Power Kvinnor

Powerporträtt: Jazmine Howard

21 juli, 2019

Text Nathalie Rajic Foto Niki Zekaj

Jazmine Howard sitter vid köksbordet i sin lägenhet i Malmö och berättar om sin resa. Det vilar ett fridfullt lugn över henne, en energi som får en att fyllas med värme och styrka. Det är svårt att inte bli smittad av den positiva energi som sprudlar om henne när vi samtalar.

Jazmine växte upp i Malmö tillsammans med sin mamma och styvfar. Redan som liten kände hon sig annorlunda, till stor del för att hon kände att hon hade ett utseende som stack ut ur mängden i 70-talets Sverige. Jazmines biologiska pappa bodde i USA och under hela hennes uppväxt fanns det en längtan att få bo med honom, en längtan att få komma bort från Sverige och göra sin egen grej. När Jazmine fyllde 18 år bestämde hon sig för att åka till USA för att leva med sin biologiska pappa. Vad hon inte hade någon aning om var att hon skulle bli mött av en annan person än den som hon hade haft kontinuerlig kontakt med via telefon. Under Jazmines uppväxt ringde hennes pappa henne dagligen, ibland flera gånger om dagen för att tala om hur mycket han älskade henne och lova henne guld och gröna skogar. Hon målade upp en bild av den perfekta pappan. När Jazmine väl kom till USA möttes hon av en man som led av Schizofreni och tyvärr inte fått den vård som han förtjänat, efter att ha tjänat sitt land i vietnamkriget. Borta var den fina man hon skådat i sin mammas fotoalbum, med skriftliga kärleksförklaringar bakom varje bild. Jazmines kände sig åter ensam och utelämnad och insåg att hon var tvungen att hitta sig själv på ett annat sätt än kopplat till etnicitet och utseende. “I Sverige blev jag kallad N-ordet medan när jag kom till USA så var jag för vit”, berättar hon.

Det var några år senare, när Jazmine precis kommit ut ur ett äktenskap med sin sons pappa som hon påbörjade en resa mot personlig utveckling. Hon kom till insikt med att det var hon själv som var ansvarig för sitt eget välmående och att hon inte hade lyckats skapa någon bra relation till män eftersom hon inte hade någon ordentlig manlig förebild under sin uppväxt. Eftersom hon hade fått en son såg hon det som sin uppgift att uppfostra en bra man. Hon packade väskorna och flyttade hem till Sverige med sin son. Det skulle ta 9 år till det började klia av rastlöshet i kroppen igen och flyttlasset drog tillbaka mot USA. Drivkraften var att kunna erbjuda sin son att växa upp i en miljö där han kunde relatera sitt eget utseende med andra män i sin omgivning, något Jazmine kände att hon saknade under sin uppväxt. Flyttlasset drog mot Atlanta och Jazmine hade en karriär framför sig som Visual Merchandiser för bl. a H&M, IKEA och Ralph Lauren. Att få ansvara över ett eget team gav henne insikt i hur mycket hon brann för personlig utveckling och coaching, något hennes omgivning flertal gånger uppmuntrat henne att utbilda sig inom. Och Jazmine fick sitt kall. Idag är hon tillbaka i Malmö, har utbildat sig till Spiritual Psychologist och yogainstruktör och driver inredningsmärket Meraki Blues som värnar för att hjälpa kvinnliga egenföretagare på Bali.

Hur blev du Spritual psychologist?

Jag satt och kikade på böcker på nätet och fann en bok som heter “Loyalty to your soul” skriven av Ron and May Hulnick. Jag behöll fliken uppe på min datorn samtidigt som jag slösurfade vidare. Jag befann mig i en period där jag kände att mitt liv var tråkigt och att jag hellre ville syssla med personlig utveckling och den andliga världen. Eftersom jag var lite påläst inom ämnet googlade jag “Spiritual Psychology” utan att veta att det faktiskt existerade en sådan term. Jag fick fram en utbildning via USM (University of Santa Monica) av just Ron och May Hulnick. Jag kände att det var tvunget att finnas en mening med detta. Jag klickade mig vidare på en länk och blev tagen av de olika berättelserna jag läste om människor som hade gått utbildningen och vad den hade gjort för dem.Trots att jag inte hade några pengar till att vidareutbilda mig lyfte jag luren och ringde till skolan för att få mer information kring utbildningen. Personen på andra sidan luren frågade mig varför jag funderade på att studera denna linje och jag berättade om min bakgrund och önskan att byta karriärinriktning men att det kändes som ett väldigt stort steg. Jag blev uppmuntrad att ansöka och fick i uppgift att skicka in 3 olika rekommendationsbrev. Kort därefter blev jag antagen till utbildningen och erbjuden att delbetala utbildningen utan någon ränta. Jag började genast att tänka på hur jag skulle klara av allt detta samtidigt som jag kände att det fanns en mening med det hela.

Vad har du mött för rädslor, motgångar eller uppoffringar på din resa?

När jag arbetade massor så förlorade jag mycket tid med barnen eftersom jag var ensamstående. När jag ville gå den entreprenöriella vägen så var det väldigt skrämmande att ge mig ut i det okända utan att ha några pengar sparade eller ett annat finansiellt stöd. Det är den biten som har varit tuffast, när man väljer att satsa på sin dröm alldeles själv och inte har en partner vid sin sida som kan stötta en finansiellt. Att bara hoppa ut och släppa taget om allt.

Många påstår att man kan arbeta ett tag och spara ihop pengar vid sidan om sin sidosyssla, för att låta det ena överlappa det andra med tiden och övergå till att sitt egna på fulltid. Men ska man starta ett företag från grunden och verkligen satsa på det utan en massa hjälp från andra människor så är det svårt att successivt göra det eftersom du inte kan arbeta 40 timmar, ha hand om dina barn och familj för att sedan ha tid över till att utveckla ditt företag. Det är en sådan grej som många säger men som jag själv har provat på och insett att det inte fungerar.

“Varje kväll bad jag universum om att ge mig en lösning som inkluderar mina barns lycka men även lycka för mig själv. “

Hur kom det sig att du flyttade till just Bali?

Jag valde inte Bali, utan Bali valde mig. Det är en svår sak att förklara för vissa människor…Jag visste ingenting om Bali och hade aldrig varit där. Jag slängde i princip ut önskan till universum att visa mig vägen. Jag sa “Tack för att du visar mig hur jag ska ta mig ur det här ekorrhjulet”. Jag arbetade som Visual Manager på Ralph Lauren och Club Monaco i de södra regionerna av USA. Varje kväll bad jag universum om att ge mig en lösning som inkluderar mina barns lycka men även lycka för mig själv. Efter en veckas tid vaknade jag mitt i natten och hade fått Bali som svar. Jag fick en uppenbarelse att bege mig hem till Sverige, installera min son hos min mamma eftersom han var i behov av stabilitet och sedan bege mig till Bali tillsammans med min dotter. Det var verkligen en wow-känsla. Jag insåg att jag hade en fd studiekamrat på Bali vid namn Gary, som jag hade läst tillsammans med på USM. Jag mailade honom och han svarade att han förstod varför jag fått denna kallelse till Bali.

När jag väl kom till Bali så var det en självklarhet att jag skulle befinna mig där. Det vilar någonting magiskt över ön och jag såg en massa tecken som bådade gott. Jag har alltid varit fascinerad av Ganesha, som jag har låtit tatuera på min vänstra överarm. När vi kom till Bali så fann  jag en massa Ganesha stayer vart jag än befann mig. Det var ett tecken på att jag hade hittat rätt.

Hur föddes Meraki Blues?

På grekiska betyder Meraki att göra något med känsla och själ. Och det är det jag önskar, att alla ska kunna lägga sin själ i det arbete som själen vill, det du drömmer om. Blues kommer från att jag älskar blått. Havet, himlen och jeanstyg. Det har alltid varit min färg.

Meraki Blues föddes när jag träffade en kvinna vid namn Ibu Dayu i den lilla byn Nyun Kuning på Bali. Jag käkade på hennes lilla Warung (restaurang) och vi började samtala. När jag fick höra hennes livshistoria förstod jag hur lika vi var, trots att vi från olika länder. Hon var änka och ensam med två barn, kämpade för att skaffa levebröd åt hennes familj genom att laga mat i sitt lilla skjul. Jag ville så gärna hjälpa henne att utveckla sin verksamhet och startade en kampanj via Indiegogo för samla in pengar och hjälpa henne att renovera restaurangen. Hon behövde bl. a köpa nya möbler, införskaffa nya köksredskap, installera fläktar och fixa taket som läckte vatten. Det fick mig att inse att jag kan göra någonting för andra människor med hjälp av min kreativitet. Vi hade inga snygga inredningsdetaljer i restaurangen och jag började skapa egna kuddar i jeans- och indonesiska tyger att inreda med. En kvinna som hade sett kampanjen hörde av sig och ville gärna donera pengar till projektet. Hon berättade att hon gärna ville hjälpa några andra kvinnor i en liten by längre upp i landet som sydde filtar och pläd. Hon ville stötta vårt projekt, i gengäld att vi skulle hjälpa kvinnorna från den andra byn genom att låta dem sy upp åt oss. Då slog idén mig, att Meraki Blues skulle hjälpa kvinnor på Bali som har det svårt genom att sälja inredningsdetaljer som de har sytt upp och kan sälja världen över.

Det är dock viktigt för mig att man inte stjälper genom att helt enkelt hjälpa för mycket, utan att man stöttar genom att så ett frö och hjälper till med saker som kvinnorna kan fortsätta med själv.Ibu Dayu har exempelvis lyckats byggt ut sin restaurang efter att vi avslutade kampanjen. Det har varit så fantastiskt att se att det fungerar!

Hur ser nästa kapitel i ditt liv ut?

Jag vill göra fler workshops och föreläsningar, skriva en bok och jobba mer med yogan. Köra yogaklasser och coacha människor. Bygga en större digital plattform där jag kan coacha online inom personlig utveckling.

Vad vill du föra med din till nästa generation av powerkvinnor?

Att allting finns inom dig.Det är bara så att vi människor har lagt på en massa lager av misstro sedan vi föddes. Att omgivningen lagt på en massa på oss som vi behöver skala bort. För där under finns allt vi behöver, den där gnistan vi får när vi är passionerade i något. Det krävs verktyg att få fram det men det finns där! För det finns ingenting du inte kan göra, det finns alltid ett sätt. Vi måste bara lära oss att ändra på vårt synsätt, för då kan vi även ändra vår verklighet. Mitt mål är att hjälpa andra kvinnor att kunna inse detta.

    Her Way höstfavoriter för Kvinnor av Kvinnor