Power Kvinnor

Powerporträtt: Linda Waxin

8 september, 2018

De rödmålade läpparna och hennes färgsprakande stil speglar det mod och envishet hon bär på. Her Way har träffat Linda Waxin, entreprenören som vågade utmana sitt begär på prestation och brände upp sitt “Fuck off-kapital” i jakt på inre frid.

Hon vet vad hon vill och nöjer sig inte med mindre. Linda Waxin visste redan under gymnasiet att hon ville ta sig till New York efter examen. Hon hade hittat en utbildning inom Marknadsföring som gav henne chansen att tillbringa 6 månader i det stora äpplet. Sagt och gjort.

Uppväxt med en mamma som var journalist och en pappa som var entreprenör fann Linda sin passion inom PR, en kombination av båda sina föräldrars yrken. Linda beskriver sin pappa som den glada och inspirerande personen som brann för affärer, medan hennes mamma arbetade hemifrån och inte verkade lika glad. Det skapade ett starkt begär inom Linda att inte förverkliga sig själv på ett sätt hennes mamma inte fann utrymme för med fyra barn.

Efter en dubbelexamen i Medie- och kommunikationsvetskap och Företagsekonomi bestämde Linda sig för att bredda sitt kontaktnät för att få in en fot i PR- branschen. Det närverkades massor. En kväll efter att ha varit ute på AW på Lydmar, råkade Linda stöta på en kille som kände Jennie Sinclair, nybliven VD för Tech PR-byrån Axicom. De blev ihopmatchade och Jennie såg genast potential i Linda och erbjöd henne en tjänst. Linda drevs av att befinna sig på en PR-byrå som gav henne möjlighet att visa sitt rätta jag med en ledning som inte var rädd för hennes hunger och ambition. Här fanns det plats att växa och Linda lyckades bli headhuntad till andra bolag och arbeta sig uppåt. En plats i ledningsgruppen på både Spotlight PR och Jung resulterade i en VD-roll på Sverige-delen av Edelman, en av världens största PR-byråer. Men den ärade titeln och framgång kom med ett högt pris. Nära relationer och hälsa prioriterades ofta långt ner på listan, fram till en dag då hennes pappa drabbades av cancer. Det gav Linda en tankeställare och hon insåg att allt det där som hennes 56-åriga pappa hade arbetat hårt för plötsligt ställdes i ett annat ljus. Hon kände att det inte hade någon betydelse. Så hårt som han hade arbetat och ofta prioriterat jobbet först, upplevdes i en helt ny dager.

Strax innan hennes pappas bortgång tog Linda ett beslut att säga upp sig och gå i “tillfällig pension” som hon själv nämner det. Linda var då 33 år och gav sig ut på en jordenrunt resa med sin bror.  Det var dags att lyssna inåt och bota begäret på prestation, som hon hade insett att hon var hooked på. Det första steget skulle vara att inte tacka ja till ytterligare en tjänst, något som var lättare sagt än gjort. Systematiskt gav Linda sig ut på en inre resa och resulterade i att hon senare var med och grundade Matching ID, ett techbolag som matchar ihop arbetsgivare med kandidater utan “bias”.

Idag driver även Linda Ownershift, en politiskt oberoende tankesmedja med syfte att flytta maktstrukturer genom ägande och öka andelen kvinnligt ägande i Sverige. När Her Way träffar Linda är hon nyligen hemkommen från Almedalsveckan där de har gjort sig uppmärksammade genom att bl. a dela ut pins märkta med “Ägarinna”. Vi spottade självaste Gudrun Schyman och Annie Lööf med den fräcka pinen.

Berätta vad nästa steg för Ownershift är?

Nästa år så kommer det att bli en stiftelse och därefter bolag, som tar vara på de kommersiella lösningar som vi. Vi kommer att fortsätta kartlägga hur kvinnligt ägande ser ut idag, varför och vad man bör sätta i kraft för att ta sig framåt. Vi är uppfostrade på ett sätt att inte ta lika mycket risk som män. Vi har ett mål att lyfta fram olika sorters kvinnor och uppmuntra till eget ägande. Att äga sin egen lägenhet kan t ex vara ett steg mot eget ägandeskap. Vi vill även ta fram en försäkring som passar oss kvinnor och ska lansera vår egen podcast under namnet “Ägarinna”.

”Många tar beslut efter social status istället för att lyssna på sig själv. Något jag fortfarande arbetar med, att lyssna inåt och inte utåt. Det blir lättare och lättare.”

Vad har format dig till den du är idag?

Jag är uppfostrad med ett tankesätt att allt är möjligt, att det är ”inte hur man har det utan hur man tar det” och en nästan orimlig arbetsmoral. Detta formade första delen av mitt yrkesliv. Därefter har terapi, självkärlek och reflektion tagit mig till att jobba efter ett tydligt syfte istället för att bara jobba hårt.

Motgångar, rädslor eller uppoffringar du mött under din väg?

En viktig sak jag gjort och tagit mig igenom är att jag som omedveten driven och ung framgångsrik kvinna valde att gå min egen väg. Jag blev den här coola tjejen som kom på alla event. När jag plötsligt började tacka nej till alla flådiga jobberbjudande som jag blev erbjuden så förstod inte folk. De tänkte säkerligen “Jaha, när ska hon bli normal igen?” men jag höll mig på banan. Många tar beslut efter social status istället för att lyssna på sig själv. Något jag fortfarande arbetar med, att lyssna inåt och inte utåt. Det blir lättare och lättare.

Vad skulle du vilja ge dig själv för råd i början av din karriär?

Ett råd jag fick av min pappa var att hålla kundrelation och sälj högt samt att hela tiden ha arbetsgivarperspektivet även om jag var arbetstagare. Utan pengar in, inget bolag. Ju tidigare du förstår hur du kan bidra till intäkterna i det bolag du jobbar för om du är anställd, desto bättre. Ju tydligare du kan koppla dina resultat till pengar in och andra mätbara punkter desto större inflytande får du över din egen situation och i bolaget du jobbar i. Ett råd jag inte fick var att så tidigt som möjligt ta steget över till att äga själv eller deläga. Det är ett råd jag vill ge andra, ta ännu mer risk!

När är du dig själv som mest?

När jag larvar mig med något av mina syskon eller mina allra närmaste vänner. När jag skriver och läser utan mål eller deadlines utan för att utforska min egen tankevärld med hjälp av andras eller på helt egen hand. När jag använder min outtömliga garderob som ett barn använder en utklädningslåda. När jag driver och leder ett projekt jag verkligen brinner för. När jag klarar av att vara sårbar i en nära relation.

Vad vill du föra vidare till nästa generation av Powerkvinnor?

Nu har vi gått före, precis som att de som gått före oss gått före och öppnat upp nya rum. Nu vill jag att ni tar genvägar till makt, pratar om makt, förstår makt. Äger mark, fastigheter, bolag, kapital. Tar risk. Med jämn fördelning av ägande och makt kommer ni att lämna en annan värld efter er till de som kommer. Om vi har världen kvar då!

Av Nathalie Rajic

Foto Nadja Endler

    Her Way favoriter