fbpx
0
Balans

Så tar du steget att älska dig själv

6 March, 2023

Vad betyder Self-love egentligen? Nu för tiden så är det mycket prat om så kallat ”Self-Love”, och det låter väldigt bra och vackert men vad betyder det egentligen? Hur älskar man sig själv och varför spelar det någon roll?

Vad är Self-Love?

Att älska sig själv är inte det lättaste att förstå. Det betyder många olika saker för olika personer och att uttrycka det eller att känna det kan vara komplicerat. Men i grund och botten så innebär självkärlek eller ”Self-Love” att du accepterar dig själv fullt ut och att du behandlar dig själv med vänlighet och respekt, men också att du vårdar ditt välbefinnande och din förändring och tillväxt.

Self-Love omfattar inte bara hur du behandlar dig själv utan också hur du tänker och känner om dig själv. Det är därför viktigt att du ibland föreställa dig hur du skulle prata med dig själv eller vad du skulle göra för dig själv som reflekterar kärlek och omtanke.

Att älska sig själv innebär också att ha respekt för ditt eget välbefinnande och lycka. Ibland kan det betyda att du behöver ta hand om dina egna behov före andras och att inte offra ditt eget välbefinnande för att behaga andra människor. Det innebär också att inte nöja sig med mindre än vad du förtjänar. Detta är svårt för många människor att följa, det är väldigt vanligt att exempelvis mammor prioriterar bort sina egna behov för sitt barn, att en kvinna lägger sina egna drömmar åt sidan för att stödja sin partners drömmar och karriär eller att en dotter väljer den väg som sina föräldrar förväntar sig eller traditionen säger.

Hur du kan utöva mer Self-Love

Självkärlek kan betyda olika saker för varje person då vi alla har olika sätt att ta hand om oss själva. Att ta reda på och veta hur självkärlek ser ut för just dig är en viktig del av din mentala hälsa och utveckling. Till en början så kan det betyda:

o Att prata till och om dig själv med kärlek
o Att prioritera dig själv (du är viktig)
o Lita på dig själv (ingen känner dig så bra som du gör)
o Var snäll mot dig själv
o Var sann och ärlig mot dig själv
o Sätt sunda gränser för dig själv
o Att förlåta dig själv om du inte är ärlig eller snäll mot dig själv
o Ta en paus från själv bedömning (du är bra precis så som du är)

Hur kan du börja träna och tänka i dessa banor

Egenvård är ett ord som många använder sig av när de pratar om självkärlek. För att utöva egenvård så kan vi behöva gå tillbaka till grunderna, lyssna på våra kroppar, ta pauser från jobb/skola, rör på dig/sträck på dig, ät mat som ger din kropp styrka och energi. Tillåt dig själv att vila och lägg bort telefonen ibland och tillåt dig själv att ansluta till andra människor eller dig själv eller gör något kreativt för att stimulera din hjärna.

Självkärlek innebär att acceptera dig själv så som du är just nu, det innebär att acceptera dina känslor och att sätta ditt mentala, fysiska och känslomässiga välbefinnande i första hand.

Hur och varför Self-Love

Nu vet vi att Self-Love kan motivera dig att göra hälsosamma val i livet. När du värdesätter dig själv så är det större sannolikhet att du väljer saker som bidrar och vårdar ditt liv snarare än dränerar dig på energi. Några fördelar av att utöva självkärlek kan vara:

o Blir mer medveten. Människor som har mer självkärlek tenderar att veta vad de tycker, känner och vill.

o Att ta till åtgärder utifrån behov snarare än lust. Genom att fokusera på det du behöver, vänder du dig bort från automatiska beteendemönster som får dig i problem, håller dig fast i det förflutna och minskar självkärleken.

o Utövar god egenvård. Du kommer att älska dig själv mer när du tar bättre hand om dina grundläggande behov. Människor med hög självkärlek ger näring åt sig själva dagligen genom hälsosamma aktiviteter, mat med näring och vitaminer, träning, ordentlig sömn, intimitet och hälsosamma sociala interaktioner.

o Göra plats för hälsosamma vanor. Börja verkligen ta hand om dig själv och gör saker, inte för att “få det gjort” eller för att du “måste”, utan för att du bryr dig om dig.

Statistik

Du skulle nog aldrig behandla någon på samma sätt som du behandlar dig själv. Oftast är vi våra största kritiker och är inte något vidare snälla emot oss själva. I en konsumentundersökning gjord av Indy Beauty där 1500 kvinnor i åldern 15–40 år deltog så visar det att även om de flesta är nöjda med sitt utseende så tänker de flesta dumma tankar om sig själv.

Statestiken visar att de flesta kvinnorna är nöjda över sitt utseende men trots detta så tänker nästan 47% varje dag eller väldigt ofta negativa och dumma tankar om sig själv. Undersökningen visar också att trots de
negativa kommentarerna så skulle 92% av dem aldrig säga till någon annan att den personen är ful. 4 av 5 personer uppger att de är sin egen största kritiker och att de jämför sig mycket med andra

Slutligen, för att utöva självkärlek, försök att börja med att vara snäll, tålmodig, mild och medkännande mot dig själv, som du skulle göra med någon annan som du bryr dig om.

Text Josefine Adler

Bilder Pinterest

Newsletter