fbpx
0
Mental Balans

Känner du dig fast? Så här tar du dig vidare!

24 juli, 2019

Text Fanny Bjuväng Foto Suzanne Saroff

Alla har vi varit där, alla har vi någon gång känt den förlamande känslan av att sitta fast i livet. Den läskiga ovissheten över vad en förändring kan innebära gör att vi hellre stannar kvar i stagnerade, men ack så bekväma, situationer och beteenden. Vi stannar kvar på det där jobbet som egentligen är jättetråkigt för det är ju så välavlönat, hänger med en partner som vi egentligen inte klickar med för hen är ju i alla fall snäll och stabil. Ja, listan kan göras lång och jättetrist.

Att bryta de negativa mönstren och ta sig vidare kan ibland kännas överväldigande och nästintill omöjligt. Det hindrar en från att ta det första lilla steget till förändring, den förändring som krävs för att man i slutändan ska kunna uppnå sin fulla potential och ta vara på de möjligheter som kommer ens väg.

Men misströsta inte, vi har råden som hjälper dig att komma igång. Redo att ta de första stegen till förändring och utmana dig själv? Klart du är! Her Way är med dig och hejar på dig genom hela processen!

Varför? Därför!

Börja med att identifiera ditt ”varför”. Varför känner du att du sitter fast och varför vill du göra en förändring? Är det som hindrar dig känslomässigt eller en faktisk verklighet, såsom ekonomi eller boende?

Att bli på det klara med varför man vill göra en förändring och kunna sätta fingret på vad som står i ens väg gör att man också kan reda ut hur pass villig man är att genomföra det hela. Den egna viljan är den främsta drivkraften. Att vänta på att de yttre omständigheterna först ska ändras eller att någon annan ska göra jobbet åt en gör en lätt handlingsförlamad, så se till att du verkligen har viljan för att kunna sätta igång.

Lämna utrymme för reflektion och för att räta ut alla frågetecken kring varför du sitter fast. Det kommer i slutändan att leda till större klarhet och målinriktning.

Visualisera mera

Ta dig tid till att dagdrömma! Våra drömmar är det som ger oss inspiration och driv till att faktiskt genomföra saker. Avfärda inte dina drömmar som ouppnåeliga eller dumma, tillåt istället dessa att ta plats och ge energi till din förändringsprocess. Skriv ner dina drömmar, meditera över dem, klipp ut bilder och skapa ett visionboard. Låt fantasin flöda! Begränsa inte dig själv och dina möjligheter genom att bestämma i förväg vad som är genomförbart och inte. Peppa för allt kul som du har framför dig genom att visualisera det varje dag.

Sätt mål

Hört den där om att Rom inte byggdes på en dag? En helt sann historia och något som du kan behöva påminna dig själv om när du försöker göra en livsstilsförändring. Du behöver inte ha hela vägen utstakad framför dig och veta exakt vart du ska, men du måste börja någonstans. Så när du väl vet varför du vill göra en förändring är det dags att börja sätta upp mål. Börja smått och med mindre delmål, börja med sådant som du känner är genomförbart. Blir projektet för stort är risken att du tappar fart och inte orkar slutföra det. Så ha ett mål i sikte men se till att ha koll på och följa de små vägarna som tar dig dit.

Samla mod!

Vi kan inte garantera en smooth ride till ditt mål. Att förändra en situation eller ett beteende kan kännas otäckt och innebära en hel del gupp på vägen.

När du märker att det börjar hända saker kring dig är det viktigt att inte slå på bromsarna. Det som är obekant kan också kännas otryggt och då är det lätt att vilja backa tillbaka till det som känns mer hemma. Minns ditt varför, samla mod och visualisera ditt slutmål för att inte ge vika när det tar emot. Genom att ta små modiga steg kommer du att se förändring ganska så snart och du kommer att känna att du utvecklas i en positiv riktning. Känslan av att sitta fast byts snabbt ut till känslan av att faktiskt vara på väg någonstans så snart du börjar agera.

Så vad väntar du på? Ta det första steget idag.

    Nyhetsbrev