fbpx
0
Fysisk Balans

Lifestories: Hur jag lyckades lindra vintertröttheten med hjälp en kalldusch-ritual

17 januari, 2022

Att starta dagen med en kalldusch har många förmåner för din hälsa. I höstas utmanade jag mig själv med att starta varje morgon med en kalldusch-ritual, för att bjuda in mer välbefinnande och tänja min mentala barriär.Många i min omgivning har länge beskrivit hur de mörka höst- och vintermånaderna påverkar den psykiska och fysiska hälsa till det sämre. Faktum är att den så kallade “vintertröttheten” drabbar varannan svensk, vilket är mer än fem miljoner svenskar.  Den här vintern valde jag att det skulle vara ett undantag för mig. 

När hösten 2021 kom så började jag känna mig mer trött om dagarna och att energin sakta börja sina. Inte likt mig, då jag har alltid varit den som opåverkat tagit mig igenom mörka höst- och vintermånaderna så länge jag kan minnas. Jag har arbetat in goda sovrutiner, samt äter och tränar regelbundet. Men plötsligt kändes något annorlunda, vissa dagar värre än andra men jag började känna att jag ville göra någon sorts av förändring i min vardag för att bryta denna trötta trend. 

Jag kollade på The Goop Labs avsnitt  “Cold Comfort” på Netflix där jag genast blev nyfiken och inspirerad av Wim Hoff, den så kallade “Ice Man”. I avsnittet berättade Hoff hur effekten av att bada och duscha kallt hjälp honom, och många andra både med fysisk och psykisk hälsa. Det var exakt något sånt här lagom galet jag letade efter, inget avancerat, utan något tillgängligt och tidsbesparande som vatten, iallafall om man lever ett privilegierat liv i ett land som Sverige. Däremot fanns det självfallet funderingar på om detta ens skulle funka över huvud taget? Och om det fungerar, är det en så kallad upplevd placebo-effekt? Den som testar får inget veta. 

Jag är en person som satsar allt eller inget när det kommer till det mesta här i livet och detta skulle inte bli ett undantag. Jag bestämde mig för att sätta upp ett mål som passade mig och min vardag, vilket blev att duscha under de kallaste möjligaste förutsättningarna under ca 2 minuter varje dag i 30 dagar. Duscharna varade totalt 5 minuter, där 3 minuter var i varm vatten och resterande 2 minuter i kallt vatten. Första dagarna försökte jag gå in i mig själv och hitta en andningsrytm som passade mig och lägga all fokus på den. Andningstekniken som jag fann bäst för mig bestod av lugna, långsamma och djupa andetag. Detta gjorde att jag kunde andas igenom isduschen utan några problem.

Jag startade detta experiment i hopp om att minska eller reducera den låga energin och tröttheten. Oavsett hur tidigt eller sent jag gick upp kunde jag uppleva önskad effekt, både under och efter duschen då jag genast blev mer pigg och framförallt klar i huvudet. Min tidigare upplevelse kring trötthet försvann och min låga energi upplevde jag öka, vilket gjorde att jag blev mer produktiv och framförallt fick ut mer av dagarna. Jag upplevde inte att månaden var plågsam och lång på något vis, utan snarare spännande och givande. Jag lärde mig mycket om min kropp, min mentala barriär och vilken fantastisk effekt som temperatur kan ha på kroppen under rätt omständigheter och förhållanden. 

Om du inte är den som spontant ger dig på ett vinterkallbad men är nyfiken på upplevelsen och upplever det kämpigt att ta dig upp på morgonen, känner dig allmänt trött eller vill ha en boost i din morgonrutin, så rekommenderar jag att börja med en kalldusch om morgonen.

3 tips på hur du kommer igång med din kalldusch-ritual:

  1. Förbered dig mentalt, avsett ett startdatum och ett slutdatum för din aktivitet i din kalender. På så sätt kan du bocka av efter varje dag du startat dagen med en kalldusch.
  2. Börja med huvud och hår. De flesta människor har en motvilja att doppa huvudet i kallt vatten, när du kommit över den tröskeln är det lättare att blöta ner resten av kroppen.
  3. Starta och avsluta med varmt vatten. Mentalt ger det dig någonting att se fram emot när du står där under de iskalla duschstrålarna.

Text Rebecca Mrnjavac

    Lämna en kommentar

    Nyhetsbrev