fbpx
0
Mental Balans

Organisera livet med Bullet Journaling

13 mars, 2019

Text Julia Ahlm

Hör och häpna när en analog trend plötsligt tagit plats i en annars digital värld. Vi pratar förstås om Bullet Journaling. Och i Marie Kondo-tider där alla pratar om organizing your life, är Bullet Journaling utan tvekan precis det analoga verktyg du behöver för att organisera mera. Vi berättar det du behöver veta för att komma igång med din egen grymma BuJo!

Bullet Journaling skapades av den New York-baserade digitala designern Ryder Carroll i ett försök att organisera sina analoga anteckningar kring digitala projekt. Idag är ”BuJo” ett välkänt fenomen som delas hej vilt på alla sociala kanaler.

Och inte så konstigt. Det är nämligen ett superenkelt och kreativt sätt att hålla koll på alla delar i livet och sätta upp mål för framtiden. Överallt i världen använder folk sina BuJos för att kartlägga sitt mående, skapa self-care listor, peppa sig själv genom att börja en ny, planera sina dagar och som ett privat bollplank för blogginlägg och idéer. Bullet Journals har alltså blivit den analoga appen som du själv formar efter behov. Och allt du behöver för att sätta igång är en anteckningsbok och en näve pennor.

Här är några sidor du absolut behöver i din BuJo. 

1. Index

Indexet är första sidan, själva innehållsförteckningen som håller ihop din BuJo. Här håller du koll på alla dina sidor så du enkelt kan följa dina mål och planera efter dem. Håll det basic och överskådligt!

2. Månadsplanerare med mål

Med månadsplaneraren sätter du upp dina mål för månaden och vad du vill åstadkomma. Detta blir basen för allting annat du gör, veckovis och varje dag. Det kan vara personliga mål men också saker som bara måste bockas av. Vare sig du vill eller inte.

3. Veckoplanerare

Veckomenyer, to do’s både hemma och på jobbet. Veckoplaneraren är din överblick över veckan och vad du ska göra. Här kan du också titta över vad du behöver göra inför nästa vecka.

4. Dagsplanerare

Meditation, fika med vännerna, möten. Allt det där som hör en dag till lägger du här. Det kan även vara mål för dagen. Som att ta en paus, gå en promenad. Gå tillbaka till månaden och veckan för se om du är i fas med det du vill göra. Och du skulle bara våga sätta upp nästa dags mål och planering innan du är klar för dagen.

Andra roliga sidor

Varför inte en mood-tracker, eller en ekonomiplanering? Gör en lista med generella mål, eller en sida för ett kommande event. Du kan alltså verkligen strukturera upp VAD SOM HELST i en Bullet Journal. Your the boss of your BuJo!

Och glöm inte! 

En Bullet Journal är lite som ett self-care projekt. Se till att verkligen ta dig tid till att sitta ner och planera, skriva ner och skapa. Och öva innan! Planera hur du vill ha din Bullet Journal. Träna på design, symboler, upplägg. Så slipper du riva ut halva anteckningsboken för att det inte blev som du tänkt. Planering och förberedelse är A och O för ett riktigt organiserat (och roligt!) liv.

    Nyhetsbrev