fbpx

Från dröm till verklighet- intervju med grundaren av Hellström Gin

Hellström Gin är den första producerade ginsorten från Gotland. Destilleriet ligger beläget i en gammal fabrik i Hablingbo, som ligger lokalt på ön. Elisabeth Hellström, som är grundaren till Hellström Gin är idag en av de yngsta sprittillverkarna i hela världen och hennes drömmars resa började här på Gotland.

Allt drogs igång redan 2015 då hennes familj gjorde ett samarbete tillsammans med Hernö Gin. Detta födde hennes intresse och passion för att vilja skapa något eget och lära sig att destillera sin alldeles egna Gin. Förra året, 2019 skapades Hellström Gin med en vision om att ta fram något alldeles unikt med ett starkt avtryck av den fantastiska naturen på Gotland.

Så vem är egentligen grundaren bakom denna fantastiska historia? I detta reportage får vi lära känna Elisabeth, en driven kvinna som valt att satsa allt på att följa sina drömmar och som valt en avsevärt spännande och häftig karriär, nämligen ginbranschen. 

Elisabeth är uppvuxen på landet, i den norra delen av Gotland och flyttade hit med familjen när hon var tre år gammal. Hennes pappa arbetade då som fotograf och fick syn på en övergiven kalkstensfabrik som hennes föräldrar bestämde sig för att köpa och som sedan gjordes om till ett hotell. På detta hotell är Elisabeth även uppvuxen på. Elisabeth lärde sig i tidig ålder att det är viktigt att samarbeta och hjälpa till på hotellet så hon brukade göra olika sysslor så som att städa, laga efterrätter i köket, baka och plockade ibland smultronstrån för att sälja till gäster utanför hotellet. Under hennes tidigare år har hon inte alltid varit säker på vad hon vill jobba med i framtiden, utan mer känt en drivkraft till att sälja saker genom att ta fram en produkt och våga gå fram för att prata med olika människor. 

När Elisabeth blev äldre fick hon axla rollen som hotellchef vilket har gjort att hon fått ta eget ansvar med ett stort stöd från föräldrarna som alltid låtit henne växa som person. Under sista året i gymnasiet startade Elisabeth ett UF-företag där hon tillsammans med två andra tillverkade och sålde smycken. Passionen till att driva eget föddes. Där fick hon lära sig att skapa en affärsplan, pitcha idén och fördjupa sig och lära känna näringslivet på Gotland. Under denna utvecklande period fick Linn dessutom utmärkelsen som årets säljare och det var där och då som hon fick en uppenbarelse – att driva företag var något som hon definitivt skulle syssla med i framtiden. Elisabeth tillbringade sedan tre års studier på Handelshögskolan, för att ytterligare fördjupa sig inom ekonomi och driva företag och lära sig mer än den praktiska biten som hon redan hade med sig sedan hotellet. Tiden på handelshögskolan blev en tydlig bekräftade på hennes vision och mål, det är precis i rätt spår hon hamnat och hon var nu mer än redo att testa sina kunskaper, att starta eget företag och våga följa sina drömmar. 

Ända sedan jag var liten har jag tillbringat mycket tid utomhus runt om i naturen på Gotland och nu när mitt intresse för gin växt sig starkare läste jag på mer och lärde mig vad som behövs för att tillverka egen gin. Då insåg jag att ingredienser för att smaksätta gin finns här, och i några veckor varje sommar plockar jag enbär, fläder och rosor som fångar smaken av den fantastiska plats som jag kommer ifrån. När jag var 18 år arbetade jag som hotellchef och 

Har du alltid haft ett intresse för gin? 

Ända sedan jag var liten har jag tillbringat mycket tid utomhus runt om i naturen på Gotland och nu när mitt intresse för gin växt sig starkare läste jag på mer och lärde mig vad som behövs för att tillverka egen gin. Då insåg jag att ingredienser för att smaksätta gin finns här, och i några veckor varje sommar plockar jag enbär, fläder och rosor som fångar smaken av den fantastiska plats som jag kommer ifrån. När jag var 18 år arbetade jag som hotellchef och 

då tog jag fram en gin tillsammans med ett annat företag och det var då jag insåg att det var just gin jag ville tillverka. Jag har haft tur som jobbat med så pass kunniga människor och alltid haft duktiga sommelier och kockar runt omkring mig. Redan tidigare har jag haft ett intresse för mat och dryck och har alltid tyckt om att blanda drinkar och  cocktails, främst med gin såklart. 

Hur gick du från produktidé till produktion? 

Det är många tillstånd behövs för att tillverka sprit. Jag fick kolla upp regelverket för att ens kunna förverkliga idén. Men efter en tid hittade jag en lokal på södra Gotland, där jag håller till idag. Produktutvecklingen innebar att jag behövde vara tydlig med vad jag ville kommunicera genom att visa vad jag gör annorlunda, vara tydlig med min vision och viktigast av allt att fånga de vilda och naturliga smakerna av  Gotland. Det är just det som skiljer mig åt från andra företag. När jag utvecklade receptet testade jag över hundra olika kryddor för att ta fram olika smaker. Flaskdesign var nästa steg, då designade jag olika etiketter och jag fick tillbringa en hel del tid framför youtube, indesign och illustrator för få fram ett intryck som jag ville förmedla. Istället för att sitta i min ensamhet tog jag hjälp av vänner och jag visade upp vad jag jobbade med. Då fick jag feedback på mina förslag och jag skapade en omröstning för att se vad andra tyckte. Jag litade främst på min egen magkänsla och fick bekräftat att den stämde. Produkten som du skapar ska du själv vilja köpa. 

Vad fick dig till att våga ta steget till eget företag? 

Efter handelshögskolan saknade jag att driva eget och jag tänkte vad är det värsta som skulle kunna hända? Vi är många som är rädda för att misslyckas och därför vågar vi inte satsa. Jag tänkte direkt – tänk om jag inte säljer någonting av min produkt? Vad händer då? Svaret för mig blir att då får jag skaffa mig ett extrajobb sidan av företaget och jag tyckte inte att det lät så farligt. Vi måste våga satsa och göra någonting annorlunda för att lyckas och vinna. Jag vågade satsa på min idé, det kan vara tufft i början med planeringen men allt det andra kommer så småningom falla på sin plats. Du har mycket mer att vinna. Jag älskar livet som företagare och trivs med alla roller som jag har som småföretagare. Jag sköter marknadsföringen, arbetar som säljare, har hand om all produktion och administration. Vissa ser sig själva som specialister men jag ser mig själv som en generalist, jag gillar att göra flera saker samtidigt. Jag skapade min egen drömtjänst. 

Vad skulle du vilja säga till andra som vill starta eget men som är rädda för att misslyckas? 

Lyssna på din egen röst och inre kompass. Du lever bara en gång, våga testa. Jag tänkte mycket på om jag inte gör det här och sen ser att någon annan gör det, då kommer jag alltid att tänka, det där kunde varit jag. Då tror jag verkligen att det är roligare att i alla fall testa och om det inte funkar så kan man ta ett fast jobb så länge. Det är nog enklare att testa att starta eget direkt än att jobba många år på ett fast jobb och sen säga upp sig för att starta eget 

företag. Jag hade ett val efter examen, det stod mellan att ta ett fast jobb eller satsa nu. Jag var van att leva på mindre pengar så för mig var det lättare att satsa direkt. Mitt tips är att slänga dig ut där, annars kommer du kanske alltid att undra

I vilken ände ska man börja om man går och bär på en affärside? 

Först och främst måste du vara peppad på att starta eget. Det är inte alla som passar i rollen men många gör ju det. Lyssna inåt och fokusera på vad du vill göra och inte på vad alla andra vill. Jag mötte många som ifrågasatte mina tankar och min idé, men håll fast vid den även om det alltid är bra att ta emot feedback. Lyssna på dig själv. Börja sätta igång och börja smått, du kan ta en fika med någon i branschen och berätta om din idé för andra. Omge dig med personer som tror på dig och hejar på. I början kan det vara mycket motgångar och saker går inte alltid som planerat. Det kan vara väldigt utmanande att starta eget så omge dig omkring människor som tror på dig och peppar dig, även i svårare tider. Det är viktigt att inse att man inte kan göra allt själv, ta gärna hjälp med det du är mindre bra på så att du kan fokusera på det du tycker är kul och är bra på. Jag har haft många runtomkring mig som hjälpt mig längs resan med allt ifrån buteljering till ekonomifrågor.

Vad är ditt bästa tips för att utvidga ditt affärsnätverk? 

Mitt bästa tips är att våga vara orädd. Våga fråga folk om att ta en kaffe eller fika. Det gjorde jag väldigt mycket i början, innan produkten var klar och det har hjälpt mig mycket. Lägg ner tid för att lära känna folk i branschen och va öppen för tips. Det är viktigt att lära sig saker av andra som jobbar i branschen och träffa andra entreprenörer. Jag gick med i ett nätverk i Stockholm som heter Astartupstory. Jag fick även en kontakt till en person som ägde en restaurang så det är ringar på vattnet som jag brukar säga. Genom att träffa någon, leder till att man träffar fler och så leder det vidare. Fortsätt utvidga ditt nätverk, fortsätt omge dig bland folk som vill dig väl. Det kommer att hjälpa i längden. 

Text Martina Hagborn

Foto Petter Bäcklund

Du kanske även gillar

Juni och sommaren är äntligen – och så är även mångas efterlängtade semesterveckor! Men oavsett var, hur och när du tar ledigt, brukar det alltid finnas en inneboende stress när det kommer till att lämna kontoret och checka ut. Men du, det finns sätt att minimera den där ledighetsstressen som så lätt kryper sig på. I den här artikeln delar vi med oss av våra 5 bästa tips på hur du enkelt kan strukturera ditt arbete inför semestern för att minimera känslan av arbetsrelaterad stress innan du tar långledigt.
Juni och sommaren är äntligen – och så är även mångas efterlängtade semesterveckor! Men oavsett var, hur och när du tar ledigt, brukar det alltid finnas en inneboende stress när det kommer till att lämna kontoret och checka ut. Men du, det finns sätt att minimera den där ledighetsstressen som så lätt kryper sig på. I den här artikeln delar vi med oss av våra 5 bästa tips på hur du enkelt kan strukturera ditt arbete inför semestern för att minimera känslan av arbetsrelaterad stress innan du tar långledigt.
Vissa kallar hybridarbete framtidens arbetsform, samtidigt som andra är mer skeptiska. Men oavsett vad din inställning till detta relativt nya fenomen är, så är sanningen ändå den att en hybrid arbetsform med stor sannolikhet kommer att bli det “nya normala”. Men vad betyder hybridarbete egentligen?
Vissa kallar hybridarbete framtidens arbetsform, samtidigt som andra är mer skeptiska. Men oavsett vad din inställning till detta relativt nya fenomen är, så är sanningen ändå den att en hybrid arbetsform med stor sannolikhet kommer att bli det “nya normala”. Men vad betyder hybridarbete egentligen?
Våren är äntligen här, och livet känns lite lättare att leva. Världen går från beiget, brunt och grått, till en explosion av dofter och färger. Kanske är det även så att våren är en tid då du återupptäcker sig själv. På vilket sätt har du utvecklats sedan solens strålar sist värmde din hud? Och vem vill du vara nu när du äntligen har vaknat ur din dvala? Om 2022 är året då du vill vidareutveckla din karriär är det här artikeln för dig! Nedan följer våra 5 bästa tips om hur du lägger i en ny karriärrelaterad växel, och smart tar dig från A till B:
Våren är äntligen här, och livet känns lite lättare att leva. Världen går från beiget, brunt och grått, till en explosion av dofter och färger. Kanske är det även så att våren är en tid då du återupptäcker sig själv. På vilket sätt har du utvecklats sedan solens strålar sist värmde din hud? Och vem vill du vara nu när du äntligen har vaknat ur din dvala? Om 2022 är året då du vill vidareutveckla din karriär är det här artikeln för dig! Nedan följer våra 5 bästa tips om hur du lägger i en ny karriärrelaterad växel, och smart tar dig från A till B:

Mer inspiration till din inbox!