Karriär

Ida Tengvall om livet som kreatör och hur det är att driva eget

23 juni, 2019

Ida Tengvall har skapat och burit sina egna smycken sedan gymnasiet, men det var inte förrän ungefär ett och ett halvt år sedan som omvärlden fick ta del av hennes färgstarka kreationer via lanseringen av POW Studio och det populära POW-örhänget.

Då Ida alltid har varit driven av sin kreativitet och sitt skapande har hon tidigare haft svårt att identifiera sig som varken smyckesillustratör eller entreprenör, men inser att ord som dessa är något man får förlika sig med om man vill kunna leva på sitt kreativa företagande. Idag har Ida dock blivit mer och mer bekväm med att titulera sig som kreatör och menar på att det är helt okej att spreta lite och ta tid på sig när det kommer till att bestämma sig för vad man är och vad man vill bli.

Efter många års extrajobb på olika klädesbutiker i Malmö, under tiden som hon försökt hitta sin form, sitt uttryck och vad hon vill göra i livet, sa Ida i mars upp sin senaste anställning för att helhjärtat satsa på POW Studio, hennes örhängen och illustrationer. Nedan följer en härlig och ärlig intervju med Ida där hon delar med sig av några av hennes bästa tips och råd för den som drömmer om att starta eget och satsa på sin dröm.

Hur föddes idén till POW Studio och POW-örhängena?
Jag har alltid gjort smycken till mig själv, så dom här örhängena använde jag mycket själv så tidigt som för tio år sedan. Redan då kände jag att örhängena blev väldigt uppmärksammade och att folk gillade dom, så jag tänkte att det kanske var nåt som man en dag skulle göra något av. Men sen kom livet emellan och jag gjorde massa andra grejer, men så hörde jag ett program på Stil i P1 att sommarens stora accessoar var statement earrings och då kände jag att shit, jag har ju dessa som jag själv älskar! Och i programmet intervjuade dom WOS, en butik i Stockholm som satsar på up and coming designers och just statement pieces, och jag kände att jag ville visa mina örhängen för dom. Så jag mailade jag dom direkt efter programmet och dom nappade och ville ta in dom. Det var då kände jag att jag hade nåt, och därifrån började själva modet och idén att göra något med örhängena.

Ditt bästa råd till den som vill driva eget?
Det finns ju verkligen hur mycket som helst att säga, men jag skulle vilja börja med att säga att det finns plats för dig också. Det var ett tips som jag själv snappade upp när jag var ny och det var en väldigt skön tanke att det finns plats för fler kreatörer, fler bra idéer och fler bra företag. Men det absolut viktigaste är nog ändå att våga drömma lite. Att man inte går direkt till det praktiska och blir skrämd för att man inte vet hur allt funkar. Stanna istället kvar lite längre i drömmen så att du fyller på med den sortens energi och vågar tro på det du drömmer om att göra.

Hur lär man sig allt?
Det är Google som gäller! Och fråga runt så klart, be om hjälp från någon du känner. Annars är det bästa att använda Google för att ta reda på saker man inte vet, eller kolla in olika forum och onlineutbildningar. Jag kan verkligen tipsa om creativelive.com och skillshare.com, två sidor som jag har lärt mig mycket via. Det blir väldigt mycket hands on när man har ett företag, men det är en kul skola då det verkligen är förankrat i verkligheten.

“Det är viktigt att förstå att detta är din väg och att den kommer att se annorlunda ut än andras, och det är just det som gör den så unik.  ”

Hur man bygger sitt eget varumärke?
Jag tycker att man kan bygga ett varumärke på många olika sätt, så det finns nog inget direkt svar – något jag tycker man ska se som positivt eftersom det betyder att du är ditt varumärke och att du kan skapa precis vad du vill. Så var öppen för att prova nya vägar och nya sätt. Jag tror nämligen det är lätt att fastna och tänka ‘hur gör man?’ och så vill man bara hitta ett svar som man kan copy-paste, men de facto är att alla varumärken är olika. Och det är just det jag tycker man ska ta fasta på; det unika i ens företag.

Tror du det är möjligt att få till en work/life balance?
Det vet jag faktiskt inte, men det ska bli väldigt spännande att se i framtiden! I vintras hade jag en utbrändhetsperiod som jag lyckligtvis klarade av att stoppa i tid, men som fick mig att inse att jag var tvungen att se över min dåvarande work/life balance. Dock är det inte konstigt att man som egenföretagare testar gränser då man jobbar som fan i massa år, men tillslut säger kroppen ifrån. Och just den insikten är svår eftersom man är van att jobba mycket och få mycket gjort – och plötsligt kommer det in andra viljor som säger att så kan man inte göra längre. Så nu har jag precis fått lite mer balans för att jag har tvingats till det, men jag vet fortfarande inte hur det funkar businessmässigt. Det är ju mer tacksamt att jobba på hela tiden, men nu kan jag ju inte det på samma sätt. Men jag håller tummarna för att ett lugnare tempo kommer funka för businessen också.

Hur lyckas man hålla ordning på allt?
Den är svår, för det blir både stökigt och rörigt när du alltid har 10 olika bollen i luften. Så att hålla ordning kan man egentligen bara bli bättre på, men att hitta system för saker och ting är viktigt. Jag måste till exempel ha specifika system för mina inkommande ordrar, bokföringen, fakturor, och så vidare – så även om det känns rätt så tråkigt i början är det viktigt att lägga ner tid på att skapa just fungerande system då det kommer att hjälpa en i längden. För blir det stökigt, så blir det kaos.

Hur peppar du dig själv på dåliga dagar?
Jag brukar peppa mig själv genom att både tänka på och verkligen fokusera på mina drömmar, för när man kommer på vad det är man jobbar för tycker jag det är mycket enklare att fylla på med energi. Men det är inte alltid det räcker om allt bara känns negativt och hopplöst, och då tycker jag om att ta del av andra kvinnors entreprenörskap och livsöden via olika plattformar, poddar och artiklar. Just att få ta del av olika kvinnors olika resor inspirerar mig allra mest! Eftersom vi alla har olika förutsättningar så kommer vår resa att se olika ut, och jag tycker det är så inspirerande att se hur alla gör på olika sätt. Det är viktigt att förstå att detta är din väg och att den kommer att se annorlunda ut än andras, och det är just det som gör den så unik.

Idas fyra snabba tips att tänka på innan man startar eget:

Tänk efter – Det beror ju så klart på vad man vill starta, men har man en produkt precis som jag, då tänker jag att man måste komma på vad ens produkt har att erbjuda. Det är extremt mycket produkter på marknaden idag, så man måste antingen komma med nåt nytt, presentera en existerande produkt på ett nytt sätt, eller vara helt säker på att man har en grym produkt.

Våga nischa dig – Man har oftast väldigt många olika idéer som entreprenör, men jag tror det är viktigt att våga välja en och våga köra på den. Det kan ibland kännas läskigt att välja bort grejer om man tycker att man har mycket bra, men jag tror verkligen att det är viktigt.

Skynda långsamt – Startar du eget måste man förstå att allt tar lång tid, och att man behöver väldigt mycket tålamod. Du är din egen chef och gör allting själv, så du får acceptera att det kommer ta lång tid att förverkliga din vision.

Minimera din ekonomiska stress – Som helt ny egenföretagare tycker jag att man ska ha ett extrajobb, för att bara kasta sig ut i det okända tror jag inte på. Ingenting händer över en natt, så du måste ha en plan, spara ihop pengar och jobba samtidigt. Säg upp dig när det känns rätt.

Text Elin Beattie

    Her Way Gift Guide För Kvinnor av Kvinnor