Karriär

Lär dig hitta en sparplan som går hand i hand med din livsstil

19 januari, 2020

Lever du utöver dina tillgångar för att upprätthålla en livsstil som du egentligen inte har råd med? Eller är du en Spara som har stenkoll på sina pengar men ändå aldrig riktigt når fram i mål? Drömmar kanske det finns gott om men det är skralt i sparbössan eller så ligger pengarna och dammar på ditt konto men du vet inte hur du ska hantera dessa eller vad du ska använda pengarna till.

Tricket till att du ska kunna nå dina drömmars mål är att hitta en hållbar sparplan som går hand i hand med din livsstil. Detta kan enbart göras genom att du först rannsakar dig själv, ditt liv och ditt förhållande till pengar.

Her Way guidar dig till detta och hjälper dig att skapa en sparplan som inte bara får dig att nå dina mål utan även ha kul på vägen dit.

Din livsstil

Vi börjar med att syna din livsstil i sömmarna:

Hur stor eller liten är din inkomst och vilka fasta utgifter har du varje månad? Hur fördelar du dina pengar och framförallt; vad prioriterar du att lägga dina pengar på?

Kartlägg vart dina pengar tar vägen. Gå sedan igenom vilka utgifter som är nödvändiga och vilka som är mindre nödvändiga. Här gäller det att du är brutalt ärlig mot dig själv och verkligen synliggör både dina ekonomiska möjligheter och begränsningar. Detta ger dig en bra första insikt i vilka utsikter du har till att kunna spara och vilka onödiga kostnader som du skulle kunna minska ner på och istället lägga på ditt sparande.

Känner du att det är svårt att få ett grepp om din ekonomi så finns det bra appar som kan hjälpa dig med detta, som t.ex. Tink eller Dreams.

Vad drömmer du om?

Många förknippar sparande med något som är tråkigt eller ett nödvändigt ont. Därför blir nästa steg att göra det lite mer roligt att spara.

Nu när du har bättre koll på vart dina pengar tar vägen varje månad är det dags att börja drömma. Drömma stort till och med. Visualisera ditt sparmål, vad kan dina sparade pengar leda till? Nyckeln här är att få igång lusten och därmed också viljan till att spara. Det är den som kommer att driva dig och få dig att fortsätta att lägga undan pengar varje månad, även när det känns motigt.

När du har ett tydligt mål är det även mycket enklare att få en uppfattning hur mycket du kommer behöva spara och hur lång tid det kommer att ta. Här är det viktigt att du först går igenom vad som är rimligt för dig att lägga undan varje månad. Tänk på att du först och främst måste få din vardag att gå runt och att det även finns utrymmen till lite nöjen som förgyller din vardag. Precis som rubriken lyder, det här är en artikel som handlar om att hitta en sparplan som går hand i hand med din livsstil och om det där lilla morgonkaffet på kaffebaren gör dig glad, då får du hitta andra ställen att dra ner på.

Hur mycket är du beredd att offra, rent ekonomiskt, för att uppnå din dröm?

Skapa delmål

För att bibehålla lusten till att spara, sätt upp mindre delmål där du ibland belönar dig själv med något som du verkligen vill unna dig själv. En liten klapp på axeln för att du sköter ditt sparande så bra.

Så sätt upp två sparkonton; ett för dina delmål och ett för ditt drömmål. Ett kortsiktigt och ett långsiktigt sparande helt enkelt.

Men kom ihåg; håll det inom rimliga gränser och se till att du faktiskt kan spendera dessa pengar utan att behöva låna eller ta för mycket av dina sparpengar. Finns det inte utrymme i din sparplan för dessa delmål, fokusera då först och främst på ditt långsiktiga sparande.

I mål!

Du fixade det! Bra jobbat! MEN ta nu en stund och fundera lite på om du verkligen är i mål, kanske har din dröm växt under tiden och kanske måste dina pengar stanna på kontot ett tag till? Utvärdera ditt mål och din sparplan innan du gör slag i saken och går vidare med att spendera dina pengar. Är du helt hundra på att du nått dina drömmars mål? Kör!

Nu när du har fått igång ett sparande som fungerar med din livsstil uppmuntrar vi dig att fortsätta att hålla ångan uppe och sätta upp nya mål och en ny sparplan.

Av Fanny Bjuväng

    Lämna en kommentar

    Her Way höstfavoriter för Kvinnor av Kvinnor