fbpx

Hur man kan förebygga och bemöta rasism

Den 25 maj dog George Floyd efter att ha blivit arresterad av polisen i Minneapolis. Tre polismän och en rad åskådare såg på när en vit polisman satte sitt knä mot Georges nacke under närmare 9 minuter – en brutal och fullkomligt opåkallad handling som ledde till Georges död. Rasifiering och polisbrutalitet mot svarta är en pandemi av rasism där USA har drabbats hårdast. Georges död har lett till otaliga protester och demonstrationer världen över i ett desperat försök att stoppa polisens våld mot svarta och BIPOC (Black, Indigenous, and People of Colour). Black Lives Matter. Det är på tiden att vi alla jobbar aktivt för att lära oss förebygga och bemöta rasism.

Det har under en lång tid varit obekvämt att prata om rasism i Sverige, men det är ett obehag som är ytterst obetydligt nu. Precis som i så många andra länder världen över finns det en utbredd, strukturell rasism i Sverige – en rasism som vi inte enbart behöver våga prata om, utan även arbeta aktivt för att motarbeta.

Vikten av antirasism
Antirasism är en motkraft mot rasism. Det är ett aktivt ställningstagande, och en förutsättning för ett demokratiskt och jämlikt samhälle. Antirasismen representerar viljan att medverka och leva i ett jämlikt samhälle där alla har lika rättigheter och möjligheter, och där ingen utsätts för diskriminering eller rasism på grund av hudfärg, etnicitet eller religion. Antirasism innebär att man aktivt identifierar och eliminerar rasism genom att utmana och förändra attityder, beteenden, värderingar, system, och strukturer. Det räcker alltså inte med att vara emot rasism, utan det är upp till var och en av oss att säga ifrån och göra skillnad när vi ser orättvisa och diskriminering. Det är vårt ansvar att lyssna, lära och vidta åtgärder. Antirasism handlar om att kämpa och stå upp emot rasism där vi hittar den – även om vi hittar den hos oss själva.

Att vara allierad som icke-minoritet
Som icke-minoritet går det aldrig att förstå hur det känns att vara en del av den utsatta minoriteten, men det går att utbilda sig, lyssna, och vara empatisk. Som allierad är du inget helgon, du är en vän. Du tar inte över samtalet, utan står bredvid och lyssnar. Och framförallt så tror du på vad som berättas. Nedan följer 6 viktiga punkter för hur vi alla kan jobba aktivt för att ta steget till att bli en allierad, och jobba för ett bättre och mer jämställt värld.

1. Förstå ditt privilegium. Det är ingen härlig upplevelse att få upp ögonen för sitt eget privilegium – dock är det livsviktigt. Det är okej att känna skam, skuld och ilska under processen. Du får vara nervös och rädd för att göra fel. Dock måste du som icke-minoritet förstå styrkan i den maktposition du faktiskt har, och att du behöver använda den positionen för att skapa positiv förändring. Att vara en allierad kommer att kräva att du tar dig ann dina invanda och inlärda föreställningar, samt att du lär dig hantera att människor runt omkring dig kommer att lyfta och påpeka saker som du kanske inte vill kännas vid. Men det är en del av lärningsprocessen. Som icke-minoritet är du strukturellt privilegierad, oavsett om du känner av det privilegiet eller ej.

2. Lyssna. Som allierad måste du lära sig att lyssna och tro på svartas och BIPOCs upplevelser och berättelser. Du bör lyssna mer än du pratar, och när du väl pratar handlar det om att prata med någon, inte om någon. Du behöver vara empatiskt, och du måste lyssna, lära och förstå. Som icke-minoritet är man långt ifrån huvudpersonen i dessa samtal, och man måste lära sig att lämna plats åt representation. Det handlar om att ta ansvar, utan att ta plats.

3. Utbilda dig själv. Det är upp till var och en att utbilda oss själva. Man kan inte gå till ens BIPOC vänner och bekanta och förvänta sig att dom ska hjälpa en att förstå. Nej, vi måste läsa, se och lyssna oss till den information vi behöver – och då mestadels från BIPOC författare, aktivister, poddar, filmer, Instagramkonton, med mera. Behöver du hjälp med information, har vi en lista på olika resurser i slutet av artikeln.

4. Stå för dina misstag. Ingen är fullärd, så vi kommer alla att begå fel och misstag. Vi kommer att säga fel saker och såra någon utan att mena eller veta om det. Men istället för att bli reaktiva och gå in i ett försvarsläge när någon påpekar ens misstag, måste vi lyssna, förstå, och be om ursäkt. Vi måste stå upp för de fel vi gjort, inte förklara dom. Att bli ifrågasatt är en lärdom, så var inte rädd för att göra fel. Vi måste vara kritiska gällande vad vi gör och vad vi har gjort, och fråga oss själva hur vi kan göra bättre. Det handlar om att ta till sig, utan att ta åt sig.

5. Säg ifrån. Vi måste våga ta dom jobbiga och obehagliga samtalen för att samhället ska förbättras, och vi behöver ofta skapa dålig stämning för att få ett bra resultat. Ja, det är obehagligt att konfrontera vännen, kollegan, familjemedlemmen eller personen på bussen – men tänk hur obetydligt ditt obehag är i jämförelse med de personer som faktiskt drabbas av rasism. Vi måste våga vara minst lika antirasistiska offline som vi är online, samt att börja ha mer samtal om rasism och vikten av antirasism med nära och kära, och andra privilegierade individer. Men viktigast av allt är att vi alla måste börja säga till och säga ifrån när något inte är rätt. Tysthet är ett privilegium, men civilkurage är en plikt.

6. Det slutar inte med en svart fyrkant. Det är fantastiskt att Instagram har närmare 30 miljoner inlägg med hashtaggen #blackouttuesday – men rasismen störtas inte av en svart fyrkant. Även när den rådande uppmärksamheten dör av, kan vi inte sluta att aktivt påpeka, bemöta och förebygga rasism. Fortsätt hålla dessa livsviktiga konversationer vid liv, och sluta inte att dela information och resurser med de du känner. Fortsätt även att stödja och stötta svart (och BIPOC) media, svarta initiativ, välgörenhetsorganisationer, författare och företagare även efter att intresset på sociala medier har tagit slut. Att vara antirasist är man livet ut, oavsett om det är på tapeten eller ej. Så jobba aktivt för att uppmärksamma och få in representation i ditt och andras liv.

Böcker att läsa, individer att följa, och poddar att lyssna på
Vi har sagt det förr och vi säger det igen: kunskap är makt. Nedan har vi listat några av de tusentals böcker, artiklar, poddar, filmer, dokumentärer, och individer som är värda att lyssna på, läsa, se och följa för att göra ett djupdyk ner i de otroligt viktiga konversationerna gällande jämlikhet och rättvisa.

Böcker:
Slumpens Barn av Amat Levin
Svart Kvinna av Fanna Ndow Norrby
En Droppe Midnatt av Jason Timbuktu Diakité
Why I’m No Longer Talking To White People About Race av Reni Eddo-Lodge
Me and White Supremacy av Layla F Saad
How To Be an Antiracist av Ibram X. Kendi
White Fragility av Robin DiAngelo
I Know Why The Caged Bird Sings av Maya Angelou

Artiklar:
Vi behöver aktivt vara antirasister: 21 artiklar om hur vi är det – Forni
Antiracism Resources – Good Good Good
Lovette Jallow: 5 saker alla kan göra för att öka jämlikhet och minska utanförskap – Damernas Värld
Black Lives Matter – Goop
5 Ways White People Can Take Action in Response to White and State-Sanctioned Violence – Medium
Do the work: an anti-racist reading list – The Guardian
Making The Transition from Ally to Co-conspirator – Medium
10 Ways To Educate Yourself on Antiracism and the Black Lives Matter Movement – Legue

Poddar:
Raseriet
The Power Meeting Podcast
Kan vi tala om vithet
1619
About Race
Code Switch
The Diveristy Gap
Intersectionality Matters
Momentum: A Race Forward Podcats
Pod For The Cause
Pod Save The People
Seeing White

Filmer och dokumentärer:
The Colour Purple
13th
I Am Not Your Negro
Time: The Kalief Browder Story
American Son
The Black Power Mixtape
Just Mercy
Say Her Name: The Life and Death of Sandra Bland
Dear White People
See You Yesterday
Maya Angelou: And Still I Rise
The Hate You Give
Selma
If Bale Street Could Talk
When They See Us
Dark Girls

Instagramkonton:
Svarthistoria
action4humanity_se
Raserietpodden
Patrisse Cullors-Brignac
Black Lives Matter
Andréa Ranae
Rachel Elizabeth Cargle
Austin Channing Brown
The Conscious Kid
Ibram X. Kendi
Rachel Ricketts
Layla F. Saad
Monique Melton
Ogor
Tiffany Bowden
Light Watkins

Text Elin Beattie

Du kanske även gillar

Betalt Samarbete

När vi hörde talas om den digitala sömnkliniken Learning to Sleep, visste vi att detta var ett gäng som vi ville prata om sömn med! Förutom att Learning to Sleep erbjuda digitala KBT-behandlingar för individer med etablerade sömnproblem, sitter teamet bakom detta genialiska företag även inne på en mängd kunskap som kan hjälpa just dig att sova bättre.

Betalt Samarbete

När vi hörde talas om den digitala sömnkliniken Learning to Sleep, visste vi att detta var ett gäng som vi ville prata om sömn med! Förutom att Learning to Sleep erbjuda digitala KBT-behandlingar för individer med etablerade sömnproblem, sitter teamet bakom detta genialiska företag även inne på en mängd kunskap som kan hjälpa just dig att sova bättre.
Själva syftet med att vara huvudkaraktären i sitt eget liv handlar inte om att se resten av världen som oviktiga roller. Det är en fin balansgång mellan att sätta sig själv först samtidigt som man också vill tänka på dem runt omkring sig. I grund och botten tror vi att man i första hand måste ta hand om sig själv för att kunna ta hand om andra.
Själva syftet med att vara huvudkaraktären i sitt eget liv handlar inte om att se resten av världen som oviktiga roller. Det är en fin balansgång mellan att sätta sig själv först samtidigt som man också vill tänka på dem runt omkring sig. I grund och botten tror vi att man i första hand måste ta hand om sig själv för att kunna ta hand om andra.
I SAMARBETE MED MINDFULLY. Visste du att naturen och naturnärvaro kan hjälpa dig att stressa av och varva ner? Vi har haft äran att prata med Petra Ellora Cau Wetterholm, legitimerad psykolog och grundare av Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute (SNFTI) och Shinrin-Yoku Sweden, om skogens helande kraft, vad naturkontakt har betytt för henne, samt hur just du kan ta hjälp av naturen för att finna ett inre lugn.
I SAMARBETE MED MINDFULLY. Visste du att naturen och naturnärvaro kan hjälpa dig att stressa av och varva ner? Vi har haft äran att prata med Petra Ellora Cau Wetterholm, legitimerad psykolog och grundare av Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute (SNFTI) och Shinrin-Yoku Sweden, om skogens helande kraft, vad naturkontakt har betytt för henne, samt hur just du kan ta hjälp av naturen för att finna ett inre lugn.

Mer inspiration till din inbox!