fbpx
0
Karriär

Lär dig handskas med dina kollegor enligt DISC-modellen

12 september, 2018

På nästan alla arbetsplatser uppstår det förr eller senare konflikter. Dessa konflikter beror mest troligt på att olika typer av människor tillsammans försöker utföra uppgifter, men på egna personliga vis. För att enklare undvika dessa konflikter och istället tillgodose allas olikheter, som är superviktigt för ett företag, finns DiSC-modellen till er hjälp.

Men vad betyder då DiSC-modellen? Är det en modell för att konfrontera dina kollegor som inte sköter disken? Nja, det är mer komplicerat än så. DiSC står för DominanceInfluenceSteadiness och Conscientiousness och översätts till svenska som DominantInspirerandeStabil och Competent. Dessa fyra personlighetsdrag är grunden för modellen och för en enklare förståelse kan de fyra vännerna i Sex and the city fungera som exempel. Samantha är den dominanta, Carrie den inspirerande, Charlotte den stabila och Miranda den competenta. Men vem är du i denna grupp och hur bemöter du dina kollegor?

Ni sitter fyra personer i ett arbetsteam på jobbet. Det är Samantha, Carrie, Charlotte och Miranda som tillsammans ska försöka driva ett projekt. Carrie börjar sprudla idéer som Samantha snabbt nappar på och vill verkställa. Men då sätter Miranda ned foten och säger att deras förutsättningar inte ser goda ut och att de måste göra en omvärldsanalys först. Charlotte sitter bredvid med magont och försöker medla mellan de andra tre som inte är överens. Hur ska de förstå varandra och vems sätt är att föredra? Det finns så klart delade meningar och alla personer har sina för- och nackdelar. Nedan förklaras de fyra olika personlighetstyperna, läs och se vem som stämmer in på dig!

Dominanta Samantha
Du som hamnar under kategorin ”dominant” är en person med tydliga mål och tävlingsinstinkt. När du väl bestämt dig för något så utför du det utan att distraheras av annat runt omkring. Du är lika målmedveten och fokuserad som Samantha när hon har bestämt sig för att charmera en man och låter inte andras åsikter komma i din väg. Du kan störa dig på de som inte får saker gjorda och som inte är raka i sin kommunikation vilket visar på en stor otålighet hos dig, något du ibland måste jobba med.

Den dominanta och den competenta är båda styrda av tankar snarare än känslor, vilket gör att du bemöter den dominanta bäst genom raka och sakliga argument snarare än känslomässiga. Argument baserade på känslor når alltså inte den dominanta på samma sätt som ett sakligt, vilket är viktigt för de två känslostyrda personlighetsdragen inspirerande och stabila att ha i åtanke. Den kan ibland behöva saktas ned för att kunna tänka efter och det är då Miranda och Charlotte finns där som lugna och mer stabila personer.

”Har konkurrenterna ökat med 13% ska vi göra det dubbla. 

Det finns inget annat. Nu kör vi!”

Inspirerande Carrie

Carrie är umgängets mittpunkt och är styrd av sina känslor. Hon gör det som faller henne in utan större eftertanke många gånger. Det är viktigt för henne att vara populär, att följa trender och att sprida glädje. Du som är den inspirerande på arbetsplatsen tycker det är viktigt att vara på god fot med alla. Du sprider värme och stor entusiasm styrd av dina känslor och idéer. Dock händer det att många av de projekt som du berättar om för dina kollegor aldrig riktig sättas i rullning. Du är en idéspruta men inte alltid en ”doer”, vilket är en av dina svaga sidor. Dock är du bra på att marknadsföra dig själv och ditt arbete, vilket resten av gruppen kan ta stor nytta av.

Din arbetskollega som går under denna kategori behöver en knuff i baken för att sätta igång med sina planer. Oftast stannar de i just idéstadiet om inte en ”doer”, som till exempel en dominant Samantha, sätter fart på henne. Den inspirerande behöver också hjälp med att göra en bra research före hon sätter igång ett projekt, vilket gör att en competent arbetskollega som Miranda kan komplettera henne. Den inspirerande är likt den stabile rädd för konflikter. Carrie vill vara populär och fruktar utanförskap mest av allt, vilket kan göra att hon försöker charma alla. Hon är en viktig del i teamets omvärldsspaning och trendanalys, men behöver de andra för att hållas ned på jorden.

”Det är klart vi ska ha en rosa personalfest! Det är så himla trendigt. 

Och så hyr vi in flamingos som gör det hela extra coolare och instagramvänligt! Lajkbomb!”

Stabila Charlotte
Du som är stabil är, likt Charlotte, väldigt känslostyrd och omtänksam. Det är viktigt för dig att de runt omkring dig har det bra, men ibland kan det gå så långt att du byter åsikt för att inte inleda en konflikt. Det kan dina vänner se som dubbeltydigt och frustrerande, speciellt de dominanta och competenta som gillar raka svar. Men du finns alltid där för dina kollegor och är en hjälpsam vän. Du är ditt arbete trogen och värdesätter etik och moral. Du gillar att samarbeta och är ofta bättre i grupp än ensam, dock behöver du en tydlig uppgift eftersom du har svårt att ”multitaska”.

En stabil människa behöver oftast en knuff i början av ett projekt för att komma någon vart. Om flera stabila människor är i en arbetsgrupp blir starten trög eftersom ni alla är för vänliga för att ta för er. Där behövs en person som vågar ta för sig, utan att trampa folk på tårna, för att få igång de lojala och lugna personerna. Den stabila har svårt för att konfrontera andra, att anpassa sig till förändringar och att ha många bollar i luften. Samtidigt är hon en god och lojal arbetskollega som får sina arbetsuppgifter slutförda, så stressa henne inte i onödan.

”Ni får bestämma vad vi ska göra på personalfesten, mig kvittar det. 

Men jag hjälper gärna till om ni behöver hjälp”

Competenta Miranda
Du som hamnar under denna kategori har antagligen redan irriterat dig på den lilla detaljen att C:et i Competent egentligen borde vara ett K. Och det är ett typiskt drag hos dig. Du ser detaljer och är noggrann i det du gör och tar din tid för att inte lämna något åt slumpen i fruktan över att göra fel. Lika kritisk syn som Miranda har på män och relationer har du på det arbete du ska utföra. Med din kritiska approach analyserar du gärna dina (och andras) idéer innan du verkställer dem för att vara säker på att de ska lyckas. Men då kanske det är för sent… Du tycker inte att känslor hör hemma på arbetsplatsen och är logiskt lagd. Du kommer bra överens med den dominanta men tycker ibland att hon går för snabbt fram.

Det är vanligt att de tre andra personlighetsdragen ser på den competenta som för nördig i sina siffor och fakta. Hon behövs hos den dominanta och inspirerande eftersom de gärna kör på utan större eftertanke. Hon ser till så att alla förutsättningar finns och att budgeten räcker till. Men ibland behöver hon släppa kontrollen och lita på de kreativas känsla för vad som är trendigt, för när den competenta väl har gjort all research kan det vara för sent.

”Har vi verkligen rätt förutsättningar för att klara budget? 

Med tanke på detaljhandelns minskning från föregående år med 2,1%”

Du har antagligen redan känt av vilken av de fyra persontyper du själv stämmer in på eller satt in en störig arbetskollega i något av facken. Det är även viktigt att skilja på sin roll som anställd och en partner i en kärleksrelation. Vi alla anpassar oss efter situationer och är inte likadana på arbetet som hemma, vilket kan vara skönt. Om du lär dig att förstå hur andra fungerar lär du dig även att bemöta dem. Det är kanske inte så klokt att be en dominant att stå för den noggranna förberedelsen men hon behövs för att dra igång och driva projektet. Den competenta är kanske inte den perfekta projektledaren men är bra på att kontrollera att förutsättningarna för projektet finns. Alla behövs på ett eller annat vis, så länge man uppskattar allas olikheter och tar till vara på dessa kommer ni långt tillsammans.

Läs mer om DiSC-modellen här:

https://www.discprofile.com/what-is-disc/overview/

https://www.discanalys.com/vad-ar-disc-analys/

Text Julia Olausson

    Nyhetsbrev