fbpx
0
Karriär

Konsten att marknadsföra sig själv utan att det känns som skryt

2 december, 2020
marknadsföra sig själv

I ett land där jantelagen fortfarande styr är det inte ovanligt att känna sig obekväm när det kommer till att säga att man är riktig bra på sitt jobb, eller begåvad gällande sin hobby. ”Inte ska väl jag…” tänker man och knuffar peppen åt sidan så fort den dyker upp och vill att man ska marknadsföra sig själv. Men vet du vad? Det är väl klart att vi ska stoltsera med våra framgångar och avklarade mål! Att vara stolt över något handlar inte om att skryta – det handlar om att uppskatta sig själv. Och just därför har vi listat våra 5 bästa tips på hur du en gång för alla blir bekväm med att marknadsföra dig själv!

1. Show, don’t tell
När det kommer till att marknadsföra sig själv är det lätt att tro att man måste säga att man är bäst på allt – men så är inte riktigt fallet. Istället för att säga vad du är bra på, försök att visa det genom att uppmärksamma faktiska saker som du har gjort. Säg att du t.ex. har hjälpt en kund med en stor kampanj, eller att en tidning du älskar vill publicera din artikel – berätta om det! Det spelar ingen roll om du gör det under nästa stormöte eller via din storiesfunktion på Instagram, huvudsaken är att du berättar. Och glöm inte att LinkedIn är det en utmärkt plattform att marknadsföra sig själv och sina karriärrelaterade nyheter och prestationer på! Vill du lära dig mer om hur du använder LinkedIn till din absoluta fördel? Läs vår artikel om ämnet HÄR.

2. Lyft andra
Det sägs att vi bör omge oss med människor som skulle nämna vårt namn i ett rum fyllt av möjligheter – men vi vill gå steget längre och be dig vara den människan. Delad glädje är dubbel glädje, så glöm aldrig att lyfta ditt team eller andra individer som har hjälpt dig nå dina drömmar och mål. Genom att gilla och hylla andras framgångar bygger du inte bara meningsfulla relationer, du övar även upp din egna förmåga att marknadsföra dig själv och andra. När det känns svårt att stoltsera och marknadsföra dig själv, fråga dig själv detta: Hur skulle du stolt skriva om händelsen om det handlade om din bästa vän?

3. Var autentisk
När man är osäker på något är det lätt att man tar efter andra – men när det kommer till att marknadsföra sig själv är detta ett beteende som bör undvikas. Gör därför dig själv en tjänst och skippa diverse företagsjargonger och typiska buzzwords, och fokusera istället på att vara autentisk och personlig när du pratar om dig själv och vad du gjort. Hur skulle du marknadsföra något om den som lyssnade eller läste var en nära vän? Var peppad, glad och autentisk. Att marknadsföra sig själv handlar egentligen bara om att på ett ärligt sätt berätta vad du gör, gjort, och hur du eventuellt kan hjälpa andra. Försöker du vara någon annan kommer det inte kännas äkta och genuint. Så var stolt över dig själv och dina framgångar – och berätta för världen på ditt unika sätt varför just du är så bra på det du gör.

4. Hitta ditt varför
När man hör om vikten av marknadsföring är det lätt att tro att man ska berätta om allt man gör – men försök att se på det hela som ett sorts CV istället. När du vill marknadsföra dig själv är det viktigt att du är medveten om vem du vill nå, och vad du vill uppnå. Visst, ibland vill man bara dela med sig av något som man är riktigt stolt över – men oftast är det bra om man vet vad man vill ha sagt och varför. Så inför nästa gång du har lust att marknadsföra dig själv, fråga dig själv detta: a) Vad vill du dela med dig av? b) Vem vill du nå? c) Varför vill du nå dom? Genom att ha svar på dessa frågor kommer det vara mycket lättare att ”styra” din self-promotion – både gällande hur du väljer att formulera dig, samt i vilka sammanhang du väljer att marknadsföra dig själv.

5. Kom ihåg dina prestationer
Vi har alla varit där: världen ser svart ut och det känns som om det inte finns en enda grej man är bra på längre. Allt man tänker är negativt och det här med att vilja marknadsföra det man gör känns som ett minne blott. Men frukta ej, för här kommer ett tips för de gråaste av dagar: se till att ha en varför-jag-är-bra-lista nära till hands! Genom att ha en peppig lista med dina prestationer (och andras lovord) i telefonen, anteckningsboken eller papperskalendern kan du lätt peppa dig själv när livet känns otroligt trist. Så hur gör man då? Jo, du väljer en dag i veckan då du sätter dig ner och skriver upp förra veckans framgångar och solskenshistorier. Vad lyckades du med? Överkom du några hinder? Vad för positiv feedback fick du? När sken du som starkast? Vad är du mest stolt över? Vad skulle du vilja markandsföra? Och så vidare. För vet du vad? Om du tror på dig själv, så kommer andra också ska göra det! Så ge dig själv den beröm du förtjänar, och våga dela med dig av det du är bra på.

Text Elin Beattie

Bild Ming Nomchong

    Lämna en kommentar

    Nyhetsbrev