Julen Slow Living

Här hittar du årets snällaste klappar.

27 november, 2020

I år känns det nästan viktigt att köpa klappar. Att konsumera för mycket, det ska vi förstås inte! Men många små företag har svårt att överleva nu under Corona. Det är viktigt att vi stöttar sådana företag på ett eller annat sätt. Särskilt de företag som gör gott för fler än dem själva! Med hjälp av era tips har jag nu sammanställt en lista på butiker och skapare varifrån du kan hitta årets bästa gåvor! Låt oss kika på keramik, konst av kvinnor, vintage och inredning.

Om vi supportar det som är bra kan vi handla klappar med gott samvete i år.

.

Hudvård och härlig hälsa.

Aard Aleppo.
Aárd säger nej till Black Friday. Istället donerar de 10% per tvål till Röda korsets hjälp för syriska flyktingar. Att hjälpa entrepenörer i Syrien är en av företagets stora drivkrafter. Men också hållbarhet är viktigt, denna tvålen går nämligen att använda på både kropp som i ansiktet. Bort med plastflaskorna och fram med en all-around-tvål som doftar gott och gör gott!

Idyllien.
En butik i Gotland där allt överskott går till att hjälpa familjer med svårt sjuka barn. Butiken har ett stort fokus på att vara ett välgörenhetsföretag med produkter inspirerande av den Gotländska miljön och känslan.

We B Tea.
Här får du som kund ekologiskt te förpackat hållbart i Sverige! Inga av företagets produkter innehåller plast och kunder planterar träd med sina beställningar. Att köpa te till någon i julklapp går verkligen aldrig fel! För nu när det börjar bli allt kallare behöver vi verkligen värma oss med en go’ kopp te ibland.

Smycken och stil.

Atom 47
En malmöbaserad silversmed som skapar tidlösa smycken som är minst lika snygga till vardags som till fest. Ringen nedan är ju helt magiskt! Den går rakt upp på önskelistan!

Anoki Design.
Regnmatad ekologisk bomull handvävd och naturlig färgad med växter – så skriver Sofia Björk på sin hemsida som är fylld av vackra plagg i jordnära färger.

Traveling Shift.
Härliga Hannah driver Instagram kontot Traveling Shift där du kan finna unika handplockade vintage-plagg som passar alla stilar. Jag som är så dålig på att hitta kläder på second hand älskar konton som Hannahs. Hon fyndar det vackraste åt oss, och inspirerar med sina fantastiska outfits!

Inredning och keramik.

Ab Småland.
I den här butiken fokuseras det på ekologiska material, vintageföremål som behöver nya kärleksfulla hem och hantverk av utvalda konstnärer. Särkilt rekommenderar jag deras ursköna påslakan av ekologisk bomull!

Lilla verkstan.
Annica uppfyllde sin dröm när hon startade sin butik Lilla Verkstan. En butik i med bas i Trosa som också har en webbshopp fylld med utvalda inredningsdetaljer, och en ljuvlig avdelning för barn – allt med fokus på hållbarhet.

Petite Bouvin.
Vintage när det är som vackrast! Här säljs det brödspadar, pallar, urnor, spillkum och alla andra inredningsdetaljer jag dyrkar just nu! Här kan du inte bara fynda ting i andra hand, när du använder dessa fynd visar du din omvärld att vintage är det vackraste vi har och att det finns ingenting så härligt som att inreda med något gammalt.

Betuttad Kruka.
Sofia skapar vackra krukor av återvunnet material. En Malmö-baserad kreativ kvinna som jag inte annat än att inspireras av. En utmärkt kruka som vem som helst kulle vilja ha i sitt hem!

Cervera Vintage.
Att ett stort företag som Cervera nu har börjat sälja dina drömmars designföremål i andra hand bör verkligen hyllas. Klassiker från Rörstrand och Gustavsberg med mera finner du på deras nya vintage-avdelning.

Schulverket.
Anna gör keramik och tavlor som ingen annan! Jag är besatt av hennes unika kreationer och skulle inte ha emot att få några tallrikar gjorda av henne i julklapp. Eller de fantastiska skulpturerna! Jag har känt att mitt soffbord saknar någon prydnad, ett statement-piece! Kanske är det just en byst i keramik just vad jag saknar?

Artibus keramik.
Artibus är en relativt ny keramik-verkstad och butik i Malmö där många underbara keramiker håller hus! Spana in deras marknader i december. Här kommer jag definitivt köpa våra nya espressokoppar. Nästan tur att jag rakade krossa våra gamla för jag har absolut inte emot att finna ett par nya, handgjorda av lokala kvinnliga konstnärer!

By Women Store.
Här säljs bara produkter skapade av kvinnor – men det är inte så bara det va! Konst, kläder och vintage samlas här i en härlig mix. Dessutom är många produkter gjorda av lokala konstnärer! Köp en pussy-power-kopp eller kanske ett par virkade grytlappar. Företaget är baserat i Malmö och hjälper många av våra lokala kreativa kvinnor att leva och skapa.

I stole the moon & Curly’s craftbsox
Vackra kreationer i glada färger och former. Besöker du deras konton kan du inte annat än att le.

Ehr Trädgård.
Boka in dig på en workshop eller köp ett presentkort på en trädgårdskonsultation hos Ehr. En superbra present för den som är intresserad av trädgård, blomsterarrangemang och växter! Så snart det finns ett tillfälle för en workshop ska jag definitivt göra en bokning.

Våge Smide.
Förra året besökte jag Lisebergs julmarknad tillsammans med min svärmor och blev totalt förälskad i Våge Smide och deras underbara ljushållare. Företaget drivs av en familj i Småland som har pysslat med detta skapande i generationer! Väldans mysigt. En perfekt julklapp om ni frågar mig!

Vintage by Vivere.
I helgen släpper jag en sista omgång vintage i min Tradera-butik. Håll utkik på söndag, kanske hittar du ett nytt julpynt eller en andra-hands julklapp.

Några fler tips om du vill stötta ett bra företag i jul är att:

Köpa ett presentkort hos en restaurang eller kafé i din stad.
Köpa några öl från ett lokalt bryggeri!
Fynda unika skålar, bestick eller kanske en vacker lampa på Tradera.
Be en kreativ vän skapa en julklapp åt dig!
Köpa ett presentkort på en upplevelse. Kanske en helgs vandring, ett besök på ett närliggande gårdskafé, eller en biobiljett. Biosalongerna behöver oss verkligen nu. Att köpa ett presentkort är ett utmärkt sätt att stödja utan att besöka.

Har jag glömt ett företag du vill att vi ska stötta i december? Kommentera nedan. Jag hoppas verkligen att den här listan hjälper er att fynda de bästa utav julklappar i år. Dessutom tycker jag att vi alla är värda att unna oss något vackert just nu. Ha en hållbar jul! Kärlek.

    Lämna en kommentar