fbpx
0
Mental Balans

5 snabba tips på hur du handskas med negativa personer

7 maj, 2019

Text Elin Beattie Bild Sarah Dorweiler

Många upplever energitjuven som den bittra kollegan på jobbet, men sanningen är nog ändå den att vi stöter på hen oftare än vad vi tror. Kanske har du en vän som lätt tar illa upp och alltid förväntar sig det värsta? Eller en klasskompis som insisterar på att hon har “rätt” och alla andra har “fel”? Oavsett vem i vår omgivning som väljer att sätta sig på tvären, ta på sig offerkoftan och himla med ögonen åt allt det underbara världen har att ge, är sanningen den att det är en oerhört tråkig attityd som skadar både personen själv och andra.

Visste du till exempel att negativa känslor och en destruktiv attityd kan skapa både kronisk stress och påverka kroppens hormonbalans och immunsystem på ett negativt sätt? Och även fast andras klagomål och tråkiga inställning inte speglar din egen syn på världen, är det på sikt svårt att inte själv bli påverkad av någons konstanta negativitet. Så hur gör man egentligen för att värja sig från personer som har fått för sig att världen är skyldiga dom något? Följer våra 5 snabba tips, så klart!

1. Lär dig känna igen energitjuven
Att lära sig känna igen en energitjuv kan vara svårt, speciellt när det kommer till människor vi känner väl och bryr oss om.  När en energibov är någon vi älskar blir det lätt att ursäkta hens beteende som att denne har en dålig dag – en inställning som snarare stjälper än hjälper personen i fråga då det är viktigt att ta tag i, och prata om problemet så fort som möjligt. Är du osäker på om du skulle känna igen en energitjuv, kan du hålla utkik efter dessa kännetecken:

  • Konstanta klagomål

  • Har en negativ världssyn

  • Förväntar sig alltid det värsta

  • Tar lätt illa upp

  • Ser sig själv som ett offer

  •  Allt är alla andras fel

  • “Världen” har något emot hen

2. Ta inte på dig energitjuvens problem
Är energitjuven någon vi bryr oss om är det lätt att direkt gå in i låt-mig-fixa-mood för att försöka hitta lösningen på problemet och hjälpa sin familjemedlem eller vän – men ibland kan empati vara “farligt”. Sorgligt men sant kan det visa sig extra svårt att hjälpa någon med en negativ syn på livet, då det stora problemet oftast är just det; personens syn på livet – inte personens liv i sig. Att då försöka hjälpa till och själv ta på sig energitjuvens specifika “problem” kommer med största sannolikhet att resultera i att du själv blir nerdragen i dennes ond cirkel med negativa känslor och tankar. Så var aktsam med vad du lägger din energi på.

3. Fokusera på en lösning
Vi vet alla hur svårt det kan vara att vara positiv runt någon som inte verkar har njutit av livet sedan 1993 – men är energitjuven någon vi tycker om måste vi i alla fall försöka. Så när nästa negativa konversation dyker upp, försök då att vänligt ställa frågan: “Hur kan du/vi lösa det här?”- på så sätt sätter du stopp för den negativa konversationen och ger istället personen en chans att fokusera på en potentiell lösning, snarare än problemet i sig.

Dock tycker vissa att offerkoftan är det skönaste plagget i hela världen och vill inte alls hitta lösningar utan bara prata om problem – vilket i sin tur betyder att du behöver lära dig att bli världsmästare på att byta samtalsämne. Känner du till ett par stycken av energitjuvens intressen (må det vara fotboll, frimärkssamlingar eller litteratur) är det lätt som en plätt för dig att dra upp ett samtalsämne ur bakfickan och styra er till början negativa och tröttsamma konversation till något som kanske till och med kan bli riktigt intressant!

4. Dra ner på tiden ni spenderar tillsammans
Visst kan det låta både drastiskt och hårt, men ibland måste man lära sig att släppa taget och sätta gränser. Är din energitjuv den sura receptionisten på jobbet kan det vara rätt så lätt att dra ner på den tid ni spenderar tillsammans – dock blir det svårare om det handlar om din bästa vän. Känner du att du har provat allt som går, men att din vän fortfarande är en obotlig pessimist, samtidigt som du tycker det är rätt så härligt att titta på världen genom ett par rosa solglasögon, kan det vara dags att ni drar ner på den tid ni spenderar tillsammans. Men kom ihåg att du inte behöver bryta helt! Varför inte optimera den tid ni faktiskt spenderar tillsammans genom att gör något som ni båda älskar? Win-win, så att säga.

5. Säg till om du vågar
Vårt sista tips kan visa sig vara lika effektivt som svårt, men är du riktigt modig säger du som det är och berättar för energitjuven att hens beteende inte är okej. Påpeka på ett så vänligt sätt som möjligt hur negativa och dränerande alla dessa tråkiga kommentarer och samtal faktiskt är för er båda, men att du istället skulle tycka det var kul hittar på nåt nytt som ni båda tycker är roligt. Vem vet, du kanske hittar en ny hobbypartner! Drejning, salsadans, eller kanske bågskytte? You name it! The world is your oyster, trots allt.

    Nyhetsbrev