fbpx
0
Balans

Sociala medier handlar äntligen om att vara sig själv- utan filter

14 February, 2023

En av de största trenderna på sociala medier det här året handlar om att vara autentisk utan något filter. Vi välkomnar glatt 2023-året där bilder utan filter och att vara sig själv är det viktigaste. 

Appen BeReal lanserades 2020 men fick ett uppsving 2022 och blev då så populär att några av de största sociala medier kanaler hängde på. Tiktok lanserade deras version av BeReal som påminner väldigt mycket om originalet och kallar det för Tik Tok now. Instagrams version kallas för Instagram candid men har inte lanserats än. Vi får helt enkelt vänta och se om fler plattformar är redo för den nya autentiska trenden. 

BeReal är en app som visar verkligheten utan filter. Varje dag får användarna slumpmässigt en notis där man uppmanar användarna att göra ett inlägg. Man har sedan två minuter på sig att ta en bild där kameran använder båda kamerorna i mobilen.


Vi vet att det är svårt att vara sig själv, särskilt i ett mediahav med inspirerande kreatörer, influencers och selfies i mängder. Hur blir man snällare mot sig själv och hur vågar man vara sig själv, både på insidan- och utsidan?

Börja jobba på insidan för att acceptera utsidan

Det är dags att jobba med insidan för att acceptera ens yttre men hur gör man det? Vad kan du själv göra? Här är några tips som kanske kan hjälpa dig på vägen att våga vara autentisk:

  1. Att äta nyttig mat som är anpassad för ens egna behov och tycke, men glöm absolut inte bort att unna dig ibland också. Det är väldigt viktigt att sova tillräckligt. Här finns en artikel du kan läsa för att förbättra din sömnkvalitet. Vi vet också att träning är viktigt för att må bra, du kan tex ta en promenad, träna yoga eller gå till gymmet. Forskning visar att träning kan göra oss gladare, förbättra ens minne och göra oss mer kreativa. 
  2. När du har en negativ eller svår tanke, försök att sätta ord på vad du tänker och känner just då. Andas, meditera och tillåt dig själv att känna. Vart sitter smärtan? I magen, bröstet eller kanske benen? Oavsett vad du känner så är det okej. 
  3. Försök att ändra ditt fokus när något gör ont eller känns svårt. Här kan du använda ditt kroppsspråk. Andas lugnt och stretcha. Det kan också underlätta att tänka fina tankar om dig själv och säga det högt. 

Sluta jämföra dig med andra

Här har vi samlat några tips som förhoppningsvis kan få dig att sluta jämföra dig med andra. 

  1. Vi vet att du säkert hört ”sluta jämföra dig med andra, du är bra som du är” fler gånger än vad du kan räkna och vi vet att det är lättare sagt än gjort att våga vara autentisk fullt ut. Om du tex har lätt för att jämföra dig med andra på sociala medier så försök att rensa bland dina följare. Följ personer som får dig att må bra i stället.  
  2. Att jämföra sig själv på sociala medier har en negativ effekt på dig. Börja med att kartlägga dina beteenden och vad det är som triggar dig till att må dåligt. Vad känner och tänker du när dessa tankar spökar? 
  3. Följ personer som leder vägen för den autentiska trenden, om andra vågar så gör du det också, vi hejar på dig längst vägen.

Text Malin Jansson

Newsletter