Inspiration

Mina bästa dukningstips.

19 november, 2020

Snart är det helg och sedan går vi in på den sista veckan i november. Vi ska bjuda ett par vänner på middag i helgen, och jag som annars brukar lägga upp maten åt mina gäster är nu peppad på att låta maten stå kvar i köket, göra en härlig dukning och så får de gå och hämta maten själva! Jag har dessutom tagit på mig att göra julaftonsdukningen! Så idag ska vi självklart prata om mina det pyntade matbordet!

Vi börjar med den stora vasen med den stora buketten. Blanda gärna både färska och torkade blommor, kvistar och i färger som matchar maten du tänkt laga! Tipset här är att ha en vas (eller kanna!) som sluter sig mot toppen. Annars är det väldigt svårt för blommorna att hålla sig glada och ståtliga.

Lantliga tallrikar ihop med en kraftig randig linneservett är väl inte dumt? Tillsammans med något modernare ljus, och vaser får du en himla vacker blandning av gammalt och nytt.

Vi alla älskar väl brödspaden? Perfekt för ostbrickan! Matchar fint med kristallglas, porslin från Rörstrands bruna Fasan-serie och än en gång: linneservetten. Bilderna hittade jag hos Knorkan.

Jag är besatt i Sofia Woods bordstabletter i jute. Särskilt fint om man har en sliten bordskiva.

I min vintage-shop kommer snart en hel del silverbrickor och silverbestick upp. Brickorna är verkligen ljuvliga och kan användas till mycket. Det är kanske där man lägger sitt bröd och en klick smör, sina ostar eller sin side-salad!

Att vika servetter är jag knappast expert på. Därför kör jag oftast som ovan. En enkel ihop vikning och en kvist ovanpå. Gärna en ört, så som salvia eller rosmarin. Urfint!

På senaste har jag blivit väldigt förtjust i grova träskålar och fat. Det kan kännas lite märkligt att hälla en sallad i en skål av trä, men det är inte farligt alls och jag älskar ju den rustika känslan som ni vet.

Mixa och matcha. Tallrikarna kan vara olika men kan matcha varandra ändå! Exempelvis om de delar samma form eller färger. Dukar är lätt att hitta på second hand men de är inte alltid man hittar någon som är samma storlek som bordet! Så varför inte köpa två och låta dom lappa över varandra? Blir jättefint!

Julen då? Att lägga granris längs bordet har funkat i alla tider. Antingen gör man en hel kreation, med blocklus som på första bilden, eller så slänger man bara ut kvistarna lite elegant, som på bild nummer två!

Men mer om jul-dukningen tar vi en annan dag! Hur bjuder du på maten? Bufée, uppläggning eller placerar du allt på bordet? Berätta! Kärlek.

 • Svara
  Elisabeth.karlsson@inkorgen.nu
  20 november, 2020 kl. 18:37

  Så vackert och juligt du tänker. Vår jul bjudning har har vi som buffé Men i år blir det annorlunda lite ute i friska luften.

  • Svara
   hannahvivere
   21 november, 2020 kl. 15:16

   Tack snälla du! Vad härligt att vara utomhus! Ja det blir en annorlunda jul i år, synd att vi inte kan fira med Sven och Anita. Men det kommer fler jular!

Lämna en kommentar