Året var 2011 och Jenny Holmén arbetade som jurist i London, men det fanns ett problem: hon kunde inte hitta bekväma, kvinnliga kläder att klä sig i på sig på jobbet – och hennes väninnor och kvinnliga kollegor höll med. För tio år sedan kunde Jenny väldigt lite om den modebransch hon befinner sig i idag, men när hon insåg att det fanns en faktisk efterfrågan på sköna och snygga kläder för den moderna kvinnan var hon inte sen med att agera. Den potentiella affärsmöjligheten lockade, och när Jenny gick på mammaledighet samma år bestämde hon sig för att doppa tårna i modebranschens okända vatten och starta Marville Road.
Under mammaledigheten fanns tankarna om att bygga ett modeföretag som skapade tidlösa och bekväma plagg för kvinnor fortfarande kvar. Sagt och gjort, Jenny bestämde sig för att ta fram en liten kollektion med nyckelplagg av ren och pur nyfikenhet – och snabbt där efter insåg hon att det fanns ett verkligt intresse för de plagg hon hade skapat. Marville Road hade grundats. I den här artikeln tar Jenny med oss på hennes personliga resa från dröm till verklighet, berättar om vikten av att bygga och vårda sitt kontaktnät, samt hur man egentligen bär sig åt för att starta ett företag i en bransch man inte känner till.
Hur såddes föret till Marville Road?
Jag jobbade som jurist och kände ett behov av sköna och kvinnliga kläder på jobbet, som var enkla att kombinera med varandra och som kunde tvättas i maskin. Det som fanns på marknaden var antingen för gulligt eller för manligt, och jag som kvinna ville ha kläder som jag kände mig stärkt och snygg i, och som gjorde att jag kunde fokusera på det jag skulle ta mig an och leverera.
Att gå från jurist till att starta ett modeföretag är ett minst sagt stort steg. Hur vågade du?
Det var nog främst att jag såg behovet av en produkt för en målgrupp jag kunde relatera till, samt att det fanns en affärsmöjlighet som lockade mig. Dock kunde jag ju inte mycket om modebranschen då.
Hur gick du till väga för att lära dig mer?
Jag kände att jag inte riktigt visste var jag skulle börja eftersom jag inte kunde applicera mina juristkunskaper på modebranschen. Men ett av minsta största intressen är människor och relationer – och när jag gick igenom mitt nätverk insåg jag att jag hade en hel del kontakter inom modebranschen. Och just den insikten var väl egentligen nyckeln för mig: att ta kontakt med de som kunde det jag inte kunde, och lära mig av dem.

Hur gick du från idé till lansering?
Mitt främsta fokus i början var att sälja kvinnliga, bekväma, och skrynklefria toppar. Först ritade jag skisser på de plagg jag ville ta fram, för att sedan köpa prover på de tyger jag ville använda. Jag hade själv en klänning i ett sidenstretchtyg som jag älskade och alltid kände mig just kvinnlig och bekväm i, så jag tog kontakt med en gammal seglarkompis som bodde i Kina och arbetade med textilproduktion, för att be henne om hjälp. Hon hjälpte mig att ta fram prover i ett liknande tyg som det jag älskade – och det är faktiskt samma producent som gör merparten av våra kläder idag! Så just goda relationer är som sagt extremt viktigt både att skapa och ta hand om.
Jag hörde att din senaste mammaledighet spelade en stor roll i skapandet av Marville Road?
Ja, det var då jag bestämde mig för att starta lite smått genom att ta fram en liten kollektion med mina första nyckelplagg av ren och pur nyfikenhet. Jag tog fram skisser och tygprover som jag skickade till min vän i Kina, som i sin tur hjälpte mig ta fram prover som jag kunde kommentera på och som sedan korrigerades och blev till slutliga produkter. Ganska snabbt därefter insåg jag att det fanns kvinnor runt omkring mig som ville köpa kläderna jag tagit fram – och samtidigt fick jag även in NK som kund! Det var då jag sade upp mig från advokatbyrån jag jobbade på och bestämde mig för att satsa på Marville Road till 100%.
Hur gjorde du för att nå ut till kunder och återförsäljare i början?
Dels körde jag en del lyckosamma home parties för att testa plaggen direkt på de kunder jag ville nå, men jag tog även kontakt med de återförsäljare jag kände hade den sortens kunder som jag trodde ville köpa mina kläder. En av dessa återförsäljare var just NK. Jag fick kontakt med NK:s inköpsansvarige genom en affärskontakt, och hon bestämde sig för att komma att kika på kollektionen. Till min glädje köpte hon första säsongen direkt och vi sålde jättefint på NK från tidigt stadium – både genom produkterna i sig, men också genom att vi var noga med att bygga en nära relation med deras säljare.

Berätta mer om Marville Road’s ethos och varför just hållbarhet är så viktigt för dig?
Vårt främsta ethos är att skapa tidlösa plagg som känns rätt både i kvalitet och snitt under flera år. Så snarare än att börja från ekologiska och återvunna material vill jag att kläderna i sig ska vara hållbara till sitt snitt och sitt användningsområde. Så att var kvinna ska investera i några färre, bra nyckelplagg som fungerar i alla möjliga olika situationer, istället för att ständigt handla nya plagg. Nu skruvar vi självklart på materialen och strävar efter att bli så hållbara vi bara kan även här.
I vilken ände tycker du man ska börja om man går och bär på en affärsidé?
Att testa sin idé på den kund man ämnar att nå är A och O. En idé är ju ingenting förrän man förverkligar den. Men börja i liten skala och testa, stäm av med kunden, inhämta feedback, och skruva idén därefter så att den verkligen anpassas efter kundens behov – och fortsätt så. Kundens behov ändras ständigt så man får aldrig bli helt nöjd, utan fortsätt skruva och gör mer av det som görs rätt och mindre av det som görs fel.
Hade du några rädslor i början av Marville Road – och hur överkom du dom?
Jag hade massor! Framförallt ekonomiskt, såklart. Jag oroade mig för att jag inte skulle kunna livnära mig på det, men även att jag skulle ha slängt bort hela min juristkarriär och min långa utbildning om det inte funkade. Jag hade ju som sagt endast en idé och kunde ju inte ett skit om modebranschen till en början – men jag är väldigt glad att jag vågade. Jag fick enormt fint stöd av min make, min bror och min svåger. Utan dem hade jag kanske inte vågat.
Vad betydde det stödet för dig just i uppstartsfasen?
Min egen styrka och mitt egna intresse när det kommer till Marville Road ligger i att ta fram en produkt och matcha den med en kundgrupp så att det sker en affär – och därmed att bygga relationer. Dock kan jag inte mycket om alla andra centrala bitar som behövs när det kommer till att bygga ett bolag i modebranschen. Men min svåger är duktigt på modefotografering och att bygga varumärkesimages – så han hjälpte mig enormt mycket genom att fotografera jättefina bilder, konkretisera Marville Road, och skapa just den imagen jag ville uppnå. Men min främsta stöttepelare har varit min make – både vad gäller att stötta mig när jag tvekat, och hjälpa mig ta de större kliven framåt. Han har själv byggt ett bolag som fokuserar på online-marknadsföring, så han har varit en fantastisk hjälp både personligen, och numera även med ett helt team som tar hand om all vår annonsering och driver trafik till vår hemsida.

Vad för människor tycker du man behöver omge sig av för att lyckas?
Flera olika typer skulle jag säga. Dels sådana som får en själv att våga mer och att våga ta de där kliven man inte känner sig komfortabel med att ta, men även sådana som själva kan det man inte själv kan – så att man blir en bra kombo snarare än sådana som har samma styrkor som du själv! Lättare sagt än gjort!
Vad har varit det svåraste under resans gång?
Det svåra under hela resan är nog att få ur mig just vad jag vill åstadkomma, och förklara för andra vad jag ser framför mig i alla olika bitar. Trots att jag ser det så tydligt framför mig och känner min kund så väl, tycker jag alltid det är svårt att kommunicera det till dem som ska konkretisera det.
Vad har du mött för utmaningar?
Oj, flera. En stor utmaning för mig, även om det samtidigt varit en styrka många gånger, är ju att jag inte kände till hur modebranschen fungerade innan jag gav mig in i den. En annan stor utmaning är att upprätthålla ett sunt kassaflöde – detta när man oftast måste betala fabrikerna långt innan man fått sina varor och ännu längre innan man sålt dem till sina kunder. Då gäller det att dels prata med sina kunder om vad de vill ha, så att man vet att det man skapar kommer att säljas. Och just efterfrågan hos kunden kan vara extremt utmanande, dels eftersom modet skiftar så snabbt, men även för att behovet hos kunden skiftar så avsevärt. Som det ju verkligen gjort det senaste året på grund av corona.
Hur har pandemin påverkat er?
Ja, det är ju helt klart en utmaning att sälja snygga kontorskläder i en tid när ingen är på kontoret, haha! Det har varit klurigt och tufft, men som tur är har vi tidigt fokuserat mycket på vår egen onlinekanal, så vi körde igång med live shopping event väldigt tidigt och lyckades skapa ett sort intresse för våra events. Genom detta och annat kreativt content lyckades vi faktiskt dubbla omsättningen online under året. Vi som team har blivit mycket tightare och mycket bättre under året, och pandemin har ju skapat en ny livsstil för många som sannolikt är här för att stanna. Det vill säga att våra kunder nog till stor del kommer att fortsätta arbeta hemma ett par dagar i veckan, och klä sig lite mer avslappnat – vilket har tvingat oss att ta fram lite mer avslappnade kläder som går att kombinera med våra mer skräddade plagg i kollektionen som vi sålt mer av tidigare.
Finns det något du önskar du hade vetat innan du startade Marville Road?
Flera saker, men en av de roligaste sakerna med att bygga en egen verksamhet är ju just att jag får lära mig så mycket nytt om alla olika aspekter om verksamheten varje dag! Så det viktigaste är nog vikten att vara väldigt lyhörd. En sak jag försöker tänka på i större utsträckning är att stundvis stanna upp och reflektera och utvärdera. Det är väldigt lätt att passionerat köra på och hålla högt tempo hela tiden, men då tappar man just det där viktiga fokuset på de saker som faktiskt för verksamheten framåt och som får den att växa.
Vad för tips skulle du vilja ge någon som är sugen på att starta eget?
Att testa idén i liten skala först, omge dig av så många kloka och erfarna personer som du bara kan och be dem om tips och råd – de flesta personer gillar att få dela mig sig och hjälpa andra. Alla som startar egna bolag har nog ett visst mått av naivitet, men det gäller också att stävja detta något så att det finns en tydlig idé som man kan testa på sin målgruppen. Det kan även vara bra att ge sig själv och projektet en begränsad period, under vilken man testar och ser om det kan bli nåt. Därefter behöver man utvärdera, se vad som behövs skruvas på för att produkten eller tjänsten ska sälja – samt om det finns ett reellt behov, eller om det bara är man själv som tycker om det man skapat.
Vad är du mest stolt över när det kommer till din resa med Marville Road?
Att jag får lov att klä så många härliga och inspirerande kvinnor, och att vi så ofta får höra att vi underlättar och förgyller deras dag med hjälp av kläder som gör att dom känner sig stärkta att fokusera på det dom vill. Det är fantastiskt kul!
Text Elin Beattie