten och hittar dina favoritsneakers i sommarens nya färg. Du tänker ”Yes, dessa måste jag ha! Och om mamma klagar så är det ju faktiskt en investering för klassiska skor går aldrig ur tiden”. Eller…? Jag tror mamma hade rätt, de pengarna hade varit mycket roligare att investera i en fin lägenhet eller spara inför framtiden trots att den känns långt fram.

3. Du hinner ändra dig många gånger på vägen
Alla vet inte vad deras framtida yrke är när de är 20. Och det är okej. Du kan heller aldrig veta hur ett yrke är förrän du närmat dig det, antigen genom en utbildning eller praktik. Du kommer säkert hinna ändra dig många gånger på vägen och det är också okej. Du har många år på dig att finna din plats i arbetslivet och se resan som lärdomar som gör dig smartare och mer allmänbildad.

4. Det är coolt att respektera sina egna känslor
”Men klart du måste hänga med till det nya, hippa stället på Möllan! Alla e där.” säger din kompis som vill ut och festa varje helg. Du känner dig konstig som inte finner det lika fantastiskt som hon och undrar om det är fel på dig. Nej! Det är inte fel på dig, att inte vilja festa eller vara social jämt är kanske emot normen i många fall, men att respektera dina egna känslor är coolt och nyttigt. Att säga nej till inviter eller aktiviteter som du inte känner dig bekväm med är viktigt för att vara schysst mot dig själv.

5. Utvecklas genom dina misstag
”Men tänk om jag gör fel? Det är bättre jag struntar i det…” tänkte du när du hade praktik på gymnasiet och inte vågade ta egna initiativ.”. Men tänk om det blir rätt! Eller tänk om det blir fel men du löser det på ett bra sätt som gör att du lär dig något viktigt? Att göra fel är en lärdom, hur klyschigt det än låter. Gör du misstag är det viktigt att försöka lösa dem, vilket gör att du utvecklas som människa. Så våga göra fel, men var inte passiv efteråt!

Text Julia Olausson

    Her Way Gift Guide För Kvinnor av Kvinnor