fbpx

Från dröm till verklighet med keramiker Sofie Berg

Her Way redaktionen är extra stolta att få introducera vår co-lab kollektion med keramiker Sofie Berg. Tillsammans har vi tagit fram en limiterad upplaga av handgjorda rökelsefat för rökelsestickor och Palo Santo. En vacker inredningsdetalj som bringar lugn och harmoni i ditt hem och tillför det lilla extra till ditt self- care altare. De vackra rökelsefaten i keramikfaten är handgjorda med kärlek i Malmö.

Sofie Bergs vackra keramik pryder många välinredda hem och hennes vackra hantverk har blivit omnämnda i magasin som Elle Decoration UK och RUM. En novemberdag träffar vi Sofie Berg i sin keramikstudio i Malmö. Vi får ta del av hennes resa medan hon knådar leran och börjar dreja det som snart ska bli till våra rökelsefat.

Hur hamnade du i keramikens värld?

Jag är uppväxt på en gård i Dalarna där skapande och hantverk alltid var närvarande. Jag älskade att gå i inredningsbutiker som liten och titta på fina saker, men det var sällan vi köpte något för ”det där kan man ju göra själv”. Den idén har följt med sedan dess. Samtidigt, redan när jag var liten, var jag fascinerad över hantverkskunnande och saker som hade snygg funktion. Min faster drejade, jag bestämde mig för att jag en dag också skulle lära mig det.  

Keramiken kan kombinera både vacker form, avancerat hantverk och funktion. Det är nog det som bidragit till att jag fastnat för leran. Med leran kan jag tillverka bruksföremål precis så som jag vill ha dem. Direkt efter gymnasiet, där jag läste estetiska programmet Bild och form, gick jag ett år på Nyckelviksskolans linje Keramisk form. Tanken då var inte att arbeta som keramiker, jag skulle bara lära mig dreja, så jag sökte till en utbildning för att bli landskapsarkitekt och kom in.

Sofie Berg i sin keramikstudio i Malmö

Vad hände därefter?

När jag nästan var klar med utbildningen kände jag att jag bara måste läsa ett till år med keramik innan jag blev utexaminerad. Ett år på Leksands folkhögskola blev två. Tillbaka i Malmö för att avsluta min examen så fick jag plats i en keramikverkstad, arbetade där parallellt under studierna och fortsatte med keramik på heltid när jag var klar. Idag arbetar jag främst som keramiker men tar även en del frilansjobb inom landskapsarkitektur. Det är som om det inte har gått att undvika keramiken, jag är inte klar med den. Kanske blir jag det en dag, kanske inte.

Vår co-lab kollektion av handgjorda rökelsefat för Palo Santo och rökelsestickor

Vad har du tagit med dig för lärdomar?

– Många, men en viktig är att inte fega ur. Det gäller att tro på det man jobbar för, även om det låter klyschigt. Att låta drömmarna och ambitionerna ligga över vad som idag känns rimligt. Att ha lite hybris – det hjälper verkligen. Med det menar jag inte att det inte finns tvivel. Jag har hybris varannan dag och tvivel varannan.

En annan viktig lärdom är att lyssna på och be om råd från rätt personer. Fråga någon om hur man skapar ett fungerande företag, från en som faktiskt har lyckats själv. Diskutera sociala medier med personer som är insatta i hur det fungerar på ett yrkesmässigt sätt. Ta emot eventuell kritik främst från de som förstår din branch och vad du jobbar med.

Dessutom, ju bättre det går för en desto mer åsikter kommer folk i ens närhet ha, både positiva och negativa. Ta vara på energin som kommer från de positiva och var öppen för att de med mer negativ eller likgiltig inställning säkert har sina skäl, om negativiteten känns omotiverad. Det kan handla om att de själv inte vågar göra det de drömmer om eller att de är oroliga för att jag på något sätt ska misslyckas. Istället för att dras ner av detta, vilket jag gjorde i början, så försöker jag se det som något positivt. Det betyder att jag vågar gå min egen väg och göra saker som andra bara drömmer om.

 Vad inspireras du av?

– En stor del av inspirationen till min formgivning kommer från hur jag tänker mig att föremålet jag skapar ska användas. Jag sätter nästan alltid funktionen i fokus och den bildar då ramarna för formen. Samtidigt är jag inspirerad av naturens ytor och material, traditionellt hantverk och japanskt formspråk. Det leder oftast till minimalistiska former med funktionen i fokus.

Jag hittar även inspiration i kontraster och i att ytterligheter förstärker varandra och går att kombinera om det görs med känsla. Under min uppväxt på gården fanns det många gamla föremål och jag har under flera år guidat på Carl Larsson-gården. Det har gjort att jag känner mig hemma i allmoge och Arts & Crafts-rörelsen, samtidigt som jag inspireras av funktionalismens strävan efter formmässigt enkla vardagsvaror.

För att få inspiration till att driva eget företag så lyssnar jag mycket på poddar. De kan handla om allt från hur man bygger upp sin närvaro på Instagram, till redovisning eller hur man organiserar sin dag smartare.

Vad drömde du om när du var liten?

– Jag drömde om att blir dokumentärfilmare för att kunna göra natur- och reseprogram runt om i världen. Anledningen var att jag ville resa – jag älskade det och har alltid tänkt att jag måste ut i världen. Sen ville jag bli inredningsarkitekt, sen arkitekt och till slut landskapsarkitekt. Fast drömmen om att bli konstnär var nog egentligen den största och fanns där hela tiden, dock visste jag inte att det faktiskt gick att arbeta som det. Jag trodde det var just bara en dröm.

Sofie drejar våra rökelsefat i sin verkstad

Vad motiverade dig till att ta steget mot din dröm om att starta din egen verkstad och varumärke?

– För ungefär ett och ett halvt år sedan stod jag plötsligt utan tillgång till en keramikverkstad och då behövde jag göra ett val. Antingen söker jag en anställning som landskapsarkitekt eller så måste jag våga satsa och ordna en egen verkstad. En perfekt lokal dök upp och jag kunde inte låta bli att tacka ja. Samtidigt så har vägen mot att arbeta som keramiker vuxit successivt. Flera små steg tar en långt.

Det som driver mig på flera plan är utmaningarna. Utmaningen i att driva ett företag och utmaningen i att att skapa keramik, och att utmana mig själv. Jag vill utvecklas och frankt nog lyckas. Jag antar att det delvis handlar om att visa att jag kan, för andra. Under en period under skolgången var jag mobbad och den erfarenheten har utvecklats till ett jävlar anamma. Jag fick även ofta, som barn, hör att jag var blyg och jag var så trött på det.

Om jag nu kan prata om att jag har ett varumärke som keramiker, så har det fallit sig naturligt. Det kommer från mitt formspråk och min bakgrund. Det är som att jag inte kan göra det på något annat sätt. Samtidigt ligger det mycket jobb bakom att förstå vad som är jag som keramiker.

Vad har du för råd till andra kvinnor som drömmer om att gå sin egen väg och följa sina drömmar?

– Se utmaningar som något som får dig att växa! Gör det du själv tror på, annars kommer det inte hålla i längden. Be om råd från rätt personer. Våga. Vad händer om du inte lyckas? Inte så mycket antagligen, men du har lärt dig en hel del. Du kommer inte ångra dig.

Text Nathalie Rajic

Foto & Video Frida Möller / Studio Femme

Du kanske även gillar

Året var 2011 och Jenny Holmén arbetade som jurist i London, men det fanns ett problem: hon kunde inte hitta bekväma och kvinnliga kläder att klä sig i på sig på jobbet – och hennes väninnor och kvinnliga kollegor höll med. För tio år sedan kunde Jenny väldigt lite om den modebransch hon idag befinner sig i, men när hon insåg att det fanns en faktisk efterfrågan på sköna och snygga kläder för den moderna kvinnan var hon inte sen med att agera. Den potentiella affärsmöjligheten lockade, och när Jenny gick på mammaledighet samma år bestämde hon sig för att doppa tårna i modebranschens okända vatten.
Året var 2011 och Jenny Holmén arbetade som jurist i London, men det fanns ett problem: hon kunde inte hitta bekväma och kvinnliga kläder att klä sig i på sig på jobbet – och hennes väninnor och kvinnliga kollegor höll med. För tio år sedan kunde Jenny väldigt lite om den modebransch hon idag befinner sig i, men när hon insåg att det fanns en faktisk efterfrågan på sköna och snygga kläder för den moderna kvinnan var hon inte sen med att agera. Den potentiella affärsmöjligheten lockade, och när Jenny gick på mammaledighet samma år bestämde hon sig för att doppa tårna i modebranschens okända vatten.
Vi på Her Way är stolta över att äntligen få presentera vår allra första co-lab kollektion som vi har skapat tillsammans med Fanny Fernandez Castro, grundaren av VERITÀ. Kollektionen, som har fått namnet The Dreamer, är inspirerad av kvinnan som har funnit sin egen väg, och använder sina attribut för att bygga det liv hon vill leva. The Dreamer består av fem olika limited edition håraccessoarer, där varje produkt har fått sitt namn av en stark och inspirerande kvinna.
Vi på Her Way är stolta över att äntligen få presentera vår allra första co-lab kollektion som vi har skapat tillsammans med Fanny Fernandez Castro, grundaren av VERITÀ. Kollektionen, som har fått namnet The Dreamer, är inspirerad av kvinnan som har funnit sin egen väg, och använder sina attribut för att bygga det liv hon vill leva. The Dreamer består av fem olika limited edition håraccessoarer, där varje produkt har fått sitt namn av en stark och inspirerande kvinna.

Mer inspiration till din inbox!