Power Kvinnor

Powerporträtt: Anna Rydegran

26 maj, 2019

Text Elin Beattie Foto Nadja Endler

I mars 2018 sa Anna Rydegran upp sig från sitt arbete som PR-konsult i Gamla Stan för att satsa helhjärtat på den långa drömmen om att starta eget. I december samma år lanserades Read The Label; ett hållbart och transparent sängklädesmärke som erbjuder GOTS- och Fairtrade-certifierade sängkläder, producerade i Indien.

Anna berättar att entreprenörsjälen och hållbarhetstänket har funnits där sedan barnsben, men att valet att starta eget inom just textilbranschen kom dock som en överraskning. Med tre familjemedlemmar som jobbat inom samma bransch är hon medveten om att valet var långt ifrån en slump, men viljan att starta ett etiskt sängklädesmärke, och därmed kunna bidra till en positiv förändring i textilindustrin, dök först upp efter att Anna hade börjat läsa på om dagens bomullsindustri och dess negativa påverkan på både människa och miljö.

Under sin research fick Anna reda på att problemet verkade värst i utvecklingsländer och bland annat i Indien; en insikt som bidrog till att det var just Indiska producenter hon ville jobba med och hjälpa. Samtidigt som kunskapen om bomullsindustrin växte, började Anna även läsa på om vikten av Fairtrade- och GOTS-certifierade produkter, och förstod snart att dessa certifikat skulle komma att bli ett måste för att få Read The Label att bli det hon ville: ett hållbart och etiskt varumärke som värnar om de anställda och miljön. Men det är en sak att enbart läsa om något; att faktiskt vara på plats för att bevittna skillnaden med egna ögon är något helt annat.

Sagt och gjort, i mars 2018 åkte Anna till Indien för att säkerställa att företaget hon valt att samarbeta med såg lika bra ut i verkligheten som det hade gjort på papper. Och vi kan tro att företaget RCM Organic inte bara fick ett A, utan även ett plus i kanten, då en förvånansvärt stor order av underlakan, påslakan och örngott dök upp på Arlanda nio månader senare.

“När jag dessutom fick reda på att cirka 270 000 Indiska bomullsbönder har tagit livet av sig de senaste 15 åren, bland annat på grund av finansiella omständigheter, kände jag att jag satt på information jag inte kunde förbise. “

Var föddes idén till Read The Label?
Jag hade aldrig trott att jag skulle jobba inom textilbranschen med tanke på att båda mina föräldrar och min morfar har drivit textilföretag – men på något sätt blev det textilier ändå, kanske för att det kändes familjärt. När jag växte upp var mitt barndomshem fullt med handdukar, påslakan och servetter i olika färger och kvalitéer – hos oss bodde alla produktprover. Det kändes alltid på tygkvalitéer när vi åkte på semester; allt från servetterna på bordet till sängkläderna vi sov i. Så visst har jag nog alltid haft ett intresse för textilier, men att jag tillslut skulle jobba med det var absolut inte helt självklart. Det var inte förrän jag började göra research om bomullsindustrin och dess negativa påverkan som jag bestämde mig för att försöka skapa världens bästa sängkläder. När jag dessutom fick reda på att cirka 270 000 Indiska bomullsbönder har tagit livet av sig de senaste 15 åren, bland annat på grund av finansiella omständigheter, kände jag att jag satt på information jag inte kunde förbise.

Vad är det som driver dig?
Att få till en positiv förändring i textilindustrin, idag görs beställningar utifrån ett ekonomiskt perspektiv, utan att man vet vem som ska producera produkterna, var någonstans och under vilka förutsättningar. Research har visat att 93 % av världens klädföretag vet inte var deras bomull kommer ifrån, och 76 % vet inte var tyget vävts, stickats eller färgats. Det ser tyvärr inte bättre ut när det kommer till sängkläder. När vi som konsumenter till exempel läser på lappen i ett klädesplagg och det står ‘Made in India’ behöver det inte betyda att bomullen plockades i Indien, eller att tyget vävdes i Indien – utan det kanske bara är sista steget i produktionen, det vill säga sömnaden, som ägt rum i Indien. Så det är väldigt många olika steg i produktionskedjan som många företag tyvärr inte låter oss följa.

Sen drivs jag självklart även av att få jobba med något som jag brinner för! När jag startade Read The Label var jag tvungen att göra något som jag både tror och brinner för, det är då det blir bra och genuint. Det är då jag tror att man gör ett bra jobb.

Vad är ditt bästa råd till andra som vill starta eget?
Först och främst: kör bara! Lyssna inte för mycket på dom runt omkring dig som är negativt inställda till din idé. Det är klart att du bör ta till dig tips och råd, men ofta lyssnar man för mycket på vad andra säger och inte på sin egen, inre röst. Och det bästa är att man alltid kan ändra sig. Går det dåligt, då är man alltid en erfarenhet rikare och så kan man söka ett nytt jobb. Och det behöver inte vara så dyrt heller, för man kan alltid börja med att testa något mindre under tiden man är kvar på sin nuvarande arbetsplats, om man känner sig osäker men ändå vill ha erfarenheten av hur det är att ha eget.

Sen tycker jag även att det är en jättebra idé att kontakta företag och personer som inspirerar dig, för att boka in ett möte och höra mer om deras resa. Det kan kännas läskigt, men jag uppmuntrar verkligen till att komma ut och träffa människor som är positiva och inspirerar dig. Min erfarenhet är att många egenföretagare bara tycker att det är kul att träffa nya personer som dom kan dela med sig av sina tips och råd till. Så kör bara, att ha eget är jätteroligt!

Vad är det bästa och det sämsta med att vara sin egen chef?
Det bästa är egentligen det sämsta: att du styr över din egen tid. Jag älskar att få disponera min egen tid, men att själv bestämma hur ofta och hur mycket jag jobbar kan vara ganska svårt. Min sambo är dock meditationscoach och vi lever våra liv på ett litet annat sätt idag än vad vi gjorde för några år sen. Vi försöker stressa mindre och jobba kortare dagar – fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Jag tror inte att långa arbetsdagar är receptet för framgång. Jag försöker istället inleda varje dag med att meditera och vara medveten om hur jag disponerar min tid.
Eftersom jag driver företaget själv kan jag också sakna att ha en sparringpartner och någon att bolla idéer med. Att vara sin egen chef kan ibland kännas lite ensamt. Men då brukar jag försöka vara kreativ och kontakta egenföretagare och entreprenörer som inspirerar mig, i hopp om att träffas och utbyta idéer. För mig är det viktigt att jag kommer ut och träffa människor.

“ Samtidigt som jag startade Read The Label dök det upp ett annat sängklädesföretag, med många investerare, som även dom satsade på Fairtrade och ekologisk bomull – och då var min första reaktion väldigt negativ eftersom jag började oroa mig hur jag skulle lyckas. “

Vad för motgångar och rädslor har du stött på på vägen?
Samtidigt som jag startade Read The Label dök det upp ett annat sängklädesföretag, med många investerare, som även dom satsade på Fairtrade och ekologisk bomull – och då var min första reaktion väldigt negativ eftersom jag började oroa mig hur jag skulle lyckas. Men så tänkte jag att det är ju faktiskt bara bra att vi är fler som vill sprida Fairtrade och ekologiskt, och att ju mer företag som är transparanta, desto bättre. För det är precis så det ska vara. Jag vill ju bara att så många som möjligt inom textilbranschen ska in och arbeta med Fairtrade och ekologisk bomull så att vi faktiskt får till en förändring! Jag tror nämligen inte man ska se varandra som konkurrenter, utan vi bör se det som att vi tillsammans gör allt vi kan för att skapa och driva en positiv förändring i textilbranschen. Att ha vågat starta Read The Label har gett mig så otroligt mycket för det är så himla kul, lärorikt och utvecklande. Men hade det inte gått vägen, nej då hade jag haft en massa sängkläder till övers, och det är liksom det värsta som kunnat hända. Och att jag hade förlorat mina pengar såklart, men då hade jag i alla fall testat.

Vad för råd skulle du vilja ge dig själv i början när du just startat Read The Label?
Ett råd skulle vara att inte ta allt så himla seriöst, för i början när du ska lansera ditt företag så vill du att allt ska vara så himla perfekt – jag satt till exempel vaken till sent på nätterna för att enbart fixa hemsidan. Man vill att allt ska vara så himla perfekt, men med tiden förstår man att det faktiskt räcker om något är good enough. Förr brukade jag vara väldigt petig och verkligen gå in och dissekera saker, men jag har släppt det nu. När man är själv har man inte tid att sitta hur länge som helst med en enda sak. Allt behöver inte vara perfekt, utan du gör så gott du kan. Vid en uppstartningsfas har man inte så mycket pengar, så jag och min sambo satt och gjorde hemsidan själva. Visst, det kanske inte är lika fint som om man hade tagit in ett företag, men det är good enough. Herregud, jag menar jag har gjort min egen hemsida – det är skithäftigt och jag har lärt mig massor! Så mer det tänket skulle jag önska att jag hade i början, då tog jag allt så himla seriöst. Jag har stressat så himla mycket i mitt liv och tidigare när jag har jobbat har jag stressat väldigt, väldigt mycket och mått ganska dåligt. Speciellt i Stockholm tycker jag att det verkar ses som häftigt att jobba många timmar, men det finns inget häftigt med det – utan man måste tänka på sitt välmående först och stressa ner. Ofta är man så himla uppe i sitt ego som bara vill prestera, prestera, prestera att man glömmer bort att lyssna på sin inre röst. Men jag tror att det är när man lyssnar inåt som man egentligen vet vad man vill eller behöver.

    Her Way Gift Guide För Kvinnor av Kvinnor