Att driva ett kafé

Mitt kafé.

19 oktober, 2020

I början av sommaren sålde jag mitt kafé. Eller rättare sagt kaféets koncept. Jord finns kvar på samma gata i samma hus och så vitt jag vet drivs det under samma tankesätt – ett vegansk och jordnära kafé med frukost-hela-dagen-meny, en välkomnande oas, en lugnande grön plats, för alla som vill ta en paus, mysa och äta riktigt god mat och fika!

Så exakt varför sålde jag och Elin Jord? Vi ville gå vidare, vi kände oss fast och vi hade uppnått vårt mål. Vi ville driva ett framgångsrikt företag, ha ett uppskattat kafé och visa Malmö vad riktigt god frukost är, och att man kan äta det precis hela dagen! Vi såg att Malmö inte hade något helveganskt kafé med fokus på frukost. Inte heller fanns det någon i stan som gjorde en supergod morotskaka, och det fanns bara en vintage-och växtbutik. Vi såg efterfrågan. Och i det hittade vi modet att utan någon tidigare erfarenhet starta ett företag och öppna vårt alldeles egna kafé! Och vi lyckades!

Tidigt i år började jag verkligen känna mig trött och sliten. Riktigt sliten. Vi stod på kafét tio timmar om dagen och utöver det jobbade vi för att bli ett bättre företag. Efter jobbet planerade vi event, jobbade med kaféets sociala medier, gjorde administrativa ärenden, skrev nya recept och lagade möbler och maskiner. Det var väldigt mycket jobb. Särskilt när vi dessutom ville spendera tid med vänner och familj, pyssla med våra hem och andra projekt. Ska man jobba så hårt, då ska man tycka väldigt mycket om det man gör. Man ska känna sig driven, motiverad och vilja jobba för att uppnå sitt mål. Men vi hade redan uppnått vårt mål! Och vi hade nu börjat längta efter nya projekt, utanför Jord. Jag själv hade börjat älska företags-delen mer än att jobba på kafé. Men jag hade inte tid att jobba med den delen, eller utvecklas. Tillsammans beslutade vi att det var dags att gå vidare. Att sälja kalaset och ta ett steg in i något nytt. Jag ville lära mig mer om business-världen, utbilda mig och fokusera mer på min familj och mina vänner, som jag aldrig han träffa!

Vi är så stolta över oss själva och vad vi har gjort. Vi drev oss trötta och galna, vi lärde oss en himla massa, och vi blev grymma chefer och kockar! Lättade hittade vi äntligen nya ägare. Och i Augusti var det klart. Nu är Jord inte längre vårt. Så vad gör jag nu? Jo, jag jobbar lite som business-konsult baserad på den erfarenhet jag har, jag bloggar och driver mitt instagram-konto och så pluggar jag. Plugget är den största delen. Jag läser en kortare utbildning i Industriell ekonomi där jag inriktar mig på ledarskap. Vi får se vad framtiden har att erbjuda. Men jag är så lycklig över att ha hittat något jag brinner för. Och helt ärligt, älskar jag att ha mer tid för mina älskade, för min hälsa (något jag kommer skriva mer om i ett annat inlägg) och mina kreativa intressen.

Så! Där har ni en kortare berättelse om varför jag och Elin inte längre driver Jord. Det var en spännande tid, en underbar tid! Och jag vet att ni är många som drömmer om detsamma: att starta ett kafé, att driva ett eget företag, att testa något nytt. Därför är det dags för en frågelåda!

Undrar ni hur det är att starta ett företag? Vart börjar man när man vill starta ett kafé? Vad ska man tänka på innan man gör en stor förändring i karriären? Vad ni än undrar vill jag svara på era frågor. Så fråga på bara! Kärlek till er alla.

 • Svara
  Drömmer om kafé...
  20 oktober, 2020 kl. 13:11

  Så inspirerande!! Här kommer några frågor:
  Hade ni sparat mycket pengar innan ni startade, tips på hur mycket behöver man spara isåfall? Tog ni något lån?
  Hur gick det med att få lokalen? Hyrde ni eller köpte, och tog det lång tid? Vad är en rimlig hyra?

  Drömmer om att starta ett eget kafé, men är lite för feg nu…!. men jag drömmer vidare!

  • Svara
   hannahvivere
   20 oktober, 2020 kl. 13:55

   Hej! Tusen tack för dina frågor! Ska invänta några fler kommentarer och så samlar jag alla svar i ett inlägg. Så glad att du skriver och så härligt att du drömmer om att öppna ett kafé! När man väl fått ordning på finansiering, lokal och koncept är det inte så svårt som många tror. Men, mer om det återkommer jag med! Kram på dig!

Lämna en kommentar