fbpx
0
Mental Balans

Journaling: ett hjälpmedel för att älska dig själv

12 januari, 2021

Ofta när vi människor mår dåligt är det för att vi jämför oss med andra – men det är viktigt att förstå att vi är bra precis som vi är. Genom att göra journaling till en del av vår dagliga rutin kan vi lära oss att älska oss själva för dom vi faktiskt är, istället för dom vi så länge önskat att vi vore. I den är artikeln delar vi med oss av hur du kan använda journaling för att älska dig själv, inse ditt egenvärde, och lära känna dig själv på djupet.

Definitionen av journaling är att skriva dagbok eller använda sig av en notebook i syfte att uttrycka sina känslor och tankar. Detta är något som har bevisade mentala, emotionella och fysiologiska fördelar – och som på grund av detta ses på som en kort terapisession av många. Studier har visat att journaling kan hjälpa mot både depression och ångest, men det kan även hjälpa dig att förverkliga dina drömmar och mål, boosta din kreativitet, samt kickstarta hjärnan för dagen. Och bäst av allt? Det är alldeles gratis!

Kärlek och positivitet
När det kommer till journaling är det viktigt att veta att det inte finns några rätt eller fel sätt att göra det på. Du kan inte vara dålig på att journal, lika lite som du kan vara dålig på att ta ett bad, eller lägga en ansiktsmask – så försök att lägga prestationen på hyllan och inse att detta är något du gör för dig själv för att du ska må bra. Så överkom rädslan för att inte vara bra eller kreativ nog, och gör det här till din alldeles egna ritual som känns rätt för dig. Det är dags att en gång för alla mota bort våra negativa tankar genom att medvetet fylla våra hjärnor med kärlek och positivitet via journaling.

Så hur gör man?
Allt som är nytt har en tendens att vara läskigt till en början – och journaling kommer inte att vara ett undantag. Men ju mer du gör det desto lättare kommer det bli, för övning ger färdighet. Se på det hela som en del av din dagliga me-timerutin – något du gör för att ta hand om dig själv och må bra. På så sätt kan du få journaling att kännas mindre överväldigande, och mer som en härlig övning som hjälper dig att lära känna dig själv på djupet. Och verktygen då? Papper och penna är allt om behövs. Är du dock sugen på en specifik notebook tillägnad alla dina tankar, har vi ett hett tips till dig: HER WAY NOTEBOOKS. Våra egendesignade skrivböcker är designade och printade i Sverige, och fyllda med 100 olinjerade sidor där du kan låta orden och tankarna flöda.

Men när?
Journaling är lite som träning på det sättet att det inte spelar så stor roll när du gör det, utan att du gör det. Åter igen finns det inte något rätt eller fel, utan försök istället att journal när du känner dig som mest kreativ och inspirerad. Är du en morgonmänniska kan ett tips vara att vakna upp, brygga en kopp kaffe och sedan sätta penna mot papper för att låta tankarna flöda. Föredrar du kvällen? Gör journaling till en del av din kvällsrutin, istället! Ta 5-15 minuter när det känns bäst för dig. Ju mer du gillar det du gör, desto större är chansen att du kommer fortsätta att göra det.

3 listor
Är du helt ny när det kommer till journaling kan det vara svårt att veta vart du ska börja. Därför vill vi dela med oss av tre lätta men olika journalingalternativ som förhoppningsvis kommer att underlätta för dig:

  • Tacksamhetslistan. Denna journalövning tar enbart fem minuter och den går ut på något så enkelt som att du under fem minuter skriver listar upp alla de saker du är tacksamma över just idag. Att vara tacksam är verkligen en superpower! Visste du till exempel att tacksamhetsövningar precis som denna kan förändra neurokemin i vår hjärna så att våra medfödda lyckokänslor boostas?
  • 15 skäl att älska dig själv. Om rösten i ditt huvud är mer negativ än positiv är denna enkla journalövning verkligen något för dig! För att boosta ditt egenvärde skriver du en lista på 15 saker som du tycker om med dig själv. Dina punkter kan inkludera allt från personlighet till utseende – ingenting är off limits. Har du svårt att komma på något? Fråga istället dig själv vad någon som älskar dig skulle svara. Gör denna övning minst en gång i veckan.
  • 4x4x4. Denna enkla övning skapades av Laura Rubin, grundare av journalingföretaget AllSwell, och går ut på att hjälpa individer som har svårt att ta steget till att börja journal. 4x4x4 handlar kort och gott om att take the pressure off journaling genom att freejournal (skriva om vad som helst som dyker upp) i 4 minuter, 4 gånger i veckan, under 4 veckor. Journaling bör aldrig handla om prestation och ångest – utan om att lära känna och älska sig själv.

Text Elin Beattie

Foto Emma Nilsson

  • Svara
    Moa
    14 januari, 2021 kl. 17:05

    Så bra inlägg!!

Lämna en kommentar

Nyhetsbrev