fbpx
0
Mental Balans

Så sparar du ihop till ett Fuck off- konto

5 september, 2018

Sedan det amerikanska begreppet ”Fuck Off Fund” myntades av författaren Paulette Perhach i januari 2016, har spartänket med girl power minst sagt tagit världen med storm. Fuck off-konto, Fuck off-buffert, Fuck off-pengar eller Fuck off-kapital – kärt barn har onekligen många namn. 

I korta drag är ett Fuck off-konto din bästa vän när du behöver resa dig upp och gå. Oavsett om du behöver lämna ett farligt förhållande, en arbetsplats som inte funkar eller något helt annat, så ger Fuck off-kontot (som i runda slängar bör bestå av en summa som kan mäta sig med 3 månadslöner) dig självständigheten, makten och framförallt friheten att säga tack och hej.

På Her Way tror vi stenhårt på varje boss ladys rätt att gå sin egen väg. Därför har vi listat fyra tips på hur du lättast lägger undan pengar till sparkontot som inte bara hjälper dig ur oönskade situationer, utan även peppar dig till att själv bygga livet du alltid drömt om.

 

Budgetera mera

Pengar är inte lycka, men att ha koll på dem är det.  För det är ändå så att ju mer koll vi har på våra pengar, desto mer koll har vi på livet rent allmänt. Och med ett peppigt sparkapital som sakta men säkert växer varje månad har vi något att falla tillbaka på när saker och ting inte blir som vi tänkt.

En av de smartaste budgetidéerna vi på Her Way har hittat är 50/20/30-metoden, där ens månadsinkomst och utgifter delas in i procentuella grupper. Låt oss förklara:

50%av månadsinkomsten bör gå till dina mest väsentliga utgifter, så som hyra, mat, räkningar, transportkostnader, m.m. Det vill säga, om du tjänar 18 000 kr efter skatt så bör 9 000 kr täcka allt detta.

20%av månadsinkomsten bör sen gå till dina finansiella ”måsten”, så som att betala tillbaka ett CSN-lån, återbetalning av eventuella skulder, pensionssparande och sist men inte minst lägga undan pengar till ditt Fuck off-konto. Av dina 18 000 kr bör 3 600 kr delas upp mellan olika sparkapital och återbetalningar.

30%är alltså det som blir kvar av din månadsinkomst när allt viktigt är betalt, vilket i sin tur innebär att du nu har 5 400 kr att göra lite vad du vill för.

Och för er som gillar Excel kan vi tipsa om att skapa ett räkneblad där du lätt som en plätt håller koll på alla inkomster och utgifter.

Testa spar-appar

Dock är Excel långt ifrån allas grej – och i dessa fall kan man låta diverse appar göra jobbet åt en. Nedan följer en lista över tre smarta spar-appar som funkar för både iPhones och Android:

 

Tinkär appen den ”finansiella coachen” som kopplar upp sig till dina konto- och kreditkort.  Appen ska göra din privatekonomi lätt att förstå genom att presentera och kategorisera intag och uttag i enkla diagram, samtidigt som den flaggar upp om du har större utgifter än vanligt. Tink sägs även vägleda sina användare till en bättre ekonomi, samt hjälpa till att spara, investera och spendera genom att leverera de smartaste finansiella valen direkt i fickan.

 

Dreamsär appen som vill hjälpa dig nå dina drömmar. När du väl har satt ord på din dröm (må det vara ett välfyllt Fuck off-konto eller en resa till Bali) förvandlar Dreams drömmen till ett sparmål. Med ett ”många bäckar små”-tänk finns det spar-hacks för alla personligheter. Autopiloten hjälper dig spara exakt vad du behöver, samtidigt som Tjuven automatiskt ”snor” lite extra pengar till drömmen i smyg.

Mintär lik Tink då den hjälper dig att använda dina pengar ”på ett smart sätt”. Varje månad blir du påmind om vad du ska betala och får varningar om du har överskridit budget. Mint hjälper dig även med ditt sparande genom att hjälpa dig lägga upp en plan för vilka utgifter du kan skära ner på, för att istället kunna lägga undan samma summa till sparkontot.

 

Dra ner på utelunchen och take away-kaffet

Utelunch och take away-kaffe är utan tvekan lika härligt som det är dyrt.  Säg till exempel att du käkar lunch ute två gånger i veckan och köper take away-kaffe minst tre gånger veckan – vad tror du kostnaderna blir på ett år?

Om vi säger att en utelunch kostar dryga 85 kr och en take away-kaffe runt 30 kr så kostar det dig 260 kr i veckan och 13 520 kr per år – en härlig summa pengar som skulle kunna ge ditt Fuck off-konto ny fart. Är det någon annan som är lika sugen på packlunch oh kontorkaffe som vi?

 

Ändra dina shoppingvanor

Att det är härligt att unna sig vet nog alla, men ibland kan det vara värt att se över våra shoppingvanor. Så sist men inte minst följer åtta mini-tips för ett enkelt sparande som utan problem kan implementeras i vardagen:

·      Dra ner på restaurangmiddagarna

·      Spara alltid 10% av din lön så fort pengarna kommer in på kontot

·      Sluta köp vatten på flaska – det hjälper både natur och plånbok

·      Sälj kläder och prylar på Ebay, Blocket och Tradera

·      Börja spara 50% av din löneförhöjning

·      Shoppa inte ”bara för att”

·      Spara till ett gemensamt mål med en kompis – då kan ni sporra varandra

·      Prova att ha köpstopp i en månad och låt det bli en detox för både plånbok och tidigare shoppingvanor

Text Elin Styrbjörn