fbpx
0
Karriär

Her Way’s nybörjarguide till börsen

18 april, 2021

Vill du investera dina pengar men vet inte vad du ska börja? Här är guiden för dig som vill ge din ekonomi en boost genom att investera på börsen. Med rätt kunskap och vanor kan du få dina pengar att jobba för dig och dina drömmar.

Har du bestämt dig för att investera och vill få dina pengar att växa på börsen? Tacka dig själv för att du tagit beslutet! En bra ekonomi ger dig möjlighet att nå dina drömmar och du gör klokt i att hitta ett sätt som får dina pengar att växa. Herway ger dig de bästa tipsen för att börja låta pengarna jobba för dig.

Automatisera och investera

Sätt upp autogiro för sparande och investeringar så att pengarna dras direkt när lönen kommer. Om du har ett automatiserat sparande är chansen större att det blir av och du hinner inte märka att pengarna lämnar kontot. Bestäm dig för hur mycket du vill sätta av varje månad. En bra tumregel är att sätta av 10-15 % av din inkomst för din framtid.

Sprid dina risker

Genom att sprida dina investeringar genom olika tillgångsslag och branscher så säkrar du upp portföljen. Om en bransch går ner under en period så kan resterande branscher balansera upp din portfölj. Men om du exempelvis bara investerar i tech-bolag och det blir en krasch i den sektorn är din portfölj väldigt utsatt. 

Testa och gör det roligt 

Du behöver testa för att kunna lära dig, så försök att inte göra det första steget för svårt. Öppna ett konto och testa att köpa en aktie eller fond så inser du snabbt att det inte var så svårt som du trodde. Sätt gärna av en del av ditt kapital som du får leka och testa med.

Tänk på framtiden – inte nästa vecka 

För att få en bra avkastning på din portfölj och våga ta risk är det bra om du är långsiktig i dina investeringar. Om du tänker långsiktigt har du möjlighet att ta högre risk eftersom din portfölj har mer tid att återhämta sig och du kan vara lugn om portföljen går ner under en period.

Håll koll på 

Kontoform. Välj kontoformen ISK om du ska köpa svenska aktier och fonder. Då slipper du själv fylla i deklarationen och du schablonbeskattas på summan du har på kontot. Eftersom du beskattas på kontoinnehavet oavsett om det är aktier eller icke pengar så beskattas du, så tänk därför på att investera pengarna på ditt ISK direkt.

Cortage. Se över din courtage-klass. Courtage är kostnaden för att köpa aktier och som nybörjare finns det ofta möjlighet att köpa till lägsta pris. Ditt courtage ökar ofta i takt med att ditt innehav växer.

Fondavgifter. Om du vill investera i fonder så se upp med fondavgiften. Det är en procentuell avgift du betalar till de som förvaltar fonden. Aktivt förvaltade fonder kostar ofta mer eftersom det är fondförvaltare, medan passivt förvaltade fonder styrs av en robot och kostar därför mindre. 

Sist men inte minst.. 

Investera bara pengar du inte behöver inom det närmsta och som du har råd att förlora. Det finns inga garantier när man investerar sina pengar och du behöver förstå att du kan förlora hela summan du sätter in. Se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter som inte är investerad, som bara står på ett sparkonto. 

Med det sagt – just do it och lycka till!

Text Lovisa Wallin

    Lämna en kommentar

    Nyhetsbrev