fbpx
0
Skönhet

SPF-skola – så fungerar solskyddsfaktorn

17 May, 2020

Nu när sommarsäsongen är här är det extra viktigt att skydda huden mot de skadliga UV- strålarna som vi möter varje dag. Solskyddsfaktor ska för bästa möjliga skydd användas året om och ska med extra omsorg användas under sommarhalvåret, då solen är som starkast men också som farligast för huden.

På marknaden finns det idag en hel uppsjö med olika solskydd och det kan vara svårt att välja bland alla dessa tusentals förpackningar och märken. Vi kan försöka underlätta processen genom att lära oss mer om SPF och på så vis bli klokare när vi sedan ska välja rätt solskydd för huden. Först och främst kan vi börja med att titta närmare på vad SPF egentligen står för, varför det är så viktigt att inte glömma bort det och vilken inverkan det har på huden.

Vad är SPF och hur påverkas huden av de farliga UV-strålarna?

SPF är förkortningen av Sun Protection Factor som är ett mått på hur väl en solkräm skyddar huden, filtrerar bort eller blockerar från de skadliga UV-strålarna.

UV-ljus kan delas in i tre delar: UVA, UVB och UVC. UVA är de strålarna som når djupare ner i huden som producerar fira radikaler som på längre sikt kan medföra cellförändringar och som bidrar till negativa effekter på huden. UVB är de strålarna som ger huden dess bruna färg direkt vid solbad för att bidra till att göra huden mindre genomskinlig och för att trigga igång produktionen av hudens pigment, melanin. UVC når inte jordens yta pågrund av vårt ozonlager som blockerar dessa strålar. Alltså bör vi absolut kika efter ett SPF som skyddar mot båda UVA och UVB-strålar.

De olika SPF-styrkorna

Solskyddsfaktorn, SPF anger hur länge du kan vara i solen utan att bränna huden jämfört med om du inte hade haft något skydd alls. Om du blir röd och öm i huden efter en kvart i solen multiplicerar du tiden med SPF-siffran. Hur brun du kommer att bli när du solar har alltså ingenting med SPF-siffran att göra. Nedan kan vi se hur de olika skydden graderas och vilken styrka de har:

  • Lågt skydd: SPF mellan 6-10
  • Medelhögt skydd: SPF 15-25
  • Högt skydd: SPF 30-50
  • Mycket högt skydd: SPF 50+

Hur används SPF-skydden?

SPF bör delas upp i två, ett för ansiktet och ett för kroppen. Här är det viktigt att följa dessa riktlinjer eftersom kroppsskyddet är betydligt mycket tjockare i konsistens och ska användas på hela kroppen förutom ansikte och dekolletage, där huden är tunnare och känsligare. För ansiktet bör vi använda ett högt skydd (50-50+) med antioxidanter och vitaminer, tillexempel C-vitamin som samtidigt skyddar mot de fria radikalerna som härjar fritt i huden vid solexponering och på bästa möjliga sätt motverka skador på huden. Det är också viktigt att komma ihåg att SPF-skyddet ska appliceras ytterst på huden, alltså i det sista steget i din hudvårdsrutin.

SPF ett av de viktigaste skydden för huden, därför är det extra viktigt att inte glömma bort det. Självklart så vill vi njuta av värmen och vara ute så mycket som möjligt under sommaren, dels för att fylla på med D-vitamin och för att det härliga ljuset faktiskt gör oss mycket gladare och piggare. För att respektera din hud så bör solandet dock göras med försiktighet och helst undvikas helt mellan tolv och tre. Då passar det bra att sätta sig i skuggan en stund, dricka ett stort glas vatten och bara njuta av att vara här och nu!

Text Martina Hagenborn

    Lämna en kommentar

    Newsletter