Karriär

Så blir du bättre på att ta komplimanger och positiv feedback 

9 juni, 2019

Text Elin Beattie

Även fast komplimanger och positiv feedback är något av det finaste vi har, är det relativt få av oss som klarar av att ta till oss av någon annans uppskattning och lovord till 100%.  Visst tycker vi alla att det härligt att bli sedda och hörda, men tänk efter när du senast helhjärtat kunde hålla med personen som gav dig beröm utan att du själv kände dig lite obekväm.

Oavsett om din svårighet att ta emot komplimanger grundar sig i ett dåligt självförtroende, allt för höga förväntningar eller en konstant strävan efter perfektion, är det en dålig vana som du tjänar på att träna bort. Visste du till exempel att en studie från Japan visar att komplimanger inte bara kan höja din allmänna lyckokänsla, utan även förbättra din prestation och sociala interaktion? Liknande forskning menar även på att komplimanger kan hjälpa till med vår inlärningsförmåga, öka vår uthållighet, samt förbättra vårt engagemang gällande specifika uppgifter. Så genom att lära oss att uppskatta och ta till oss diverse komplimanger, banar vi automatiskt väg för ett rikare och härligare liv. Nedan följer Her Ways bästa tips på hur du med hjälp av tankens kraft snart blir världsbäst på att ta komplimanger och positiv feedback, oavsett vem dom kommer ifrån och vad dom handlar om.

Tack!
Att genuint tacka någon för hens feedback eller komplimang, måste ändå vara ett av de mest okomplicerade sätten att hantera situationen på. Genom att säga “Tack så mycket, vad snäll du är.” eller “Tack, vad glad jag blir!” visar du att komplimangen betyder något, samtidigt som du vägrar att förminska din egen förmåga, eller förminska dennes åsikt, genom att säga något nedsättande som “Tack, men … (det där klarar vem som helst/det var inget speciellt/det kunde du ha gjort minst lika bra själv).”

Äg det
Det är dags att du lär dig ta till dig av alla komplimanger och positiv feedback som kommer din väg, för du är värld vartenda beröm och uppskattning i världen. Så säg aldrig “Tack, men …”, för du är allt ifrån en medelmåtta. Nej, X kunde inte ha gjort det du just gjorde, för du är unik. Allt som du någonsin kommer att göra här i livet (så länge det inte handlar om plagiat, vill säga) kommer att vara fullständigt unikt eftersom det är just du som gör det. Så ta åt dig av komplimangen och njut. För vet du? Du är du och du duger, varje dag i veckan, hela livet långt.

Tänk på kroppsspråket
Vi har alla varit där: sagt något med ord, samtidigt som kroppen har sagt något helt annat. Armarna i kors tillsammans som ett kort “Tack.” signalerar lika lite genuinitet som ett frågande “Eh, tack?” och en nervös hållning. För att verkligen mena det du säger, behöver ditt kroppsspråk spegla orden som kommer ut ur din mun. Så nästa gång du får en komplimang, ta ett djupt andetag, slappna av så att du får ett avväpnat kroppsspråk och slå på ett leende innan du kollar personen i ögonen när du säger tusen tack. När du tror på dig själv, gör andra också det!

Vem ger du komplimanger till?
Vi har alla tänkt “Det där säger hen bara för att vara snäll.” när man får beröm eller positiv feedback angående något som man själv inte tycker känns helt hundra. Men då tänker vi på Her Way så här; hur ofta går du omkring och ger ut komplimanger du inte menar? Precis. Om du aldrig skulle få för dig att komplimentera något bara för att, varför skulle då någon annan det? Så sträck på dig lite extra nästa gång du får en sån där härlig, ärlig kommentar – för ju snabbare du förstår hur grym du är, desto fortare hakar omvärlden på.

    Her Way sommarfavoriter för Kvinnor av Kvinnor