Slow Living

Slow Living.

15 oktober, 2020

När vi tänker snabbt tar vi snabba beslut. Att vara produktiv och ha många bollar i luften kan ibland kännas riktigt jävla bra. Coolt och stärkande! Men risken finns, när vi skyndar genom våra dagar, att vi tar beslut utifrån ytterligheter som stress, krav och självförtroendedippar, snarare än från hjärtat. Kanske har du fått ett jobberbjudande och tar snabbt beslutet att tacka ja, men gör det på grund av att du är orolig för att ingen tycker att du jobbar tillräckligt hårt. Eller så tackar du nej för att du inte tror att du klarar av jobbet. Det är viktigt att vi lär oss ta bra beslut – men under helt andra och mycket bättre intentioner!

Om vi stannar upp kan vi ta ett beslut som inte är baserat på stress. Vi kan fundera bortom vår oro och fundera djupare på om vi verkligen har själslig glädje och positiv energi inför projektet. Vi hinner tänka positivt om oss själva och säga ”klart jag kan det här” eller ”nej, det här vill jag faktiskt inte, och det är okej”.

Det här är Slow Living för mig, eller i alla fall en del av det. Att tillåta mig själv att ta beslut utifrån mina inre värderingar, drömmar och mål, att låta saker få ta sin tid, och göra utrymme för vila och reflektion snarare än att springa i all världens fart och jonglera en massa coola bollar tills jag famlar, ramlar och ger upp. 

Att tänka långsamt handlar inte om att vara långsam. Att leva enligt Slow Living handlar inte om att vara långsam. Det handlar om att ta sig tid för de saker som verkligen spelar roll. Som betyder något! Som ger oss något! Och att våga sålla bort. Hellre lägger jag ner mer tid på få grejer, istället för att tacka ja till allt och köra på tills jag rusar in i väggen. Jag har lärt mig den hårda vägen att slow living gör mig mycket lyckligare än att försöka ha en fot i varje rum, jonglera tusen bollar och finnas till för allt och alla.

Varje sak du gör och varje beslut du tar, är en investering i dig själv. Ibland kan jag känna mycket press på att synas och finnas, ha många uppdrag, knyta många kontakter och alltid vara öppen för sociala häng. Samtidigt, värderar jag mitt hem och min lilla familj högt och ser gärna att jag spenderar mycket tid hemma! Så har jag ju sociala medier, jobb och utbildning också. Det kan bli mycket ibland – och då är det viktigt att kunna säga tack men nej tack.

Jag vet att jag inte kommer dö bara för att jag tackar nej ibland. Jag kommer inte åka baklänges i livet bara för att jag tackar nej till ett samarbete eller en middag. Hellre att jag ser ut att vara lugn, att jag mår bra och presterar bra, och faktiskt känner så på insidan, än att se ut som att jag hinner med mer än mänskligt och bakom mina coola brillor är så stressad att det enda som känns kul är att göra ingenting alls.

Låt oss ta några djupa andetag nu, och släppa idéen om att den som har jättemycket att göra är på något sätt mer cool eller värdefull än den som valt att skala av, som väljer att lägga fokus på få men betydelsefulla projekt, och som har modet till att tacka nej ibland. Eller vad säger ni?

Vad tycker ni om Slow Living? Vill ni veta mer? Ta hand om er. Kärlek!

 • Svara
  Klara
  16 oktober, 2020 kl. 20:54

  Så bra skrivet! Och SÅ glad att du börjat blogga igen!! Läser gärna mer om just detta ämne, världen just nu känns som att den går ut på att den som gör mest är mest lyckad och att läsa det du skriver känns liksom lugnande. Att det faktiskt inte är så. Att ett nej är okej. Kram

  • Svara
   hannahvivere
   17 oktober, 2020 kl. 09:42

   Tusen tack! Ja precis, jag är så trött på att känna att jag är mer lyckad om jag är den som gör mest. För det är inte sant, det får mig bara att må dåligt och då presterar jag inte lika bra! Det är så otroligt skönt att tacka nej ibland. Blir glad av att du tycker om texten! Ska göra et till inlägg om Slow Living snart. Kram!

Lämna en kommentar