fbpx
0
Mental Balans

Ladda om för en effektiv eftermiddag med fem nya lunchvanor

26 september, 2018

Det är ju det här med lunchen. Den vi längtar till, men också den vi inte riktigt bejakar. Smaskande framför datorn, för stora tuggor som får svalget att kännas tight som ett sugrör, och sen känslan av en klump i magen när maten väl är uppäten. ”Vad hände? Har jag ätit? Är lunchen redan förbi? OK, en kaffe på det så är jag på banan igen, för ett tag…” Känner du igen dig?

Ett. Lämna kontoret

Det är mysigt att stanna inne i värmen när regnrusk och kyla dominerar där ute. Men lämna kontoret ändå. Det är nu man får den här extra energin man behöver efter en förmiddag inne på kontoret. Stig ut genom porten och gå ett varv – runt kvarteret, för att hämta lunch, eller genom närmsta lilla park eller längst med ett promenadstråk. Målet är att låta kroppen röra lite på sig och låta ögonen vila på något annat än datorskärmen.

Två. Andas ut

Kan ju känna som en självklarhet att man ska andas. Men hur djupt andas vi egentligen? Målet är att hitta en plats, en bänk eller någonstans ut mot vatten, ja var som så länge det är utanför kontoret, där du kan stanna upp i två minuter, blunda och ta 10 djupa andetag. Koppla bort allt som ockuperar hjärnan just nu. Lägg fokus på andetagen och känn hur spänningarna i kroppen lämnar dig.

Tre. Lunchmöte

Nej, vi snackar inte om arbetsmöte utan ett socialt möte. Få gånger samlar man så mycket energi som när man får en stund att prata med mänskor, höra på vad de har att säga och bara njuta av samhörigheten – du och din vän på lunch en helt vanlig tisdag. Relationer bygger så mycket inom oss som får oss att se på livet från den ljusa sidan. Ett skratt, planer för nästkommande vecka, att bara höra någon prata om något annat än jobb, ger så mycket glädje och energi att man nästa skulle lova sig själv att boka in ett lunchmöte en gång i veckan i alla fall.

Fyra. Nytt lunchställe

Lunchen kan vara som magi för själen, som en källa fylld av energi och ny inspiration. Lunchen är ett stopp – en paus, som bryter arbetsdagen mitt av för att du ska få chansen att ladda om. Låter ju helt perfekt! Men det är lätt att köra på samma bana vecka ut och vecka in och till slut förlora glimten av magi. Så målet här är kort och gott att prova ett nytt lunchställe. Gör upp en lista på några nya lunchställen du velat prova den senaste tiden, året…, och börja bocka av. Och för att återkoppla till vana nummer 3, ta med dig någon att uppleva det tillsammans med. Kollegan bredvid dig, mamma kanske vill ses på lunch, en gammal kompis eller en ny kompis, eller kusinen du aldrig träffar men lovat att höra av dig till.

Fem. Prata med någon ny

Har du någon gång uppmärksammat hur man i många andra länder kommunicerar med personalen i butiker, restauranger, över ostdisken osv? Hur butiksbiträdet assisterar damen som provar skor, och samtidigt lyssnar på när damen berättar om det stundande bröllop där skorna ska bäras, eller hur mannen bakom disken i delikatessbutiken frågar kvinnan som köper ostar för helgen, hur det går för barnen i skolan. Man känner varandra, man är bekanta med varandra –föratt man kommunicerar. Prova och du kommer att märka hur roligt det är, hur bra du kommer att må bara av att byta ett par meningar med någon. Om precis vad som helst!

Livet är livet och en lunch på språng är inte mindre värd än en sittande lunch. Det handlar kort och gott om att få energi till effektiva arbetstimmar även på eftermiddagen, och det får man utan tvekan om man lyfter på rumpan och byter miljö för en stund. Och en sak till. Glöm inte att le. Det är där magin sitter.

Av Emilia Radow Ingvarson

Foto Jess Watters

    Nyhetsbrev