fbpx

Från dröm till verklighet- intervju med grundaren Mehrotra

Sofia Mehrotra är grundaren av modeföretaget Mehrotra. Som barn till en entreprenör har längtan efter att driva eget alltid funnits där, men det var inte förrän Sofia skrev en affärsplan som en del av sin masterutbildning som hon bestämde sig för att det var dags att helhjärtat satsa på sin dröm. I oktober 2017 var Sofia 24 år och lanserade företaget hon hade drömt om att sjösätta sedan hon var 22. Mindre än tre år senare finns det inga som helst tvivel om att Mehrotra klarade av jungfruresan, då företaget redan har blivit uppmärksammat av välkända modemagasin i både Sverige, Danmark, England och Indien. Under vårt samtal delar Sofia öppenhjärtigt med sig om sin entreprenöriella resa, vikten av att våga tro på sig själv, samt hur man egentligen gör för att våga ta det där läskiga steget till att faktiskt starta eget.

När såddes fröet till Mehrotra?
Det såddes i början av 2016, under sista året av min studietid i London. Jag studerade International Fashion Management på London College of Fashion, och under masteråret fick vi chansen att testa på att skriva en affärsplan. Jag valde att skriva en kombinerad affärs- och lanseringsplan för ett varumärke jag ville starta: Mehrotra. För mig var det ett jättebra sätt att kicka igång det hela och det var verkligen första steget till att sjösätta min idé. Dels fick jag hjälp av folk i branschen med alla intervjuer och undersökningar, samtidigt som jag fick reda på vad folk ville se hos ett nystartat modeföretag. Och när affärsplanen gick så pass bra som den gjorde, bestämde jag mig för att se om Mehrotra kunde bli verklighet.

Det är stort steg att starta eget. Hur vågade du?
Jag har växt upp med en pappa som har startat eget företag, så egenföretagandet har alltid funnits i familjen. På så sätt har jag fått känna på hur det är, och jag har alltid tyckt att det verkar vara extremt roligt. Jag såg det som en rolig uppgift att starta Mehrotra, och det kombinerat med möjligheten jag fick på universitetet gjorde att jag kunde packa min kunskapsryggsäck med två viktiga grundstenar. Men sen tror jag även att det handlade lite om naivitet. Jag hade ingen aning av vad som väntade, vilket gjorde att jag var tvungen att ta mig an varje ny utmaning utan att veta nästan nånting. Något som jag nu i efterhand tror gjorde att jag vågade, för hade jag vetat allt jag vet idag så är jag inte säker jag hade vågat. Det är lite läskigt när man tänker på det. Hur ska det här gå? Kommer jag klara det här? Men man klarar ofta mer än vad man tror.

Hade du några rädslor i början, och hur överkom du dom?
Jo, men rädslor finns det väl alltid och det finns det fortfarande. Men den största rädslan i början var väl just det här med hur folk skulle ta emot det jag lanserade, för det blir ju väldigt personligt. Framförallt när man inte har ett stort team bakom sig – för allt som görs, det görs av en själv. Men det överkom jag väl på så sätt att jag trodde väldigt mycket på det jag gjorde. För hade inte jag trott på det jag gjorde, så hade ju ingen annan gjort det heller. Det börjar liksom hos en själv.

Vad skulle du vilja säga till de som är sugna på att starta eget, men som är rädda för att misslyckas?
Jag skulle vilja säga något som många har sagt till mig, och det är att det inte är någon fara att misslyckas. Det är liksom en del av processen och man lär sig så extremt mycket av det. Men sen tror jag även det är jätteviktigt att vara just lite orolig och spänd i början när man startar eget, för det gör att man blir väldigt mån om att göra bra ifrån sig. Och sen handlar det bara om att testa! Det kan inte bli mer än fel. Och blir det det, ja då får man bara göra om.

I vilken ände tycker du man ska man börja?
Jag tycker att man ska börja i den änden man tycker är roligast! På så sätt blir det lustfyllt – vilket det behöver vara då det är något som ska genomsyra hela ens liv och vardag. Att ha ett eget företag är så mycket mer än ett 9 till 5-jobb, för det kommer till en början att ta upp all ens tankekraft. Själv började jag i den änden jag tyckte var roligast och det är design och produkt. Jag började med att skapa något som jag gillade och ville få ut, vilket automatiskt gjorde att jag hade något att bygga vidare på.

Vad är det bästa och det värsta med att vara egenföretagare?
Det bästa är möjligheten och friheten till kreativitet, men det värsta är nog ensamheten när man är egen som jag. Jag har ett team som hjälper mig när det behövs, men på en daglig basis är jag mycket själv. Så det är nog det som är det jobbigaste, och något man måste hitta sitt eget sätt för att komma över eller lära sig hantera.

Att ha ett nätverk känns viktigt i sådana situationer. Vad är dina bästa tips för att utvidga sitt nätverk?
Börja med att ta kontakt med alla du kan inom ditt nära nätverk – och sen kan jag nästan lova dig att nätverkandet kommer att sprida sig en löpeld därifrån. För folk som tror på ens idé kommer alltid att skicka en vidare till andra individer som kan hjälpa en med olika saker. Min ingångspunkt är att jag aldrig tackar nej till ett möte, för man vet aldrig vad just det mötet kan leda till. Och det tankesättet har verkligen expanderat mitt nätverk! Men ett annat tips är att ansluta sig till mindre nätverksgrupper där det finns många egenföretagare, för man får alltid en riktig energiboost när man hör om andras erfarenheter, eller hittar personer att samarbeta med. Jag har märkt att jag fungerar bäst i mindre nätverkssamanhang där det handlar om mindre luncher eller pop-up offices – så se till att hitta en nätverksplattform som passar just dig och det du gör, istället för att följa det som är i ropet just nu.

Vad för förutfattade meningar tror du folk har om egenföretagare och hur det är att driva eget?
Jag tror många undrar vad man gör om dagarna, för just den frågan får jag ofta. Och då är det väldigt svårt för mig att svara för jag vet inte vart jag ska börja. Jag gör ju allt. Jag tror folk tror att egenföretagare jobbar mindre än vad dom gör. Men samtidigt har det här med att frilansa eller driva eget börjat bli ett ganska vanligt sätt att jobba på, så folk tycker alltid att det är väldigt intressant när jag börjar berätta vad jag gör om dagarna och att det är så pass spridda arbetsuppgifter.

Hur får man koll på allt som är bakom kulisserna, så som admin, skatter och moms?
En jättebra ställe att börja när det kommer till moms och sånt är att ringa skatteverket och tullverket och fråga. Dom har faktiskt varit jättebra! Du kan även gå in på deras hemsida och börja där. Sen kommer det alltid dyka upp saker längs vägen som man inte haft en aning om att man behöver kolla upp, men det får man helt enkelt ta när det kommer. En annan idé är att återigen ta hjälp av personer i sitt nätverk. Fråga runt för att få ett hum om vad man borde kolla upp eller lära sig mer om precis i början.

Vad är du mest stolt över när det gäller din entreprenöriella resa?
Att jag har härdat ut i snart tre år. För det är ganska mycket det det handlar om i början. Jag kom ju direkt från skolan, så jag hade varken något direkt nätverk eller en tidigare karriär – men det är något som jag bygger upp nu. Så det faktum att jag inte har gett upp är jag nog mest stolt över.

Vad är du glad över att du slipper göra om?
Många saker i mitt jobb är återkommande, och oavsett om man tycker om dom eller inte så behövs dom göras. Men jag har nog inte riktigt tänkt på att det finns saker som jag slipper att göra om, utan skulle jag behöva göra något som jag tycker har varit jobbigt så vet jag ju lite bättre hur jag ska ta mig an det nu.

Vad har din största lärdom varit?
Att ha tålamod. Och att gå fort fram, men inte för fort fram. Att faktiskt ta ett steg tillbaka och tänka att ”jag behöver inte göra det här nu, jag kan göra det i morgon”. Det är viktigt att veta att saker tar tid och att man måste ha tålamod, för det här med att starta eget händer oftast inte över en natt. Så ta det lugnt och stressa inte upp dig för alla smågrejer. Ta en sak i taget. Alla saker är inte lika viktiga, även om dom verkar dödsviktiga till en början.

Vad är dina fyra bästa tips till den som känner sig peppad till att starta eget?
– Hitta något som du tycker är roligt och som du kan leva med 24/7.
– Omge dig med personer som stöttar och peppar dig – både på ett personligt plan, men även karriärmässigt. Personer som kan hjälpa dig på vägen, individer som kan lite mer än vad du kan.
– Låt saker och ting ta sin tid. Ha tålamod.
– Tro på dig själv!

Text Elin Beattie

Du kanske även gillar

Juni och sommaren är äntligen – och så är även mångas efterlängtade semesterveckor! Men oavsett var, hur och när du tar ledigt, brukar det alltid finnas en inneboende stress när det kommer till att lämna kontoret och checka ut. Men du, det finns sätt att minimera den där ledighetsstressen som så lätt kryper sig på. I den här artikeln delar vi med oss av våra 5 bästa tips på hur du enkelt kan strukturera ditt arbete inför semestern för att minimera känslan av arbetsrelaterad stress innan du tar långledigt.
Juni och sommaren är äntligen – och så är även mångas efterlängtade semesterveckor! Men oavsett var, hur och när du tar ledigt, brukar det alltid finnas en inneboende stress när det kommer till att lämna kontoret och checka ut. Men du, det finns sätt att minimera den där ledighetsstressen som så lätt kryper sig på. I den här artikeln delar vi med oss av våra 5 bästa tips på hur du enkelt kan strukturera ditt arbete inför semestern för att minimera känslan av arbetsrelaterad stress innan du tar långledigt.
Vissa kallar hybridarbete framtidens arbetsform, samtidigt som andra är mer skeptiska. Men oavsett vad din inställning till detta relativt nya fenomen är, så är sanningen ändå den att en hybrid arbetsform med stor sannolikhet kommer att bli det “nya normala”. Men vad betyder hybridarbete egentligen?
Vissa kallar hybridarbete framtidens arbetsform, samtidigt som andra är mer skeptiska. Men oavsett vad din inställning till detta relativt nya fenomen är, så är sanningen ändå den att en hybrid arbetsform med stor sannolikhet kommer att bli det “nya normala”. Men vad betyder hybridarbete egentligen?
Våren är äntligen här, och livet känns lite lättare att leva. Världen går från beiget, brunt och grått, till en explosion av dofter och färger. Kanske är det även så att våren är en tid då du återupptäcker sig själv. På vilket sätt har du utvecklats sedan solens strålar sist värmde din hud? Och vem vill du vara nu när du äntligen har vaknat ur din dvala? Om 2022 är året då du vill vidareutveckla din karriär är det här artikeln för dig! Nedan följer våra 5 bästa tips om hur du lägger i en ny karriärrelaterad växel, och smart tar dig från A till B:
Våren är äntligen här, och livet känns lite lättare att leva. Världen går från beiget, brunt och grått, till en explosion av dofter och färger. Kanske är det även så att våren är en tid då du återupptäcker sig själv. På vilket sätt har du utvecklats sedan solens strålar sist värmde din hud? Och vem vill du vara nu när du äntligen har vaknat ur din dvala? Om 2022 är året då du vill vidareutveckla din karriär är det här artikeln för dig! Nedan följer våra 5 bästa tips om hur du lägger i en ny karriärrelaterad växel, och smart tar dig från A till B:

Mer inspiration till din inbox!