fbpx
0
Mental Balans

Hur du avslutar en destruktiv relation

30 januari, 2019

Befinner du dig i en destruktiv relation? Berövad på energi efter varenda gång du träffar hen och trött på att utföra konstgjord andning med er relation? Her Way har har samlat ihop några kloka råd om hur du avslutar den!

Har du en energibov i din närhet och mår sämre efter ett träff eller samtal med henne? Då är det dags att rannsaka er ”vänskap” och prioritera ditt eget välmående. En god relation ska ge dig energi och glädje snarare än ångest och magknip. Men det är inte alltid lätt att veta om man gör rätt eller hur man ska gå till väga.

Gå tillbaka till där det började

Börja med att tänka kring hur er relation startade och varför du fastnade vid personen från första början. Och varför har hon stannat i ditt liv så länge? På så vis kan du komma fram till om ditt beslut är rätt att ta eller inte. Var du en annan människa vid tiden ni inledde relationen men har idag andra krav på hur människor i din närhet ska vara? Alla dina vänner följer inte dig i den utveckling du gör, och det kräver ibland en inventering. Det må låta tufft, men du har inte tid till vänner som drar ner dig.

Sluta romantisera

Fortsätt med att skriva ner de saker som gett dig ångest eller magknip för att inte romantisera er relation när du väl avslutat den. Det är lätt att tänka tillbaka på alla fina stunder och glömma varför du inte längre vill hålla kontakten. Då är en lista med anledningar perfekt att spara i anteckningarna i mobilen. Kräver hon mer av dig än du kan ge? Vill hon festa varje gång ni ses? Eller kan du inte slappna av i hennes sällskap? Skriv gärna ner verkliga situationer där du inte mått bra för att minnas dessa när du haft samtalet med vännen. Utgå från dina egna känslor och erfarenheter, det är de bästa argumenten i en eventuell diskussion med din vän. Ingen kan någonsin berätta för dig hur du ska eller inte ska känna. När du utgår från dina känslor blir det svårt för den andra att bete sig illa mot dig, och skulle hon göra det blir ditt beslut ännu mer befogat!

För att enklare kunna starta dessa tankar som leder till en lista i dina anteckningar kan följande frågor vara bra att ställa dig:

– Hur är min energinivå efter en fika med vännen jämfört med före?

– Hur skulle min vän bete sig om jag fick önska? Beskriver det min existerande relation?

– När hade vi riktigt roligt senast?

– Varför träffar du henne? För att göra henne glad eller för att du blir glad?

Efter att kommit fram till att din energinivå är lägre efter en träff med vännen är det dags att förbereda sig inför samtalet. Det kan vara bra att diskutera med en vän för att få fler infallsvinklar eller för att få sina tankar kommenterade av någon annan. Ibland blir man lätt en fånge i sina egna tankar och säga saker som kanske inte mottas på det sätt de är menade att göra. Din vän kommer antagligen peppa dig med mer energi och motivation, så som vänner ska göra. Vi alla vet att dessa samtal inte är lätta att inleda, men något man måste för att göra rätt för sig.

Glöm heller inte att vara ärlig mot både dig själv och din vän. Inge inga falska förhoppningar bara för att göra det enklare för dig. Ge istället raka och ärliga svar på det din vän funderar över och behöver veta för att förstå så att hon enklare kan gå vidare. Dessa saker är enklare sagda än gjorda. Men vi hoppas att de kan hjälpa dig att rannsaka din vänskapskrets och behålla dem som lyfter dig och vill vara en del av din utveckling mot en gladare människa. För att slippa ett dåligt samvete är ett samtal med din vän bra att ha, så att du med ryggen fri kan gå vidare. Om du inte kan följa alla steg hoppas vi iallafall att denna text kan få dig att uppmärksamma dina energibovar. Du är värd att vara glad och endast träffa dem som gör dig till en människa du är stolt över att vara. Vi tror på dig!

Text Julia Olausson

    Nyhetsbrev