fbpx
0
Karriär

Så blir du bättre på att våga be om hjälp

29 november, 2019

I dagens samhälle anses självständighet vara en god mänsklig egenskap. Du ska vara så mycket och samtidigt klara av så mycket och allra helst; klara av det mesta helt själv utan att be om hjälp. Den självgående människan som inte kräver alltför mycket av sin omgivning hyllas och presenteras som exemplarisk, framförallt på arbetsplatser men även i livet i stort.

Men de faktum att vi mår allt sämre, att vi bor i ett land där sjukskrivningarna på grund av utmattning skjuter i höjden och där var och varannan person äter antidepressiva, är högljudda indikationer på att vi inte klarar av allting helt själva.

Att våga yttra de tre små orden ”Jag behöver hjälp” är något som inte längre ska ses på med skam – tvärtom! Det är dags att vi börjar omvärdera vad det innebär att be varandra om hjälp och börjar inse att ingen människa klarar sig helt och hållet själv.

Inse dina egna begränsningar

Visst, vissa människor är riktiga maskiner när det gäller att beta av de jobb och uppgifter som ges till dem. De har höga stresströsklar och verkar tillsynes opåverkade ut av arbetsbördan. Men de människor som klarar av att beta av allting själva utan att bli påverkade på något vis, de är få.

För att undvika att fastna i jämförelse-fällan är det viktigt att sluta snegla på vad dessa jobbmaskiner gör och inte gör och börja fundera på vart ens egna gränser börjar och slutar. Vad och hur mycket man klarar av att utföra på egen hand är såklart individuellt men det viktiga här är att man blir medveten om ens egna begränsningar. Dels för att det ska bli tydligt för andra så att man inte blir tilldelad för mycket jobb, men framförallt för att man själv ska veta när det är dags att dra i bromsen och be om mer hjälp.

Jämställdhet i hemmet är inte en förhandlingsfråga. Det är ett krav.

Kvinnor står, än idag, för det mesta av jobbet i hemmet och med barnen. Det innebär att många kvinnor inte bara sköter ett heltidsjobb på sin arbetsplats utan även på hemmaplan. Den krassa verkligheten är att vi kör slut på oss själva på grund av detta. Jämställdhet i hemmet är fortfarande inte en självklarhet utan något som det hela tiden måste jobbas aktivt för.

Här handlar det inte om att snällt be om ”hjälp” ifrån sin partner utan istället sätta upp regler för en rättvis arbetsbelastning i hemmet.

Gör listor på vad vardera parter står för i hemmet. Jämför därefter. Är fördelningen skev  – korrigera! Även om det här inte handlar om att våga be om hjälp så handlar det ändå om att inse ens egna begränsningar och att våga ta den, kanske något obekväma men ack så viktiga, diskussionen med ens partner. Det kommer att gagna både dig och ditt förhållande i längden.

Delegera mera!

Är du ändå inte bekväm med att behöva be om andras hjälp? Prova att se på det såhär istället: En klok och sund chef på en arbetsplats fördelar arbetsuppgifter till alla på jobbet; hen ser till att uppgifterna blir uppdelade bland de anställda baserat på kompetens, intresse och tidsåtgång. En klok och sund chef tar inte på sig alla arbetsuppgifter själv och hoppas på det bästa, en smart chef delegerar.

Du är chefen över ditt liv. Inom vilka områden i ditt liv har du mindre kunskap? Inom vilka områden behöver du ta in någon extern konsult för att avlasta arbetsbördan så att du kan ägna dig åt dig åt det som du faktiskt är bra på? Delegera dessa uppgifter till de som du tror skulle vilja ta sig ann det som du inte klarar av så att du får tid över till det som betyder allra mest för dig.

Våga vara sårbar

Att det skulle vara ett nederlag eller ett tecken på svaghet att be andra om hjälp är inget annat än en seglivad gammal myt. Det är snarare en väldigt insiktsfull handling. För att be om hjälp måste man erkänna för sig själv och andra att man inte har orken, viljan eller tiden till att utföra något helt själv. Det innebär att man måste blotta lite av sig själv. För det krävs det både självinsikt och mod att visa sig sårbar. Det är alltså raka motsatsen till att vara svag.

Du är istället väldigt modig. All heder till dig som inser detta.

Av Fanny Bjuväng

    Lämna en kommentar

    Nyhetsbrev