I en tid där andras till synes perfekta liv enbart är ett par klick bort, blir det allt lättare att jämföra ditt eget liv med andras. Dina interna och externa förväntningar av hur ett ”perfekt” liv ser ut och bör levas blir allt högre, samtidigt som det blir allt svårare att hinna med. Att dagdrömma och planera ditt liv in i minsta detalj kan kännas tryggt, men vad händer när något går fel, eller när drömscenariot inte blev sådär härligt som du hade tänkt dig? I den här artikeln pratar vi om fenomenet expectation hangover, samt hur du bäst går till väga för att bli av med dina emotionella bakfyllor en gång för alla.
Vad är en expectation hangover?
Termen expectation hangover är skapad av coachen och författaren Christine Hassler, och är ett sätt att förklara de fysiska och emotionella känslorna som uppstår när saker inte riktigt blir som vi hade tänkt oss. I korta drag handlar det om hur du känner dig under specifika tillfällen där mattan har dragits undan under dina fötter, eller när det du har planerat för antingen inte blir av, eller inte blir sådär härligt som du hade tänkt dig. För att kunna förstå konceptet lite lättare har Hassler delat in termen i två specifika grupper: situational och interpersonal expectation hangovers.
En situational expectation hangover handlar om de situationer och tillfällen i livet där saker inte blir som du vill, eller har tänkt dig. Det kan t.ex. handla om att du förlorar jobbet, eller att du faktiskt får vad du tror är drömjobbet – men att det visar sig att jobbet inte alls är sådär drömmigt när du väl börjar.
En interpersonal expectation hangover uppstår när du känner att du eller andra inte lever upp till dina standarder, personliga mål, eller förväntningar. Det kan t.ex. handla om att du inte tycker att du gör nog för att ditt hem ska se sådär perfekt och Instagramvänligt ut, eller att någon i din närhet gör dig besviken genom ett svek, uppbrott, etc.
Problemet med förväntningar
Problemet när det kommer till förväntningar är att dom automatiskt har en anknytning till ett slutresultat. Om du gör något endast för att du bryr dig om hur slutresultatet ska bli, är risken stor att du kommer påverkas oerhört negativt om saker inte går vägen. Låt oss ta två olika författare som båda skriver böcker om hälsa som ett exempel. Författare 1 skriver en bok om hälsa för att hen är passionerad gällande ämnet och vill dela med sig av sin kunskap till andra. Författare 2 skriver en bok om hälsa för att hen vet om att hälsa är på tapeten just nu, och ser detta som ett ypperligt sätt att kunna toppa bästsäljarlistorna. Säg nu att båda böckerna blir publicerade, men att ingen av dom blir en särskild superhit. Vilken författare tror du kommer drabbas av den största emotionella bakfyllan?
It happens for you, not to you
När det kommer till en emotional hangover är det lätt att deppa ihop totalt. Du känner dig attackerad av världen och universum, och frågar dig själv varför just jag? Men genom att se dig själv som ett hjälplöst offer, blir du väldigt lätt ett hjälplöst offer. Så när saker och ting inte riktigt går vägen, försök att stanna upp och aktivt ändra ditt mindset. En expectation hangover är en ypperlig tidpunkt för dig att stanna upp och omvärdera dina val och tankesätt, för att hitta en bättre, sannare väg. En emotionell bakfylla händer alltså inte för att du ska bli straffad för något. Nej, den händer för att du ska lära sig växa och hitta dig själv genom dina upplevelser.
3 enkla tips – så överkommer du din expectation hangover
1. Regnet hjälper dina frön att gro
Det är otroligt lätt att deppa ihop när något du har längtat efter eller sett fram emot inte går vägen – men när du väl har kommit över den där första chocken och sorgen, försök då att se på den specifika händelsen med nya ögon. Varför är du besviken? Hade du för höga förväntningar? Var förväntningarna ens dina egna? Hur kan du bli bättre på att fokusera mindre slutresultatet, och istället lägga fokus på resans gång? Genom att utvärdera det som har skett, varför det skedde, och vad för roll dina egna handlingar och förväntningar har spelat i din emotionella bakfylla, ger du dig själv möjligheten att bli mer ansvarstagande när det kommer till ditt eget liv. Att känna sorg, besvikelse och ilska för att något inte blev som du ville är alltså aldrig något dåligt. Nej, se det istället som ett ypperligt tillfälle för dig att kunna lära dig av, och växa från situationen.
2. Sluta vänta på att någon eller något ska göra dig lycklig
Ofta när vi mår dåligt, så mår vi dålig för att vi inte har X, Y och Z. Vi tänker att om vi bara hade haft det perfekta jobbet, den perfekta partnern, och det perfekta vardagslivet hade vi mått så mycket bättre. Men vet du vad? Allt du behöver för att vara lycklig finns redan inom dig. Att kunna känna lycka och tillfredsställelse i nuet handlar om hur du ser på livet, inte vad du har i livet. När du förväntar dig att yttre faktorer och omständigheter ska göra dig lycklig, kommer det bli minst sagt svårt för dig att känna dig tillfredsställd. Att känna lycka och tillfredsställelse är ett internt jobb, så gör dig själv en tjänst och sluta vänta på att någon eller något ska få dig glad. När du vet vad du behöver för att må bra, har du även möjligheten att förmedla det till andra. För att undvika en emotional hangover är det viktigt att du först och främst lär känna dig själv, men även att du lär dig tala klarspråk med andra.
3. Jämförelse leder aldrig till något gott
Vet du vad? Det kommer alltid finnas någon som är bättre, smartare, snyggare och snällare än dig. Men det betyder inte att du inte är perfekt som du är. Problemet med förväntningar är att det är allt för lätt att jämföra ditt liv med andras – något som ofta leder till att du sätter ouppnåeliga och orealistiska förväntningar på dig själv. Jämförelse är problematiskt på många sätt, men ett av dom största problemen är att det är oerhört lätt att anamma någon annans synpunkt av vad som är ett ”perfekt” liv. Så innan du börjar planera ditt liv och förvänta dig saker, fundera lite på vad för värderingar och drömmar som tillhör dig. När du väl vet vilka tankar som är dina, och vilka tankar som har påverkats av samhället i stort, kommer det bli mycket lättare att sätta upp realistiska mål som speglar den du är och där du är. Så våga ta saken i egna händer när det kommer till att bygga ditt drömliv, men se till att inte bli för fäst vid slutresultatet. Det är ju resan, inte målet, som räknas.
LÄSTIPS: Lär dig lita på processen – saker tar tid
Text Elin Beattie
Bild Wolf Circus