Power Kvinnor

Powerporträtt: Pervin Belul

24 februari, 2019

 Text Nathalie Rajic Foto Lina Arvidsson Text Nathalie Rajic Foto Lina Arvidsson

Hon vågade satsa på sin dröm om ett eget hudvårdsmärke. Idag driver Pervin Belul det veganska skönhetsmärket RIYA Naturals. Vi har fått en pratstund med Pervin som delar med sig av rädslan att satsa helhjärtat på sin dröm, fördomar och alla timmar av experimenterande i köket.

Det var först när barnen kom ut ur tonåren som Pervin kände att det var dags att lämna trygghetszonen och det välbetalda arbetet. Den gnagande känslan inom henne påminde dag in och dag ut om att fortsätta drömma stort. Idag driver Pervin ett veganskt skönhetsmärke vid namn RIYA Naturals, ett koncept som utvecklades och fick växa fram under en period över 10 år. Namnet bakom produktlinjen härstammar från en indisk skönhetsgudinna som även värnar om miljön. Och det är precis det som varumärket står för, den moderna kvinnan som bryr sig om sitt yttre- såväl som sitt inre välmående och är mån om att värna om jorden vi bor på.

Pervin växte upp i Malmö tillsammans med sina invandrarföräldrar från forna Jugoslavien. Under gymnasiet studerade hon naturvetenskap, följt av programmering efter examen. Hon tyckte att det var spännande att knäcka nöten för programmering men kände snabbt att det var tråkigt att befinna sig i en mansdominerad bransch och inte heller få utlopp för sin kreativitet. Efter att ha fått sin andra dotter valde Pervin att återvända till skolbänken och studera biomedicin. Studierna ledde henne till produktutveckling och Pervin fick erbjudande om att vara med och starta upp Fiedler & Lundgren i Malmö. Från starten var de enbart 7 anställda på kontoret, en miljö med snabba beslutsfattningar och stark entreprenörsanda. Hon triggades av startup känslan och att allihopa kunde hjälpa till med respektives kompetensområden. Det slutade med att Pervin arbetade som produktutvecklingschef för F&L i 15 år, innan det vad dags att våga ta steget till eget och följa sin dröm.

“Jag började undra vad huden egentligen behöver, vilka ämnen som är bra och började studera innehållsförteckningen på produkter. Det var då jag insåg behovet av att skapa något naturligt och började experimentera hemma i köket där det ibland såg ut som ett bombnedslag.”

Var föddes idén till RIYA naturals?

Det hela började som en liten hobby när jag var igång med att studera biomedicin och fick lära mig om kroppen och hur den påverkas av olika ämnen. Jag har alltid haft jättekänslig hy och har spenderat massvis med pengar på hudvård. Men ingenting kändes tillräckligt. Jag började undra vad huden egentligen behöver, vilka ämnen som är bra och började studera innehållsförteckningen på produkter. Det var då jag insåg behovet av att skapa något naturligt och började experimentera hemma i köket där det ibland såg ut som ett bombnedslag. Jag lyckades ta fram ett recept, det som idag är vårt bästsäljande serum Genie in a Bottle.

En f.d. kollega till mig hade rosacea och hade testat alla möjliga produkter. En dag frågade jag henne om hon ville testa en sak, ett serum som jag själv hade utvecklat. Måndagen därpå frågade jag henne hur det hade gått och hon svarade att hon var överlycklig. För första gången på flera år så hade hon lyckats bli av med sin klåda. Cellförnyelse brukar ta ca 2 månader och hon fortsatte att använda serumet jag skapat och successivt så blev resultatet bättre och bättre. Där och då fick jag bekräftat att min teoretiska kunskap jag förlitade mig på under receptets utveckling fungerade i praktiken.  Efter två månader var hennes hud hur fin som helst. Detta är nu 10 år sedan. Under tiden har jag fortsatt att produktutveckla mina naturliga skönhetsprodukter och faktiskt slutat att använda andra produkter som finns ute på marknaden.

Vad var det som fick dig att satsa helhjärtat på din affärsidé?

Idén har alltid funnits i bakhuvudet men att ta steget från idé till verklighet har inte varit lika lätt. Jag kände mig allt mindre kreativ på mitt jobb, jag kände mig instängd och kunde inte släppa tanken om att skapa någonting eget. Det bara grodde och grodde och tillslut kände jag att det inte gick att hålla på såhär till den dag jag ska gå i pension. Det var en liten röst inom mig som övertalade mig om att nu är det dags.

Vad har du haft för rädslor, motgångar eller utmaningar under din resa?

På det personliga planet så var det väldigt svårt att ta steget till att vara egen. Jag har  varit delaktig och lett produktutveckling för andra företag men trots det så var det många frågor som snurrade runt i huvudet på mig. Det har funnits mycket självtvivel. Jag är så pass erfaren att jag känner till mina styrkor, men även mina svagheter. Styrkorna fixade jag men nu var jag även tvungen att ta itu med mina svagheter. Helt plötsligt ska man bygga upp ett varumärke och skapa kontakt i ett nätverk man tidigare inte har kretsat i. Det var skrämmande men samtidigt är det just det som har triggat mig, det okända och att ta reda vad som väntar runt nästa hörn.

Även om det låter som en klyscha så öppnas en dörr när du stänger en annan. Du hittar alltid din väg, på ett eller annat sätt. Och min plan B om allting går åt helvete är att jag alltid kan skaffa mig ett nytt jobb. Kanske inte samma typ av jobb eller titel men det är ändå inte det som har drivit mig. Jag har alltid velat vara en förebild för mina döttrar och haft en målbild om att normerna inte ska hålla tillbaka dem utan vill de testa något så ska de ha möjligheten till det. Men jag kan inte ge dem den fördelen om jag själv följer normerna. Idag är mina döttrar involverade i RIYA Naturals och hjälper till att driva företaget framåt. Det är en trygghet i sig, att kunna få hjälp att ta fram design och sköta marknadsföringen ihop.

“Det är en lärdom att vara tryggare i sig själv och våga göra det som känns rätt för dig och inte vad samhället förväntar sig av dig. Man förminskar sig automatiskt när man omger sig med människor som inte tror på en.”

Vad är det som driver dig?

Framförallt just det okända, att ta reda på vad som finns bakom nästa hörn. Jag är nyfiken av mig och triggas av att ta reda på mer. Det har inspirerat mig i arbetslivet men också i mitt privatliv. Jag fick flera kommentarer om det verkligen var klokt att säga upp sig från ett välbetalt jobb och och överge trygghet för att utforska en okänd värld. Men samtidigt så har vi helt andra möjligheter idag än när jag växte upp. När jag var 20 år så hämtade man kunskap på ett helt annat sätt. Du fick samla in information via ditt nätverk eller gå till biblioteket och leta efter kunskap. Idag är det mycket lättare att få fram information och skapa ett kontaktnät, man kan googla sig fram till allt.

Vill du dela med dig av ett misstag som du tagit lärdom av?

Lyssna inte på nej-sägare, klassiskt men väldigt sant. Att våga på egen hand är något som är en process och inte faller sig naturligt när man har barn och familj och många runt omkring en säger att man inte ska satsa på sin affärsidé. Det är en lärdom att vara tryggare i sig själv och våga göra det som känns rätt för dig och inte vad samhället förväntar sig av dig. Man förminskar sig automatiskt när man omger sig med människor som inte tror på en. Jag kämpar fortfarande väldigt mycket mot jantelagen som är inpräntad i mig, att inte tro att man är någonting. Jag har fortfarande en del saker att utveckla hos mig själv.

Vad vill du föra med dig till nästa generation av powerkvinnor?

Lita på er själva, men framförallt ha en god självkänsla. Jag tror att den yngre generationen är mer utsatt än vad man själv har varit med om. Idag jämför man sig med många andra personer på sociala medier. Om man slutar att jämföra sig med andra och lär sig glädjas åt varandras framgång istället för att missunna varandra så är mycket vunnet. Genom att stötta varandra kan man tillsammans bli starka. Men på vägen dit vi får heller inte glömma att ta hand om vår planet!

    Her Way höstfavoriter för Kvinnor av Kvinnor