Inspiration

Filmtips.

16 oktober, 2020

Äntligen fredag! Det är dags för helg, god mat, gott vin, och en riktigt go film såklart! Jag och min sambo är riktiga film-nördar. Vi älskar att gräva ner oss i genrer, regissörer, årtionden och det har inte gått en enda vecka sedan vi träffades utan att vi sett minst en film. Förra året var vi skogstokiga och lyckades vissa veckor med att se åtta filmer, en varje kväll och två på söndagen. Är vi galna? Förmodligen.

Idag tänkte jag dela med mig utav några filmtips. En härlig grej med den här listan är att alla filmer är skapade av kvinnor! Det är ju en väldig majoritet män som får ta plats i filmbranschen idag, därför är det viktigt att vi lyfter filmer där kvinnor har fått bestämma! Här kommer dagens sju filmtips:

bildkälla: pinterest

Lady Bird | Greta Gerwig har skrivit och regisserat denna underbara film med Saoirse Ronan i huvudrollen. Det är en coming-of-age-film om en sjuttonåring som är totalt trött på sin hemstad, Sacramento, och vill ut och uppleva något nytt och vara konstnärlig och fri. Fantastisk!

Frances Ha | Greta Gerwig har skrivit manus och spelar huvudrollen i denna fantastiska indefilm som jag aldrig kommer få nog av. Älskar Greta Gerwig. Detta var hennes genombrott i filmbranschen, som la grunden till Lady Bird, och hennes senaste film Little Women. Mysig, relaterbar och väldigt vacker att titta på. Greta Gerwig är en fantastisk skådis som porträtterar ung-vuxen-förvirringen otroligt bra. Varnar för att du absolut kommer vilja åka till Paris över en natt efter detta.

bildkälla: imdb

The Invitation | Karyn Kusama har skapat kanske den bästa skräck-thrillern jag har sett. Det går inte att berätta allt för mycket om den här serien utan att spoila, men kort sagt blir ett par bjuden på en middag hos vänner de inte träffat på länge och det går inte lång tid förrän det sprids en obehaglig stämning i rummet. Verkligen verkligen sevärd, och håll utkik för slutscenen. Jag tappade andan!

bildkälla: imdb

Booksmart | Olivia Wilde har regisserat den här älskvärda High School-filmen. En riktig feelgood! Det är en värld av unika karaktärer som alla är underbara och underhållande på sitt sätt. Önskar så att filmen var nån timma längre så jag kunde få hänga med de här karaktärerna lite extra. Se den!

You Were Never Really Here | Lynne Ramsey har regisserat denna fantastiska thriller med Joaquin Phoenix (en personlig favorit) i huvudrollen. Har man inget emot blodiga mördare on a mission, så kommer man älska den här karaktären. Dessutom har filmen en del mystik i sig. En perfekt film att se med en vän eller partner, det finns mycket att diskutera efteråt!

bildkälla: Vogue

The 13:th | Ava DuVernay informerar oss om det 13:e tillägget till USA:s konstitution, som förbjöd slaveri i USA efter amerikanska inbördeskriget, men som allt för många gånger blivit ignorerat på grund av nya lagar som tillåter rasismen i USA att fortsätta. En viktig och välgjord amerikansk dokumentär. Ett måste.

bildkälla: imdb

Fleabag | Phoebe Waller-Bridge har skapat och spelar huvudrollen i denna fantastiska tv-serie. Ja, jag fuskar lite nu men jag måste få lägga in denna serie också! Det är en brittisk drama-komedi som verkligen fått mig att både skratta, gråta och så kan man inte låta bli att känna igen sig också, för vi alla har gjort minst en sjukt dum grej när vi kastat oss in i dejting-världen! Dessutom driver huvudkaraktären ett kafé. Vilket som ni kanske förstår var ett härligt plus i kanten för mig.

Sådär hörni! Det var dagens filmtips! Vilken är din favoritfilm? Vad tycker du om filmvärden och kvinnornas plats i den? Berätta, så ses vi i morgon. Kärlek.

 • Svara
  Hanna
  17 oktober, 2020 kl. 15:24

  Åh, tack för fina tips! Det blir nog skräck ikväll…
  Kram och fin helg!!

  • Svara
   hannahvivere
   17 oktober, 2020 kl. 15:39

   Åh vad kul! Berätta gärna vad du tyckte om filmen sedan! 🙂 Kram på dig!

Lämna en kommentar