Motherhood

Mamma-lifehacks – Små knep som gör stor skillnad i vardagen

15 december, 2019

Sömnlösa nätter och tidiga morgnar, måltider som ska planeras och lagas, lämningar och hämtningar till och från förskolor och aktiviteter och däremellan kläms det in bråk kring allt och ingenting. Att leva med barn kan vara minst sagt krävande, både ork- och tidsmässigt. Fyllt av ofantligt mycket kärlek och stora glädjeämnen, men även utmanande och utmattande.

Att kunna hitta och ta till alla slags knep för att underlätta i vardagen är därför av största vikt för att orka och göra livet lite enklare. Vi på Her Way har samlat våra allra bästa lifehacks, små enkla knep som gör vardagen som mamma både enklare och roligare.

Vi har även pratat med entreprenören, bloggaren och tvåbarnsmamman Tess Waltenburg för att ta ta del av hennes allra bästa mamma-lifehacks.

Låt dammet vara

Vardagen med barn är ofta full av en massa krav och måsten, nödvändiga men även en massa onödiga sådana. Ta dig en funderare på vilka måsten som du har i din vardag: Vad behöver du verkligen göra för att få allting att flyta på och vilka är de onödiga måstena som du kan välja bort? Måste du t.ex. verkligen städa en gång i veckan eller kan du låta dammtussarna vara ett tag till och istället ägna tiden åt något som du verkligen vill göra istället?

Samarbeta för mer flyt i vardagen

Värdefull tid kan sparas genom att du tar in lite extrahjälp. En lyx som många kanske inte har råd med. Men det behöver nödvändigtvis inte kosta pengar. Se istället till att sätta de i din närhet i arbete. Hur kan t.ex. du och dina vänner hjälpa varandra?

Kan ni passa varandras barn med jämna mellanrum, bilda ett matlag eller kanske skapa ett gemensamt schema för lämningar och hämtningar på barnens gemensamma aktiviteter? Prata med de runt dig och se vilka möjligheter det finns till att ni skulle kunna samarbeta för att göra vardagen lite mer lätthanterlig.

Vila!

Våra moderna liv erbjuder väldigt få andningspauser, varken för oss eller för barnen. Ofta fyller vi våra lediga och lite lugnare stunder med diverse aktiviteter och att vi sällan stannar upp. Detta skapar onödig stress som även påverkar vår lediga tid.

Så när det erbjuds tid för återhämtning, ta verkligen tillvara på den. Sätt inte igång några nya projekt bara för att du plötsligt fått lite tid över. Lägg istället undan telefonen, låt hela familjen gå i myskläder en hel dag och gör bara det som känns bra och vilsamt. Det kommer ge både dig och dina barn lite extra kraft för att fixa den krävande vardagen.

Tess Waltenburgs mamma-life hacks

Berätta lite om din familj:

Vi är fyra stycken i min familj. Det är jag, min man och våra två barn som är 2 och 3,5 år gamla. Vi bor tillsammans i en lägenhet i Lund.

Vilken är den största glädjen med att ha barn tycker du?

Jag älskar att leka med barnen och inkludera dem i saker jag gör i den mån jag kan, till exempel när det kommer till pyssel eller matlagning.

Vilka är de tre största utmaningarna i vardagen med barnen?


För mig är de tre största utmaningarna tid, ork och kreativitet. Jag tror inte att jag är ensam om att känna att tiden bara springer iväg och att det är svårt att hinna med både saker som behöver fixas, som mat och tvätt, samtidigt som man ska ha tid för barnen och ta hand om sig själv.

Vilka är dina tre bästa mamma-lifehacks och varför fungerar de så bra?


Mitt bästa mamma lifehack är nog faktiskt att prioritera. Vad är viktigt för oss, egentligen? Vilka måsten vill vi verkligen hålla fast vid och vilka kan vi skippa? När jag sänker kraven på de områden som faktiskt inte är särskilt viktiga får jag mer energi över till att faktiskt vara närvarande med barnen.

Vissa dagar är pizza framför TV:n allt vi orkar med, och det får vara helt okej. Jag förenklar även genom att ha grönsaksstavar färdiga i kylen och få i barnen näring i form av smoothies när inget annat går hem.

Annars är nog mitt allra bästa lifehack att inkludera barnen i det man själv gör. Våra barn älskar till exempel att hänga tvätt, och då kan jag göra det samtidigt som jag är med dem.

Mer om Tess och om sustainable living hittar du på hennes blogg  www.tesswaltenburg.se

    Lämna en kommentar

    Her Way Self Care Favoriter för Kvinnor av Kvinnor