fbpx
0
Mental Balans

Impostor Syndrome: vad är det och hur gör du något åt det?

17 juli, 2019

Text Elin Beattie Bild Andrea Tivadar

Har du lyckats landa i drömjobbet, men känner dig som en bluff? Är du ständigt orolig för att dagen ska komma då kollegorna och chefen förstår hur inkapabel du faktiskt är? Eller kanske har du lyckats glida igenom dina universitetsstudier som på en räkmacka?

Har tur, tajming och slumpen gett dig allt du önskat och lite till – och nu är du ständigt rädd för att livets goda ska tas ifrån dig? Att folk i din omgivning ska vakna upp ur deras dvalor och se dig för den bedragare du faktiskt är? Lugn, världen kommer inte rasa under dina fötter. Du lider bara av Impostor Syndrome, eller Bluffsyndromet som det så fint heter på svenska.

En kvinnosjukdom
När själva begreppet Impostor Syndrome myntades i USA i slutet av 1970-talet beskrev man det som ett symtom som enbart drabbade högpresterande kvinnor, men idag vet man bättre. Bluffsyndromet (ett symtom där en person känner att hen inte förtjänar sin framgång och att hen därför är en bluff) kan drabba alla: ung som gammal, kvinna som man, student som professor. Det drabbar till och med de personer vi anser skina allra starkas: allt från författare, Hollywoodstjärnor och ett och annat geni. Visste du till exempel att både Maya Angelou och Albert Einstein kunde känna sig som en bluff under deras livstid, eller att Meryl Streep ibland gör det än idag?

Lid inte i tystnad
En person med Impostor Syndrom avfärdar ofta tecken på framgång som ren tur eller bra tajming, och trots tecken på kompetens känner personen i fråga att hen bluffar och därför inte förtjänar den framgång han eller hon har nått. Visst kan vi alla ibland känna att vi har tagit oss vatten över huvudet, men det är viktigt att komma ihåg att folk som lider av Bluffsyndromet ofta lider av en ständig, irrationell känsla som säger att man inte duger. Och lider, det gör man ofta i tystnad då man ständigt är rädd för att säga eller göra “fel sak” och därmed bli “påkommen” som den bluff man tror man är.

Så hur vet man om man själv, eller någon man bryr sig om, lider av Impostor Syndrome? Bockar du av majoriteten av nedanstående punkter är det dags att se problemet för vad det är, samt att göra något åt det.

  • Man tar inte åt sig av positiv feedback

  • Man är tystlåten och vågar inte vädra nya idéer pga. rädslan att vara eller göra fel

  • Man stoltserar inte med vad man gjort bra, och skäms alltid över vad man gjort “dåligt”

  • Man är säker på att man enbart har lyckats pga. tur, och inte tack vare sina kvalifikationer och meriter

Du är ingen bluff
Det är viktigt att veta att riktiga bedragare inte lider av Bluffsyndromet – vilket rent logiskt betyder att vi som oroar oss för att vara en stor bluff, med största sannolikhet inte är det. Så varför känns det som vi inte förtjänar våra framsteg och framgång? Tyvärr är det ingen som riktigt vet svaret, men forskare har föreslagit att det kan vara kopplat till både familjedynamik och personlighetsdrag. Vissa har till och med en teori om att det är länkat till perfektionism. Dock visar en studie som publicerades i International Journal of Behavioral Science att det är vanligare än vi tror att ifrågasätta våra färdigheter! Artikeln menar nämligen att upp till 70% av vuxna lider av Impostor Syndrome. Så du är ingen bluff, men du är absolut inte ensam om att oroa dig för det.

You don’t have to fake it till you make it
Med tanke på att du är där du är (både i världen och karriärmässigt) tack vare din kompetens och dina kvalifikationer är det dags att förstå hur grym du faktiskt är! Och lyckligtvis finns det många tips och tricks som hjälper dig att bli av med den irrationella känslan och negativa tankegången som skapar Bluffsyndromet. Nedan följer våra topp fem:

Prata om det. Prova att ta upp problemet med en kollega, familjemedlem eller vän. Genom att öppna upp och sätta ord på ditt negativa tankemönster kan vi lova att du kommer att hitta någon som känner exakt likadant – och oftast är det någon som du aldrig skulle tro tvivlade på deras egna förmåga. Det ligger en otrolig styrka i att veta att man inte är ensam.

Samla på positiv feedback. Även om vi kan ha svårt att ta till oss komplimanger och positiv feedback är det ändå riktigt härligt att höra att man gjort nåt bra – och det är därför vi bör göra det till en vana att spara på alla fina kommentarer och komplimanger som kommer vår väg, genom att skriva ner dom. Så nästa gång någon ger dig en komplimang eller riktigt härlig feedback, ta fram papper och penna och skriv! Sparar du på alla guldkorn från och med idag, ska se att du har en guldtacka innan du vet ordet av.

Hitta en mentor. Ibland är det bara så att hjälp och lovord från familj och vänner inte räcker till och då kan man behöva en mentor. Hitta någon som du ser upp till och respekterar och som du vet skulle vara ärlig mot dig. Någon som kan pusha dig, ge dig konstruktiv kritik, eller dra i handbromsen när hen ser att allt inte står rätt till. En mentor kan du be om ärlig feedback och konstruktiv kritik, så att du lättare lär dig att se varför något blev rätt eller fel och hur man bäst fixar det nästa gång.

Förstå ditt värde. Sist men inte minst: det är dags att du börjar erkänna för dig själv att det är din kompetens som är orsaken till din framgång. Du har skapat det som finns runt omkring dig. Inte slumpen, inte turen, inte tillfälligheten – utan du. Glöm aldrig det. För du, dina negativa känslor är inte fakta.

    Nyhetsbrev