Varje år produceras 2 miljarder par strumpbyxor för att användas ett fåtal gånger och sedan slängas i soporna. Detta bidrar till att textilindustrin är den näst mest förorenade industrin i världen. Linn Frisinger, medgrundare till Swedish Stockings lanserade världens ända miljövänliga strumpbyxmärke med en vision att ändra strumpindustrin. Det här är hennes resa från dröm till verklighet.
Linn Frisinger, medgrundare av Swedish Stockings spenderade sina 20 första år i stallet och drömde om att bli nästa Malin Bayard. Att hon några år senare skulle lansera ett företag som tillverkar 100 % hållbara strumpbyxor fanns inte med i planerna. Linn som var med i juniorlandslaget fick ett tvärt kast i samband med att hennes familj beslutade sig för att det var allt för osäkert att satsa alla kort på hästhoppning med en osäker framtid.
Vad som istället väntade för Linn var Civilekonomprogrammet i Lund, vilket till starten var en svår övergång. Men ekonomi var lika med entreprenörskap för Linn som var uppväxt i en familj med egenföretagare. Här såg hon möjligheten med ett så pass brett urval av studier. Efter examen väntade ett arbete som finansiell rådgivare inom den privata sektorn, en plats som vässade hennes kompetens inom försäljning.
Idén till Swedish Stockings föddes först några år senare tillsammans med varumärkets medgrundare Nadja Forsberg. I samband med att Linn och Nadja såg dokumentärfilmen Glödlampskonspirationen (som belyser problematiken kring produktion av varor med kort livslängd) såg de potential att börja sälja hållbara strumpbyxor, en produkt som oftast anses som slit och släng. Bolaget som grundades för 6 år sedan har idag 8 st anställda och accelererade upp för två år sedan när de tog in branschprofilen Lasse Karlsson, en av grundare till Cheap Monday, Monki och Weekday.
Hur gick ni från idé till lansering av produkt?
Det ligger mycket research bakom. Vi visste initialt att vi ville erbjuda en bättre produkt än vad som fanns på marknaden med fokus på hållbarhet och kvalitet. Vi visste inte vilka möjligheter det fanns, så vi började leta efter leverantörer som kunde matcha vår vision. Vi kontaktade exempelvis ett underklädesvarumärke som vi visste producerade i återvunnet material och slutligen hittade vi en tråd som gjorde det möjligt att skapa en så tunn strumpa så möjligt, som behövs till just produktion av strumpbyxor. Nästa steg var att hitta en fabrik och då letade vi efter det. Så på den vägen var det. Det gäller att inte vara blyg som egenföretagare och det var till stor hjälp att vi var två stycken som pushade och peppade varandra att gå framåt.

Vad har ni mött för utmaningar i er produktutveckling?
Vi möts av utmaningar och problem hela tiden. Att vara entreprenör är att vara en problemlösare, man får försöka se att för varje problem jag löser så stiger värdet på vår verksamhet. Vad gäller just produkter så var vi initialt från starten begränsade i produktionen av tjocklek på våra strumpbyxor. Där har vi legat på väldigt mycket och pushat våra leverantörer till att göra mer. Ju mer vi kunnat åstadkomma, desto mindre begränsade har vi varit. Vi har också fått överväga, att om vi inte kunnat göra det helt och hållet efter våra hållbarhetskrav, då väljer vi att leta efter en annan leverantör som kan göra det. Vi är väldigt tydliga och transparenta i vår kommunikation med att vi tillverkar våra produkter på ett speciellt vis. I början när vi inte kunde göra tunna strumpbyxor, då fick vi rekommendation att spä ut materialet med vanligt nylon istället. Vi stod fast vid att vi inte ville göra det på det sättet, för att det redan existerade många andra företag om gjorde det just så och vi vill att våra kunder ska veta vad de får. Och efter ett tag så blev det möjligt för oss att tillverka strumpbyxorna fullt ut på återvunnet nylon i tunna denier!
Berätta om er recycling club.
Många tror att våra strumpbyxor är gjorda av återvunna strumpbyxor men så är inte fallet. De är gjorda av återvunnen nylonspill från annan nylontillverkning. Anledningen till varför de inte är gjorda av gamla strumpbyxor är för att det är kemiskt möjligt att bryta ner, men processen är för dyr och komplex för att de ska finnas någon som helst lönsamhet i att göra nya strumpbyxor från gamla.
Nu när våra kunder lärt sig att de ska köpa miljövänliga strumpbyxor så ville vi skapa en möjlighet för dem att sedan slänga dem med gott samvete. Precis som det är illa att slänga sina PET-flaskor är det lika illa att slänga strumpbyxor bland soporna. Då kände vi att vi var tvugna att skapa ett alternativ för kunderna och skapade det här recycling programmet. Kunderna kan skicka sina strumpbyxor till oss istället för att de ska hamna på soppberg. Vi har som vision att pusha på forskningen framåt och vår idé från starten var att samla strumpbyxorna hos oss tills vi kunde göra någonting bättre av dem.
Vi har någonting som heter Innovations by Swedish Stockings och har nyligen släppt en kollektion av möbler i återvunnet material. Vi har fått in massor av strumpbyxor och på det här sättet har vi kunnat lansera en kollektion av bord som är tillverkade av gamla strumpbyxor tillsammans med möbeldesignern Gustaf Westman. Vi blandar återvunna strumpbyxor med återvunnet glasfiber för att tillverka de här borden.

Har ni på Swedish Stockings blivit påverkade av den rådande världssituationen?
Absolut, det gör vi i väldigt stor utsträckning. Vår fysiska försäljning har stått för ca 70% av vår omsättning och 30% har varit från e-handeln. Så större delen av vår omsättning försvann över en natt. Sen har vi lyckats vara duktiga på att vara mer kreativa genom att använda oss av online sidan och har lyckats öka försäljningen där. Vi har haft turen att ha en del återförsäljare online som har gjort att vi klarar oss. Det har varit viktigt att sprida sina ägg, mer än i en korg. Det vi gör under denna lugnare period är att arbeta för att effektivisera vårt lager som vi själva hanterar. Att göra processen smidigare mellan vårt kontor i Köping och kontoret i Stockholm.
Tips på vad som är viktigt att tänka på när man ska lansera sin produkt eller ett nytt koncept i ett existerande bolag?
Det absolut viktigaste är att man har ett tydligt WHY med sin verksamhet och produkt. Det ska verkligen lysa igenom varför man gör vad man gör och kommunicera ut hur och varför man gör det. Det är det som kunderna i slutändan köper. Man kan egentligen göra vad som helst, exempelvis lansera en produkt som redan existerar. Så länge man tycker att man erbjuder en bättre eller mer unik version av det som existerar som gör det bättre för kunden så kan det gå bra. En kund köper inte vad vi gör utan hur vi gör det.

Vad skulle du vilja vilja dela med dig av till de kvinnor som går i tankarna om att starta eget?
Först och främst så är det viktigt att du tror på din ide, för det kommer att krävas i allt det arbete som du behöver göra och de utmaningar du kommer att stöta på. I mitt fall så var jag tvungen att säga upp mig, eftersom jag hade ett 14 timmars jobb men Nadja som jag startade upp bolaget med hade möjlighet att arbeta parallellt. Har man möjlighet att fortsätta arbeta parallellt så kan man börja med att jobba med sitt företag i mindre skala på kvällar och helger. Det är smart att börja så, att känna sig för innan man kastar sig fullt ut och har någonting som är uppe och rullar.
Man inte ska vara rädd för att fråga om hjälp, be om att få träffa duktiga personer som du ser upp till och lyssna till vad de har att dela med sig. De flesta är villiga att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Det är viktigt i ett startskede välja ut somliga personer som man väljer att lyssna på, för alla vill gärna komma med råd och tips och det är lätt att man kan bli osäker. Därför är det viktigt att lyssna till dig själv och tro på din idé.
Vad är nästa steg för Swedish Stockings?
Vi kör på precis som vanligt. Just nu så är det att fokusera på kollektionen av bord som vi nyligen har lanserat och sen har vi en höstkollektion. Så fort vi får börja resa igen så fortsätter vi vår expansion som vi påbörjat. Nästa steg i innovations by Swedish Stockings kommer vi att släppa en ny kollektion till nästa vår med en kollektion av strumpbyxor som inte är petroleumbaserat.
Text Nathalie Rajic
Swedish Stockings arrangerar sitt första #swedishstockingstalk torsdagen 11 juni 2020 kl 16.00 CEST. Swedish Stockings Talk är en direktsänd konversation mellan olika aktörer från olika branscher. I första upplagan samlas de 3 svenska varumärkena Swedish Stockings, RSCUED och Note Design Studio med moderator Per Styregård för att diskutera hur samarbetar mellan olika sektorer för att utveckla innovativa lösningar till de problem vi tampas med idag.
Är du intresserad av att följa #swedishstockingstalk? Registrera dig för att få en inbjudan:
https://swedish-stockings-talks-cross-industry-collaboration.confetti.events/