fbpx
0
Fysisk Balans

Så kan Infraröd bastu bidra till ökat välbefinnande i vintermörkret

1 november, 2020

I samarbete med Syster Lyster

Den långa vintern står framför oss och vi har blivit omfamnade av höstmörkret. Längtan efter solljus och värme är redan påtaglig och vi letar efter sätt att härda ut den kommande vintern.

Infraröd bastu, en snabbt växande trend bland de hälsomedvetna har kommit till räddning för många som fruktar bristen på ljus och värme. Men vad finns det för fördelar kring infraröd bastu till skillnad från den traditionella bastun och vad för positiv inverkan har den på vår hälsa? Ta reda på varför Hollywoodkändisar som Gwyneth Paltrow och Jennifer Aniston anammat denna hälsotrend.

Upplevd känsla av välbefinnande

Att svettas ut gifter är ingen ny trend utan den hälsosamma ritualen har funnits med sedan flera tusen år tillbaka. Denna detoxande metod har tagit plats i de flesta kulturer runt om i världen och bastuns fördelar är vida känt. 

Huden är vårt största organ och att svettas är en av de viktigaste sätten att göra sig av med toxiner som samlas i kroppen. Till skillnad från en traditionell bastu slipper du den intensiva värmen vid IR-bastu. En traditionell bastu värmer upp den omgivande luften medan IR-bastuns värme tränger direkt in i huden och värmer upp kroppen inifrån. De infraröda strålarna får kroppen att svettas vid lägre temperaturer än de som behövs för en vanlig bastu. Kroppen försöker automatiskt att kyla av sig som en reaktion på den djupa uppvärmningen, vilket genererar till ökad hjärtverksamhet i såväl frekvens som volym. 

Det finns studier som visar att vid lågt blodtryck så kan du träna kroppen att höja blodtrycket med hjälp av IR-bastu. Så en 20- minuters svettsession i infraröd bastu gör gott både för kropp och knopp. Här finner du några av de fördelar som finns med IR-bastu:

Fördelar med infraröd bastu

 • Detoxande effekt
 • Förbättrad sömn
 • Avkoppling
 • Ökad blodcirkulation
 • Förbättrat immunförsvar
 • Förminskat muskelbesvär
 • Bättre hy och lyster

Her Way har träffat Lisen Hedqvist, grundare av hudvårdssalongen Syster Lyster i Malmö som, utöver utbudet av behandlingar för hud hår och kropp, även erbjuder ett exklusivt koncept där self care möter infraröd bastu och LED- ljusterapi. Lisen har en bakgrund som hudterapeut sedan 17 år tillbaka och driver sin egen salong vid Fridhemstorget i Malmö sedan 2018.

Vad finns det för värdefulla fördelar med infraröd bastu?

Infraröd bastu har många fantastiska fördelar. Det skiljer sig inte radikalt från en vanlig bastu i den fysiska upplevelsen i kroppen, det är mycket som tangerar varandra och är snarlikt. Den stora skillnaden med en IR- bastu är att det inte är lika varmt som i en vanlig bastu där temperaturen stiger upp mot 80-90 grader. Många kan uppleva det som påfrestande att utsätta sig för hettan under en längre stund. Detta slipper man då Infraröd bastu aldrig blir varmare än ca 60 grader.

Fördelar med infraröd bastu är ökad cirkulation och värmen påverkar så att hjärtfrekvensen går upp och du får förbättrad cirkulation genom både muskler och leder. Till skillnad från värmen i en vanlig bastu, så går de infraröda strålarna igenom genom huden, vävnaden och vidare in i musklerna. Man kan likna beskrivningen som att man värmer kroppen inifrån och ut och många svettas därför både snabbare och mer i en infraröd bastu.

Kombinerar du dessutom infraröd bastu med en riktigt kall dusch efteråt så får du effekten av kärlgymnastik, där kärlen blir utvidgade av värmen och sedan drar ihop sig med hjälp av den kalla duschen.

Infraröd bastu har även en kollagenstimulerande effekt, detoxar kroppen och just den infraröda bastun vi har här på Syster Lyster erbjuder en kombination av infraröd bastu och ljusterapi.

Vad tycker du personligen är de bästa fördelarna med infraröd bastu?

Jag älskar att svettas och tycker det känns oerhört hälsosamt. Jag kan göra det under en längre period i en infraröd bastu än vad jag kan stå ut med i en vanlig varmbastu. Jag får därför mer av det jag gillar och just i det här formatet med Some SPAce, där en får lov att vara själv, ger det en extra dimension av avkoppling. Man kan välja att ha det alldeles tyst där inne för att vila hjärnan, lyssna på en podd eller bara njuta av musiken som spelas dovt i bakgrunden.

Var föddes idén bakom Some SPAce?

När jag besökte ett spa i centrala Stockholm förra året så välkomnade de mig med en lapp med mitt namn på i omklädningsrummet. Det var en helhetsupplevelse att bli omhändertagen, ta del av de härliga skönhetsbehandlingarna och att efteråt få tillgång till ett hav av olika skönhetsprodukter i omklädningsrummet att känna och klämma på. Att få det där lilla extra som gör gott för själen.

Där och då föddes idén till Some SPAce, en plats där värme möter stillhet och omtanke. Här kan den som är ljudkänslig unna sig en paus i vardagen och få tillgång till vår massagestol, den infraröda bastun, en underbar SPA-dusch och härliga produkter i total tystnad. En plats där du kan ta hand om dig själv i lugn och ro och skapa din egen ritual efter ditt behov.

Text Nathalie Rajic

Bilder Syster Lyster

  Lämna en kommentar

  Nyhetsbrev