Karriär

Arbeta hemifrån utan att bli socialt isolerad

5 februari, 2020

Vårt samhälle består av nya yrkesroller och arbetssätt vilket gör att förutsättningarna för att etablera relationer varierar från individ till individ. Vissa träffar sina kollegor på kontoret, medan andra jobbar hemifrån och saknar den naturliga mötesplats som ett arbete annars är. Är du en av dem som känner sig ensam framför skrivbordet och behöver tips på hur du socialiserar dig?

Att arbeta hemifrån kan ha sin frihet och charm. Om du är en early bird kan du lägga din arbetstid under tidig morgon, medan nattugglan kan sova vidare några timmar till. Du har möjligheten att arbeta hemma eller i världens alla hörn. Du får alltså möjlighet att anpassa ditt arbetssätt efter dina personliga preferenser, men det sätts också en större press på dig själv för att du ska ha rutiner och må bra. För att inte fastna i en negativ spiral där du känner dig isolerad och inte tillräckligt stimulerad krävs mod och vilja till förändring.

Ta dig ur din bubbla

För att få förändring måste du våga ta dig ur det som nu är din trygghet. Var inte rädd för att ta kontakt med människor i din närhet och börja se dessa möjligheter. Det kan vara en föräldraledig granne, någon du alltid möter i mataffären eller kanske någon på gymmet. Visa dig öppen och mottaglig för interaktion genom ett leende, ett ”hej” och ett inbjudande kroppsspråk. Det finns garanterat fler som känner sig ensamma och som hade uppskattat ifall du vågade ta första steget för ett samtal. Känns detta läskigt? Okej, vi fortsätter lite försiktigare.

Tryggare bakom skärmen?

Instagram, Facebook och Twitter kallas sociala medier av en anledning. Och ett första steg är alltid ett första steg, även om det är bakom en skärm. Var aktiv på nätet genom att följa och kommentera bekanta i din närhet. Förhoppningsvis ger det utdelning och ett gensvar vilket i sin tur kan leda till att ni ses. En ny vänskap ger vem som helst en härlig känsla i kroppen.

Naturliga gemenskaper

Om du fortfarande inte känner dig modig nog att våga ta kontakt med människor i din närhet finns en mängd evenemang i de flesta städer. Testa olika träningsmetoder i grupp, delta i events eller föreläsningar på kvällarna, eller varför inte utforska stadens volontärarbete för hemlösa och äldre. På så sätt gör du skillnad för både dig och den du hjälper.

Byt plats en gång i veckan

Det kan bli ganska enformigt att sitta på samma plats 40 timmar i veckan. Se din arbetssituation som en lyx där du får utforska staden du lever i. Byt arbetsplats en gång i veckan och prova ett nytt fik, en ny plats på biblioteket eller varför inte hyra in dig i en kontorsmiljö. Då blir dina dagar mer varierande och spännande. Att du syns i svängen kan i långa loppet också bidra till nya kontakter och gemenskaper.

Det krävs mod och engagemang för att friheten med att arbeta hemifrån ska bli till sitt bästa. Börja med det som känns lite lagom läskigt och bygg på därefter. Och utgå alltid från hur du är som person och vad du behöver för att må bra, sen är det bara att släppa fantasin lös. Vi hejar på dig!

Text Julia Olausson

    Lämna en kommentar

    Her Way sommarfavoriter för Kvinnor av Kvinnor