fbpx
0
Karriär

MSI- så skapar du flera inkomstkällor

26 januari, 2020

De flesta av oss har ett jobb vi går till fem dagar i veckan. Vi arbetar i genomsnitt 160 timmar på en månad och får ut en månadslön baserat på vårt anställningsavtal. Månadslönen är en inkomstkälla som vi använder för att t.ex. betala hyra/boendeavgift, räkningar, transport och mat. I Sverige lever de flesta på denna inkomst. För en del funkar detta utmärkt men långt ifrån alla klarar av att leva på inkomsten de får av sitt enda arbete eller önskar att höja sin inkomst med hjälp av flera inkomstkällor.

Att ha flera inkomstkällor är något man ofta inte talar om i Sverige. Förr ansåg man att någon hade ekonomiska svårigheter när de hade ett extrajobb. Idag finns det tyvärr en dyster sanning: en inkomstkälla räcker inte alltid lika långt och länge som det gjorde för 20 år sedan. 

När vi ska ge oss in i börsens värld får vi ofta rådet att vi inte ska “lägga alla ägg i en korg”. När det gäller arbete och inkomst tänker vi tyvärr inte detsamma. Med en inkomstkälla står du på ett ben. Skulle du med andra ord förlora ditt arbete och din enda inkomst skulle du bli mycket sårbar. 

Att det är bättre ha fler inkomstkällor vet nog de flesta men hur går man tillväga? Vad finns det för alternativ? Hur kan vi försäkra oss från smällarna som medkommer om vårt enda stadiga ben bryts? 

Vi har samlat ihop exempel på hur du kan skapa flera inkomstkällor:

 • Extrajobb (semi-passiv inkomst)

Andelen som jobbar extra vid sidan av sitt heltidsarbete (aktiv inkomst) har ökat markant under åren och sannolikheten är stor att den andelen kommer fortsätta stiga. Jag har länge arbetat extra inom vården när jag velat addera några tusenlappar i månaden. Andra semi-passiva inkomster kan vara allt från att ingå i bolagsstyrelser (t.ex bostadsrättsföreningen), hoppa in som statist i olika reklamer/tv-serier, hjälpa till vid val osv.  Begränsa inte dig själv. Besitter du kompetenser som du vet kan resultera i en extra inkomst bör du agera. 

 • Passiv inkomst

Det är precis som det låter – när du fått bollen att rulla igång kommer pengar in på kontot oavsett. Investeringar i aktier och fonder är tydliga exempel på källor som på längre sikt kan börja generera inkomst utan att du behöver göra mycket. Dock gäller det att man är påläst och tar sunda beslut från början. 

En passiv inkomst kan även bestå av inkomstkälla från andra investeringar, så som att hyra ut sin bostad, sparränta eller föreläsningar och seminarier.

 • Tips på övriga inkomstkällor  
 • Fler exempel på hur du kan skapa fler inkomstkällor finner du nedan:  
 • Frilansuppdrag som skribent 
 • Konsulttjänster och kurser 
 • Peer-to-peer lån 
 • Sparränta 

Allt fler väljer att starta egen verksamhet vid sidan om sin heltidsanställning. Idag kallas denna grupp för kombinatör. I en artikel som nyligen publicerades av Dagens Affärer uppgavs det att var tionde person av alla yrkesverksamma är en kombinatör.

Sprid riskerna med flera inkomster så håller du dig flytande med en ekonomi som ger dig både trygghet och frihet! 

Text Noella Kembo  Lämna en kommentar

  Nyhetsbrev